*Nettavisen* Sport.

Armstrong kan vitne mot sykkeltopper

Foto: (AP/Scanpix)

Dopinginnrømmelsen bør få andre maktpersoner til å skjelve.

15.01.13 09:58

Amerikanske medier skriver at Lance Armstrong natt til tirsdag innrømmet «at han benyttet seg av prestasjonsfremmende midler i løpet av sykkelkarrieren sin».

New York Times skriver at det fremdeles er «uklart hvor selvutleverende Armstrong var» under TV-opptakene som ble gjort på et hotell i 41-åringens hjemby i Austin, Texas. Den tidligere toppsyklisten ankom hotellet med et følge bestående av rundt ti personer. Både nære venner og flere advokater var til stede, skriver nyhetsbyrået AP.

Da New York Times oppnådde kontakt med ham via mail i etterkant, fikk de beskjed om at han ikke kunne diskutere intervjuet.

- Vil vitne mot flere maktpersoner
Innrømmelsen skal være en del av en større plan om løfte livstidsutestengelsen hans fra olympiske grener. Armstrong er fremdeles en triatlet på toppnivå, og ønsker både å bedrive den sporten og å løpe maraton.

Det kan han ikke som en følge av sanksjonene det amerikanske antidopingbyrået idømte ham tidligere i høst.

De siste dagene skal den tidligere US Postal-rytteren ha ringt til flere av sine gamle fiender og bedt om «godt vær».

Nattens innrømmelse kan også være dårlig nytt for tidligere UCI-president Hein Verbruggen og flere av sjefene i US Postal-laget.

New York Times skriver nemlig at Armstrong nå skal være klar for å vitne mot disse – i håp om å redde sitt eget skinn.

«Han planlegger å vitne mot flere maktpersoner innenfor sykkelsporten som kjente til dopingen og muligens la forholdene til rette for den», uttaler personer som skal ha kjennskap til saken til avisen.

Mottok penger fra Armstrong
Det internasjonale sykkelforbundet har selv mottatt i overkant av 100.000 dollar i donasjoner fra Armstrong.

Flere har hevdet at dette var betaling for å skjule positive dopingprøver. Så langt har partene nektet at det var tilfelle, men det hadde selvsagt vært interessant å høre hovedpersonens egen versjon av saken.

Det var Hein Verbruggen (avbildet sammen med Armstrong i toppen av denne saken) som var sjef for UCI i den aktuelle tidsperioden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Overraskende nok skal den tidligere toppsyklisten også være i forhandlinger med det amerikanske justisdepartementet om å vitne i en statlig «whistle blower»-søksmål (varslersak).

Den skal opprinnelig stamme fra Floyd Landis i 2010, mot Armstrong og flere av de andre sjefene som styrte US Postal-laget i perioden de tok sine sju Tour de France-titler.

Landis hevdet at laget svindlet staten ved å la rytterne benytte seg av prestasjonsfremmende midler på tross av at dette brøt mot kontrakten de hadde med hovedsponsoren.

Varslersøksmål i ferde med å løpe ut
Armstrong skal være klar for å vitne mot flere av lagets eiere, deriblant nåværende finansmekler Tom Weisel, og andre ledere, hevder en kilde overfor New York Times.

The Wall Street Journal hevder på sin side at justisdepartementet vil benytte varslersaken til å kreve de samme sponsorkronene tilbake fra Armstrong.

Paradoksalt nok løper fristen for å bli med søksmålet ut torsdag (natt til fredag, norsk tid). Samme dag som det halvannen times lange opptaket Oprah Winfrey gjorde med Lance Armstrong skal vises på amerikansk TV.

Landis åpnet søksmålet på myndighetenes vegne basert på en grunnlovsparagraf som lar personer med kjennskap til prosessen «anrette sak mot påstått svindel mot styresmaktene».

Armstrong kan fremdeles havne i fengsel dersom det nå viser seg at han benyttet seg av dopingmidler under sin aktive karriere. Mer om det her!

PS! Oprah Winfreys intervju med Lance Armstrong sendes 03:00 til 04:30 (norsk tid) natt til fredag. Du kan se det via oprah.com eller Discovery Channel/TLC i Norge. Svipp innom www.procycling.no for massiv dekning av hendelsen underveis og i etterkant!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.