RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arven etter Annan

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rosenborg spiller vårsesongen uten noen Annan-erstatter. Koster det klubben seriegullet?

Det ble ikke den sesongåpningen som trønderne hadde håpet på.

Rosenborg besøkte Bergen og Brann stadion søndag for to uker siden som storfavoritter, spesielt etter vertenes 1-3-tap for Nest Sotra i generalprøven mindre enn én uke før serieåpningen mot tittelforsvarerne.

Men alle husker hvordan det endte.

RBK var ikke til å kjenne igjen fra fjoråret, og Brann tok en fullt fortjent 2-1-seier - og sørget med det for trøndernes første tap på intet mindre enn 34 tippeligakamper.

Tydelig for alle var det at en mann som Anthony Annan var savnet i RBKs midtbaneledd.

- Ingen grunn til at de er dårligere
Men når kalenderen nå viser april og overgangsvinduet er stengt for denne gang, kan vi konstatere at trønderne ikke har hentet inn en erstatter for ghaneseren som forlot Rosenborg til fordel for Schalke i januar.

Dermed er det betimelig å stille spørsmålet: Kan hullet etter Anthony Annan bety forskjellen på seriegull eller ikke for trønderne denne sesongen?

TV 2s tippeligaekspert «Mini» Jakobsen er slett ikke sikker på det.

- Langt tilbake hadde Rosenborg Sverre Brandhaug. Da han sluttet, kom Bent Skammelsrud inn. Han var ingen Brandhaug, men han hadde andre egenskaper som han brukte i rollen. Og vi kan vel ikke si at Rosenborg ble dårligere av det, sier den tidligere landslagsspilleren til Nettavisen.

Og legger til:

- Derfor er det ingen grunn til at Rosenborg plutselig skal bli et veldig mye dårligere fotballag bare fordi at Anthony Annan er borte. Men at både Stadsgaard og Demidov er borte i tillegg til Annan, gjør selvfølgelig at Rosenborg er svekket fra i fjor.

«Godfoten»
Vi ringer Skammelsrud selv, som stadig følger RBK-laget nøye - over åtte år etter at han spilte sin siste kamp som midtbaneanker for trønderne.

Han sier seg enig med lagkameraten fra RBKs gullperiode på 90-tallet sin analyse.

- Det er viktig at de som spiller i den rollen tenker akkurat det samme. Det husker jeg selv fra tiden i Rosenborg; sammenligner man seg selv med en forgjenger som lyktes er det stor sjanse for å tape, i hvert fall mentalt. Det er veldig viktig å gjøre rollen til sin egen, og ikke kopiere den man skal erstatte. Man liker jo å snakke om «godfoten» i Rosenborg, minner Skammelsrud om.

- Hvordan kan Rosenborg utnytte den sentrale midtbanen uten Annan?

- Markus Henriksen er flink til å være med framover i avslutningsfasen. Bytter man litt på spillet kan man komme styrket ut av Annans fravær. Men kopierer man det, blir det svekket, svarer Skammelsrud.

- Må se fremgang
De to RBK-legendene er enige: Tittelforsvarerne kan klare seg, selv uten Anthony Annan på laget. Men holder det til tippeligagull?

Vi forhører oss med noen utenfor RBK-miljøet. Lars Bohinen er, i likhet med Mini, fotballekspert i TV 2, og tror gullet kan glippe dersom laget ikke får orden på posisjoneringen på banen.

- Det er avgjørende for Rosenborg å få spillet til å lykkes. De er gode enkeltspillere alle sammen, men det er noe med det å kunne trives i en rolle som du kanskje ikke ønsker å spille i, mener Bohinen.

En indikasjon på hvordan sesongen vil bli seende ut for trønderne får vi søndag kveld, når RBK tar imot et revansjelystent Stabæk som kommer til Lerkendal med den verste seriestarten i tippeligahistorien (0-7 hjemme mot Lillestrøm) friskt i minne.

I verste fall vil Rosenborg stå igjen med null poeng etter to kamper, uten at Bohinen i så fall går med på å kalle det noen krise for RBK-trener Jan Jönsson.

- Men det er litt avhengig av hvordan kampen eventuelt tapes. Dersom Jönsson ser fremgang i spillet slik han vil at Rosenborg skal spille, er det i hvert fall ikke noen krise, forklarer han.

- Erstatterne spiller i Stabæk
Søndagens hovedkamp blir uansett en midtbanekrig, som Bohinens TV 2-kollega Mini Jakobsen gleder seg til.

- Det blir en veldig spennende duell mellom Henriksen/Skjelbred og Hauger/Farnerud, som jeg mener er to av Norges beste sentrale midtbaner, mener Mini.

Tolker vi Bent Skammelsrud riktig, er han helt enig.

- Hvilke spillere kunne erstattet Annan på Rosenborgs midtbane?

- Det finnes flere. Men de spiller på Stabæk, svarer han med en liten latter.

- Er det altfor tidlig å kalle det krise dersom Rosenborg taper?

- Det er alt, alt, altfor tidlig. Men samtidig må man stikke fingeren litt i jorda, de har mistet tre-fire gode spillere. Klubben har en utfordring med å drive fram nye spillere og hente inn erstattere, konstaterer Skammelsrud.

Følg Rosenborg - Stabæk LIVE her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere