RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arrangerer NM i Sverige

Landslagssjefen for stuplandslaget Joachim Thorsen har sørget for at årets NM blir flyttet til Sverige.
Landslagssjefen for stuplandslaget Joachim Thorsen har sørget for at årets NM blir flyttet til Sverige. (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norgesmesterskapet i stup vil i sommer bli arrangert i Sverige. Også fremtidige NM kan bli flyttet til nabolandet.

- Ingen av stupeklubbene i Norge ville arrangere mesterskapet. Grunnen er først og fremst de dårlige anleggene vi har for stuping i Norge. NM er i tillegg dyre mesterskap. Arrangørklubbene går som regel med et økonomisk underskudd etter mesterskapet, forklarer landslagssjefen for stup, Joachim Thorsen, overfor Nettavisen.

Bergen stupeklubb fikk derfor en forespørsel fra Norges svømmeforbund om å arrangere sommerens NM.

Men ingen anlegg i Norge oppfyller kravene for et fullverdig mesterskap. Det vil si en tre meter bred ti-meter og to parallelle tre-metere, slik at også synkronstuping kan avvikles.

Løsningen ble dermed å flytte NM over grensen til Sverige. I den svenske byen Jönköping står et nesten helt nytt og topp moderne stupeanlegg klart.

Positive signaler
- Svømmeforbundet var positive til ideén, og hadde ingen innvendinger mot at NM skulle avvikles i Sverige. I Jönköping står et eget, flott anlegg kun for stup klar og vi kan for første gang i historien arrangere et fullverdig NM, der også synkronstuping står på programmet, opplyser Thorsen.

Landslagssjefen forteller at det faktisk blir billigere å arrangere NM i Sverige enn i Norge.

- Trondheim, Hamar og Oslo var de aktuelle byene for årets NM i Norge. Men det koster fort opp mot 70.000-80.000 kroner kun i leie av hallene. I Sverige betaler vi mellom fire og fem tusen for å leie et topp moderne anlegg. Det er faktisk så bra at det kunne ha blitt arrangert VM der, sier en tydelig fornøyd Thorsen.

Han utelukker ikke at Norgesmesterskapet i stup kan bli arrangert i Sverige frem til det nye riksanlegget for svømming og stup står klart i Bergen i 2010.

- Ikke en protest
- Det er ikke utenkelig at NM blir arrangert i Sverige frem til vi får et fullverdig stupeanlegg i Norge, nei, slår Thorsen fast.

- Blir NM flyttet til Sverige som en slags protest mot tilstandene på anleggsiden i Norge?

- Nei, jeg vil ikke si det. Hovedårsaken er først og fremst at vi får et helt annet mesterskap enn det vi hadde fått i Norge. Vi får sjansen til å avvikle alle øvelsene i et topp moderne anlegg. Men blir det oppfattet som en protest, er vi selvsagt glade for at det blir satt søkelys på et problem som har rammet idretten i en årrekke, svarer landslagssjefen.

En del arbeid gjenstår før hele mesterskapet i Sverige er i boks. Det skal etter planen bli arrangert i slutten av juli, men Thorsen sier at de fremdeles mangler en hovedsponsor for mesterskapet.

- Stuping er en liten idrett, og så lenge det ikke blir vist på TV, er det vanskelig å skaffe nok sponsorer. Men det arbeidet starter vi på snart, sukker landslagssjefen.

Stjernen kommer
Rundt 45 norske stupere tar turen til «Søta bror» for å delta i NM.

Blant dem er Norges største stupsensasjon på mange år, unggutten Timo Klami.

Han fikk sitt definitive gjennombrudd med en 5. plass i fjorårets EM og satser nå alt på å hevde seg i OL i Beijing i 2008.

Klami får tett oppfølgning av suksessmentoren Finn Aamodt og Olympiatoppen. Landslagssjef Joachim Thorsen har store forhåpninger til stjerneskuddet.

- Kommer han seg til finalene i OL kan alt skje. Til og med medalje, skryter Thorsen.

- Blir kvalifisert
Først må imidlertid Klami kvalifisere seg til OL i løpet av årets VM i stuping, som blir arrangert i Australia og Melbourne 19-26 mars.

- Jeg både håper og tror at han kvalifiserer seg til OL, sier Thorsen.

PS: Det nye riksanlegget for stuping og svømming som skal stå klar i Bergen i 2010 har en samlet prislapp på 380 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere