Armstrong nekter å samarbeide med fienden

Foto: George Burns (Reuters/Scanpix)

Avslår tilbud om mulig strafferabatt.

21.02.13 13:25

Lance Armstrong har bestemt seg for å si nei til muligheten til å samarbeide med det amerikanske antidopingbyrået (USADA), i bytte mot en mulig reduksjon på livstidsutestengelsen han fikk høsten 2012.

Fristen for å samarbeide var i dag, onsdag 20. februar.

Det bekrefter en av hans advokater, Tim Herman i en skriftlig uttalelse.

Dermed fortsetter teamet rundt Armstrong å motarbeide USADAs jurisdiksjon. Samtidig gjør Herman det klart at Armstrong er klar for å snakke, men ikke hos USADA.

- Lance er villig til å samarbeide fullt ut og har vært veldig klar: Han vil være den første gjennom døra, og innenfor vil han svare på alle spørsmål. Dette må skje i en internasjonal domstol formet for å omfatte proffsykling, en nesten eksklusiv europeisk sport, skriver Herman i en uttalelse.

- Vi forblir håpefulle om at et internasjonalt tiltak vil komme, og vi vil gjølre alt vi kan får å legge til rette for det. I mellomtiden, av flere grunner, vil ikke Lance delta i USADAs forsøk på å selektivt utføre amerikanske tiltaler, som kun demoniserer utvalgte enkeltpersoner, mens de mislykkes i å adresse de 95 prosentene av sporten som de ikke har jurisdiksjon over.

Kongen som falt
Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad fra 1999 til 2005, før han i 2009 gjorde comeback og ble nummer tre.

Hele veien har han kjempet hardt mot utallige dopingbeskyldninger. Snøballen begynte virkelig å rulle da Floyd Landis sto fram med sitt dopingmisbruk i 2010.

Armstrong slapp unna en offentlig etterforskning, før han til slutt ble utestengt på livstid av USADA. Sentralt i tiltalen sto en rekke tidligere lagkamerater, som alle kunne fortelle at Armstrong hadde dopet seg.

I januar 2013 innrømmet Armstrong dopingmisbruk gjennom alle sine sju Tour de France-triumfer i talkshowet til Oprah Winfrey. Amerikaneren snakket utelukkende om seg selv, og var veldig vag på mange sentrale punkter.

Ønsker kortere straff
Siden intervjuet har Armstrong vurdert å samarbeide med USADA, for å få redusert straffen sin fra livstid til åtte års utestengelse.

Hvis han hadde klart å unngå å bli dømt for doping i comebacket, ville han vært klar for å konkurrere i triatlon fra sommeren 2013.

- Vi har vært i samtaler med Mr Armstrong og hans representanter og slik vi forstår det ønsker han å være en del av en løsning, og rydde opp i sykkelsporten, sa USADA-sjef Travis Tygart i starten av februar.

Armstrong fikk da to ukers utvidet frist til å samarbeide, og som du som oppvakt leser allerede har skjønt, har han valgt å takke nei til den muligheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.