*Nettavisen* Sport.

Arvesen: - Det blir en utrolig tour

Foto: Pascal Pavani (Afp)

Sykkeleksperter har tro på norsk suksess i Tour de France.

28.06.13 18:12

Med tre nordmenn på start, alle med kvaliteter til å vinne etapper i verdens største sykkelritt, er det duket for et spennende Tour de France sett med norske øyne.

Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug debuterer i rittet, mens Edvald Boasson Hagen allerede har tatt to etappeseirer.

En reprise av 2011, hvor Thor Hushovd og Boasson Hagen tok to seirer hver, og Hushovd bar den gule ledertrøyen i en uke, vil være en utopi. Men det er realistisk å tro på minst én norsk etappeseier.

Les også: Derfor er Tour de France størst

Alle har muligheter
procycling.no har spurt Christian Paasche, Mads Kaggestad og Kurt Asle Arvesen om hva de tror nordmennene kan gjøre i årets tour.

- De kan få til masse. I fjor hadde vi én rytter som i utgangspunktet var ganske låst. I år er Edvald uten Cav, og da vil han garantert få muligheter i avslutningene, og kanskje også i brudd på slutten, hvis alt går etter Skys plan. Alex har en helt fri rolle, og kan gjøre hva enn han vil. Hvis han er i slag, er jeg sikker på at han kommer til å skape noen høydepunkter. Lars Petter kan finne på noe på de halvharde etappene, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

- Det blir kjempegøy, men det overgår nok ikke 2011. Det var en utopi sett med norske øyne. Det var gul trøye, etappeseirer og verdensmestertrøye. Det var et eventyr. Helt sykt. Men det blir gøy i år også.

Her er Tour de France-favorittene

Tror på seier til Kristoff
Mads Kaggestad har også stor tro på nordmennenes muligheter i år.

- Jeg gleder meg til å se alle tre. Lars Petter og Alexander kommer til å få erfaring. Dette er tøffere enn alt annet de har vært borti, til tross for at begge er erfarne ryttere. Jeg gleder meg til å se hvordan de takler det, sier den tidligere sykkelproffen.

- Spesielt Alexander tror jeg kan vinne en etappe. Jeg håper og tror vi får se Lars Petter angripe i fjellene og utfordre feltet. Edvald får heldigvis en litt mindre multirolle i år enn i fjor. I fjor måtte han jo også trekke opp Cavendish. I år har han to roller: Å hjelpe Froome til sammenlagtseier og vinne etapper.

Én som kjenner alle tre godt er Sky-coach Kurt Asle Arvesen. Han tror også Kristoff vinner en etappe.

- De kan gjøre det bra. Alexander tror jeg vinner en etappe, mens Lars Petter blir en fargekladd gjennom hele rittet. Han får vi se mye, tror jeg. Han har jo kapteiner i blant annet Mollema, men jeg tror han får mye frie tøyler. Edvald får vi nok se mye i front av feltet, men han får også sine muligheter. Det blir en utrolig artig Tour de France sett med norske øyne.

Les også: Hushovd: - Kristoff kan slå Cavendish

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lauten, Daniel Sannum

Beintøffe fjell
Men Tour de France er ikke bare nordmenn, selv om syklister fra Norge spiller en stadig større rolle under verdens største sykkelritt.

Det er 195 andre ryttere på start, og det skal sykles 3 404 kilometer fordelt på 21 etapper. Som vanlig inneholder løypen legendariske fjell.

14. juli, Frankrikes nasjonaldag, avsluttes opp Mont Ventoux. Det var her Tom Simpson døde i 1967 og Lance Armstrong ga seieren til Marco «Il Pirata» Pantani i 2000.

Fantastiske Alpe d’Huez sykles to ganger på den 18. etappen, og er for mange høydepunktet i årets Tour de France.

Les også: Nordhaug frykter Tour de France-åpningen

Paasche og Kaggestad enig
Så, hva gleder Paasche, Kaggestad og Arvesen seg mest til under årets Tour de France?

- Si det... Det jeg gleder meg mest over er at det er tre nordmenn med, det har jeg aldri opplevd før. For oss som skal lage TV sørger det for litt flere knagger å henge sakene på. Det er kjempespennende og veldig gøy. Alpe d’Huez to ganger på en etappe kommer til å bli rock and roll, svarer Paasche.

Også TV 2-kollega Mads Kaggestad gleder seg til den beintøffe etappen.

- De fire første etappene blir morsomme, litt fordi jeg tror Edvald kan sykle i gult etter lagtempoen. Og så er det jo en etappe med målgang på Mont Ventoux. Alpe d’Huez-etappen, hvor de skal opp den to ganger, kommer til å bli legendarisk. Det er en helt sinnsyk etappe, som også har et historisk preg, sier Kaggestad.

- Mange mener etappen opp Mont Ventoux er den hardeste. Jeg kan ikke helt se det, når de skal opp Alpe d’Huez to ganger på én etappe, men hele touren er jo en ekstrem påkjenning. Jeg synes arrangøren alltid er flinke til å finne på noe nytt.

KOMMENTAR: Bør Edvald vinne Tour de France?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Denis Balibouse

- En intens såpeopera
Den tidligere Crédit Agricole-proffen kommer selvfølgelig til å følge årets Tour de France nøye, slik han har gjort det siden han var et lite barn.

- Det er 100-årsjubileum, og da blir det naturlig nok laget mye rundt det. Jeg har fulgt med på touren siden jeg var 12 år gammel. For meg er det noe helt eget. Disse tre ukene blir som en intens såpeopera hvor jeg må følge med hver dag.

Kurt Asle Arvesen er dypt inne i Sky-systemet. Med Chris Froome som den store favoritten, er det ikke rart at eresfjordingen gleder seg til de tøffeste etappene.

- Jeg gleder meg til finalene der Edvald får sjansen, og til fjelletappene.

Årets Tour de France starter på Korsika 29. juni. Du følger selvfølgelig hver etappe, fra start til mål, dirkete på procycling.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.