*Nettavisen* Sport.

Arvesen: - Det er trist

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Sky-sjef innrømmer ikke dopingbruk, men forlater allikevel det britiske storlaget.

28.10.12 19:20

Team Skys sjefssportsdirektør, Sean Yates, har bestemt seg for å trekke seg ut av sykkelsporten.

- Etter en lang karriere innenfor profesjonell sykling, har han fortalt oss at han vil komme seg videre, av personlige årsaker, forteller Dave Brailsford, lagets sjef.

Pressemeldingen fra laget ble sendt ut en halv dag etter at anerkjente The Telegraph meldte følgende:

- Sportsdirektørene Sean Yates og nederlandske Steven de Jongh har fått deres kontrakter annullert.

Arvesen vil ikke spekulere
Nyheten kom i kjølvannet av at Team Sky har tvunget alle sine ansatte til å skrive under på en kontrakt på at de aldri har vært dopet. Hvis de ikke skriver under, får de sparken.

- Det er trist. Vi mister mye erfaring og kunnskap, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

- Har du noen formening om hvorfor denne avskjeden kommer nå, kun dager etter at Skys offentliggjorde deres antidopingkontrakt?

- Det vil jeg ikke spekulere i, svarer 37-åringen.

- Har du skrevet under kontrakten selv?

- Ja.

- Hva vil Sky med dette?

- Dette er for å sikre framtiden til Edvald (Boasson Hagen) og de andre som er involvert i dette prosjektet (Sky procycling). Det er nødvendig for å få arbeidsro. Vi vil ikke ha slike hendelser igjen, som Michael Barry-saken. Det er viktig at våre sponsorer ser hva vi står for, forklarer Arvesen diplomatisk.

Sky: - Yates har ikke innrømmet doping
For tre dager siden la Lars Petter Nordhaugs trener, Bobby Julich, kortene på bordet.

Sean Yates har vært med fra Team Skys oppstart i 2010.

- Han har vært med oss i tre tøffe, men givende sesonger. Sean har vært en stor mentor for rytterne våre og en god kollega. Vi ønsker ham lykke til videre i livet.

Samtidig avviser laget at Yates' exit har noe med deres nye - og strengere - antidopingpolitikk å gjøre.

- Etter at Team Sky bekreftet sin posisjon i antidopingkampen, begynte ledelsen å intervjue ryttere, ledelsen og støtteapparatet. Sean har blitt intervjuet, og det var ingen (doping)innrømmelse eller andre opplysninger som ville påkrevd ham til å forlate laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Arvesens rolle?
Men ettersom Yates trakk seg, trengte han altså ikke skrive under på lagets antidopingkontrakt.

- Vi har mistet to (Yates og Julich, vår.anm.) verdifulle personer. Men jeg vet at de (ledelsen) jobber med å finne erstattere til de som har forlatt laget, sier Kurt Asle Arvesen.

- Hva med seg selv?

- Jeg er faktisk på vei til et sportsdirektørkurs i Sveits, men jeg er nok ikke tiltenkt noen annen rolle enn den jeg har hatt til nå, forteller Arvesen som denne sesongen har fulgt opp enkelte ryttere i Sky-laget og kjørt en av lagets følgebiler ved noen anledninger.

Samarbeidet med Bruyneel og Armstrong
Sean Yates har tidligere vært lagkamerat med blant andre Dag Otto Lauritzen. Briten syklet for Peugeot (1982–1986), Fagor (1987–1988), 7-Eleven (1989–1990) og Motorola (1991–1996).

- Sean Yates er en av de største navnene i britisk sykling, ikke minst fordi han er en av fire menn som har båret den gule ledertrøyen i Tour de France, skriver Sky på deres hjemmeside.

Siden har Yates vært sportsdirektør i Discovery Channel/Astana (2005-2009). I de årene samarbeidet han med Johan Bruyneel, som er hyppig nevnt i USADA-rapporten. Tour de France-strippede Lance Armstrong var også en sentral aktør noen av årene mens Yates satt i følgebilen der.

Neste sesong sykler Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch (kommer fra FDJ-BigMat) for laget. Lars Petter Nordhaug drar som kjent til Rabobank (som det heter i år, ukjent neste år).

PS! Team Sky har ikke kommentert Steven de Jonghs angivelige avskjed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.