*Nettavisen* Sport.

Armstrong vil konkurrere igjen

Foto: (AFP/Scanpix)

- Det ville vært en hån mot alle som trodde og heiet på ham, raser Johan Kaggestad. Se video!

19.01.13 18:53

Myten om Lance Armstrong, mannen som overvant kreften og vant sju Tour de France-titler, har de siste dagene en gang for alle blitt avkreftet.

Løgn og juks førte han til topps. Som straff ble han strippet for ære, fratatt fremtidig inntekt (sponsorene trakk seg) og utestengt på livstid fra idretten.

Sistnevnte dom drømmer Lance Armstrong om at skal bli opphevet nå som han har kommet ut med sannheten.

- Jeg ønsker å konkurrere igjen. Ikke i Tour de France, men det er for eksempel en drøm for meg å løpe Chicago Marathon som 50-åring. Det kan jeg ikke gjøre nå.

- Jeg føler jeg fortjener det (å konkurrere igjen).

Ønsket i seg selv er ikke oppsiktsvekkende. Flere har pekt på muligheten til å få redusert straffen som eneste grunn til at Armstrong nå forteller sannheten.

Se Armstrong fortelle om drømmen om å konkurrere igjen her:

HTML EMBED

- Fortjener ikke «dødsstraff»
Dette benektet Armstrong, ikke uventet, i intervjuet med Oprah. Det som derimot overrasket noe var at amerikaneren mente han fortjente å slippe livstidsutestengelsen.

- Se på de andre som har blitt tatt. De har fått et par års utestengelse og så kommet tilbake.

- Egoistisk nok mener jeg at den utestengelsen bør oppheves. Det er ikke sikkert det er en urettferdig dom, men den er annerledes enn det andre har fått.

Armstrong bruker en sterk sammenlikning når han snakker om sin egen straff.

- Jeg fortjener en straff, det er det ingen tvil om, men jeg føler ikke at jeg fortjener en dødsstraff, uttalte den tidligere syklisten til Oprah.

Les også:«Hva? Den drittsekken»

- Det ville vært en hån
Johan Kaggestad kunne ikke vært mer uenig med mannen som tidligere ble titulert med «kongen av Tour de France».

Han mener det er hinsides all fornuft at Armstrong igjen skal få delta i konkurranser.

- Det han har gjort er så hårreisende, at han fortjener å forsvinne fra idretten. Det er jeg helt klar på, sier Kaggestad til procycling.no.

- Og han kan jo løpe for det, så lenge han ikke deltar i konkurranser. Og i hans alder er det kanskje sunnest å drive på mosjonsbasis uansett.

Armstrong er for tiden utestengt fra alle konkurranser. Mange mener dermed at ønsket om å få opphevet denne dommen, er grunnen til innrømmelsen. Dersom han gir nyttig informasjon til WADA (verdens antidopingbyrå) eller USADA (USAs antidopingbyrå), kan det bety en reduksjon av straffen.

- Det er i tråd med regelverket, og han kan få det redusert til åtte år. Men dersom han dukker opp i konkurranser igjen, vil det være en hån mot alle hans fans og de som trodde idrett var en positiv beskjeftigelse. Jeg er forbannet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Rimelig straff
Selv orket han ikke å sitte oppe hele natten for å se del to av intervjuet med Oprah Winfrey. Men morgentimene ble blant annet brukt til å lese seg opp på nattens intervju. Han reagerer blant annet på at Armstrong mener at straffen var for streng.

- Jeg skjønte at det var en gråtkvalt sekvens, og at han mente at straffen var for streng. Jeg synes den er rimelig. Han har dratt sykkelsporten og idretten så langt ned i søla, ved å bevisst jukse seg til topps. Han har ødelagt for mange, og det er naturlig med en livstidsutestengelse. Jeg mener man må være streng mot de beste som bevisst jukser. Når man er best, mener jeg vurderingen må være strengere, enn for de andre som ikke er like gode.

En ting som er sikkert er at Armstrong kommer til å gjøre alt han kan for å få delta i idrettskonkurranser igjen.

Så gjenstår det å se om Armstrong slipper billigere unna etter å ha fortalt en hel verden at han jukset seg til topps i sykkelsporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.