Gå til sidens hovedinnhold

- Armstrong kunne gå fra livstid til åtte år

«Enhver fange ville syntes det var strålende», sier Johan Kaggestad syrlig.

En gang i desember skal Lance Armstrong ifølge The Wall Street Journal ha satt seg på flyet mot Denver. Det skjedde mot flere av hans juridiske rådgiveres vilje.

Hensikten var å ta en prat med antidopingsjef Travis Tygart, og målet hva å finne ut hvordan 41-åringen kunne få i stand en avtale med antidopingbyrået.

Den amerikanske avisen skriver at advokat Tim Herman først tok initiativet til et møte mellom Tygart og Armstrongs rådgivere, men at antidopingsjefen ønsket å møte hovedpersonen selv.

Kjemper for egen framtid
Møtet fant sted og på nyåret kunne The New York Times melde at Armstrong vurderte å tilstå.

På tross av at advokat Herman nektet for at så var tilfelle.

Det kan være mange grunner til at den tidligere syklisten valgte å gå til dette skrittet. Å se sitt eget imperium smuldre opp foran egne øyne, er en av dem. De stadig voksende problemene i forhold til søksmål og risikoen om fengselsstraff, en annen. Lagkameratene hans har i tur og orden mottatt reduserte straffer for å vende seg mot Armstrong. En mulighet han selv støtte fra seg i fjor sommer.

Les også: Armstrong kan vitne mot sykkeltopper

I tillegg skal den tidligere toppsyklisten skal være motivert av å få tilbake retten til å konkurrere på toppnivå innenfor triatlon.

Idretten, som Armstrong begynte med etter at han ga seg i 2011, skal ifølge en informert kilde være «den mest troverdige inntektskilden i framtiden».

- Jeg synes likevel det høres rart ut at en utøver som har passert 40 år, fortsatt skal drive en aktiv idrettskarriere. Da må han i så fall ha et usedvanlig konkurransebehov og generelt behov for å markere seg. Men det kan godt være at han er interessert i å redusere utestengelsen, selv om det han har gjort er nødt til å medføre en skikkelig straff, sier Johan Kaggestad til procycling.no.

- Fra livstid til åtte år
Under møtet mellom texaneren og Tygart skal førstnevnte ha vært interessert i å «myke opp livstidsutestengelsen» han har fått fra all idrett.

På et hotell i nærheten av flyplassen i Denver skal Tygart ha gjort det klart at Armstrong allerede hadde fått sin muligheten til å inngå en avtale – en sjanse han ikke benyttet seg av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Selv med fullt samarbeid, vil utestengelsen fremdeles være på åtte år» skal budskapet ha vært.

Videre skal han ha forklart at «forseelesene han er beskyldt for inneholder alt fra doping, til nær 15 års fornektelse, trusler og andre handlinger mot alle som fortalte om doping på laget».

- Dette er dopingstraffens dilemma, sier Kaggestad og peker mot vanlig domspraksis som åpner opp for at personer som innrømmer sitt brøde, kan motta redusert straff:

- Dersom du får ned denne straffen fra livstidsutestengelse til åtte år, ville nok enhver fange ha syntes at det var en strålende avtale. Men jeg mener denne saken er så alvorlig, at den ikke bør kunne reduseres på denne måten.

- Førte til opphetet diskusjon
Armstrong mener på sin side at han har blitt «straffet urettmessig hardt» og at «doping er overskyggende i all toppidrett, og spesielt i amerikansk fotball».

Wall Street Journal skriver at diskusjonene etter hvert førte til en opphetet dialog mellom Armstrong og Tygart, dette ifølge vitner til møtet:

- Du sitter ikke på nøkkelen til min personlige frelse. Det er bare en person som gjør det, og det er meg, skal Armstrong ha sagt.

- Det er bullshit, lød svaret fra motparten.

Triatleten skal ha svart at han uansett ville konkurrere i uanksjonerte konkurranser, skal ha svart med en fornærmende kommentar og forlatt møte.

Takket ja til vennen Oprah
Som et ledd i å vinne tilbake sympati hos det amerikanske folk, gikk 41-åringen etter hvert med på å stille opp for Oprah Winfrey i serien «Oprah’s Next Chapter».

Dette skal de to omgangsvennene ha diskutert over tid på Hawaii.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mandag snakket Armstrong først til nærmere 100 ansatte i Liverstrong-organisasjonen og beklaget sine handlinger.

Deretter skal ha vedgått dopingbruk i sin aktive sykkelkarriere overfor Oprah Et moment som igjen får det til å bruse i blodet til utholdenhetseksperten fra Modum:

- Jeg synes det er litt spesielt at han går ut på dette talkshowet for å fortelle om systematisk doping. Det er litt feigt. Han burde ha gjort dette foran antidopingbyrået, mener Kaggestad.

- Hva motiverer ham til å gjøre det på denne måten?

- Det er vel for å unngå flest mulig ubehageligheter, og kanskje komme fra det med hevdet hode. Her har han en mulighet til å forklare at doping var nødvendig for å lykkes. Jeg ser på doping både som en kriminell handling og systematisk juks. Jeg håper han innrømmer at han var den systematiske motoren for doping innenfor US Postal, Discovery Channel og sikkert i Astana, også.

- Kommer du selv til å se programmet natt til fredag?

- Nei, det gidder jeg ikke. Jeg kommer til å lese om det i etterkant. Men for meg er han en doper, juksemaker og en som har drevet med systematisk økonomisk kriminalitet i en årrekke.

PS! Programmet vises via Discovery Channel/TLC og via oprah.com mellom 03:00 og 04:30 natt til fredag. Alt du trenger å vite, får du selvsagt servert via procycling.no!

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken