Det tradisjonsrike holmenkollhopprennet sliter med å tiltrekke seg tilskuere og etter søndagens publikumsnedtur etterlyser både sportssjef Clas Brede Bråthen og Johann André Forfang grep.

For det som en gang var en gedigen folkefest har i løpet av de siste årene utviklet seg til å bli en parentes, i konkurranse med blant annet verdenscup i langrenn, som arrangeres i Holmenkollen samme helg.

Les også: Bråthen reagerer på scenene i Holmenkollen: – Ingen tvil

– Vet folk når hoppingen er?

Mangeårig NRK-kommentator Arne Scheie, som var på sitt første holmenkollsøndag i 1953, tror nettopp konkurransen fra langrenn, samt et omfattende TV-tilbud gjør at mange idrettsinteresserte dropper å ta turen til bakken.

– Det er så veldig mange grunner til at det har blitt sånn. Da jeg vokste opp var det jo én stor begivenhet i Norge på vinteren, sier Scheie til Nettavisen og sikter til hopprennet i Holmenkollen.

– Vet folk når hoppingen er? Før var det greit. Da var det klokken ett eller kvart over ett. Jeg har snakket med mange som lurer på når det starter. Det er nok en av grunnene.

Scheie tror dagene blir for lange for familier og idrettsinteresserte som kunne vurdert å se både langrenn og hopp.

– Da man begynte med langrenn på søndagene også, da ble dagen veldig lang for de som er idrettsinteresserte. Du skal se langrenn fra ni-ti om morgenen, så hopp som begynner klokka tre-fire. For meg er det ingen overraskelse at det ikke er 70- eller 80.000 tilskuere lenger, sier Scheie.

Les også: Kommer med kontroversielt Kollen-forslag

– Fælt å si det

En TV-meny som tilbyr Premier League-fotball, NM i fotball, skiskyting, alpint, i tillegg til langrenn og hopp, bidrar nok også til å holde folk hjemme, tror Scheie.

– Det var først i 1979 at NRK fikk lov til å sende hopprennet direkte. Da var det mange gylne år. Verden er annerledes i dag enn på 50-, 60-, 70- og 80-tallet. Den gangen var holmenkollhopprennet på søndagen. Det var ikke i konkurranse med NM-fotball fjerde runde. Det var ikke konkurranse med andre vinteridretter som langrenn og skiskyting. Det er et helt annet utvalg nå.

Han ser ingen enkel løsning på de sviktende tilskuertallene i hoppbakken.

– Det er fælt å si det, du, men jeg tror dessverre den tiden er over, der du kan forvente storinnrykk når det er et sånt tilbud å velge i, sier Scheie.

– Den tiden er over

I kjølvannet av søndagens hopprenn i Holmenkollen har Johann André Forfang tatt til orde for å flytte det tradisjonsrike hopprennet fra søndag til torsdag, blant annet for å unngå direkte konkurranse med langrenn.

Scheie har liten tro på at det er løsningen.

– Jeg har ikke noe tro på at du får folk opp i Holmenkollbakken på en torsdag. Det er min mening. Holmenkollhopprennet, det var søndagen. Da var det hopprenn. Basta! Nå vil noen si at jeg er en konservativ, gammel surpomp. Det er jeg helt sikkert, men det er altfor mye for folk i dag, og da blir det vanskelig å tro at folk skal komme på hopprenn når det er fotballkamper, skiskyting og så videre. Dessverre.

– Jeg hadde håpet det var fullt hus, som da jeg var på mitt første holmenkollrenn, men den tiden er dessverre over, sier Scheie.