RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arvesen klar for klassikerne

(Team Sky)
Sist oppdatert:
Skal legge alt til rette for suksess på brosteinen for Edvald Boasson Hagen.

procycling.no har de siste dagene servert deg rittprogrammet til Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Gabriel Rasch.

Nå skal vi gi deg litt innsikt i hvordan Kurt Asle Arvesens sesong som trener i Sky-systemet kommer til å arte seg.

Eresfjordingen var først aktuell som sportsdirektør, men faktum er at arbeidsoppgavene består av treningsplanlegging på forskjellig nivå, tilrettelegging og koordinering.

Ansvar for seks Sky-ryttere
Arvesen har ansvar for seks ryttere i sin treningsgruppe. Edvald Boasson Hagen og Thomas Löfkvist er to av disse, men begge har i tillegg personlig trenere (Fredrik Mohn er Edvalds trener, vår anm.), noe som gjør at disse fremdeles har det overordnede ansvaret for å legge opp treningen.

I høst har Arvesen for eksempel deltatt på en rekke treningsturer med Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug. Romsdalingen ordner opp i det praktiske med gjennomføring av treningsøkten (han kan for eksempel kjøre motorpes), og er personen Boasson Hagen forholder seg til dersom han har tilbakemelding på for eksempel utstyret å melde inn til laget. Arvesen vil også bli med dersom utøverne hans legger ut på lengre treningsopphold i utlandet i løpet av sesongen.

Nordhaug er for øvrig ikke en del av Arvesens treningsgruppe. Den kompletteres av Sergio Henao, Davide Appolonio, Salvatore Puccio og Kanstantin Sivtsov.

- Henao er ny på laget og snakker kun spansk, men vi har en annen koordinator i laget som hjelper ham med språket. De tre andre snakker italiensk, og det er hovedgrunnen til at de tre faller innunder mitt ansvarsområdet, sier Arvesen til procycling.no.

Førjulsprat med Boasson Hagen: - Jeg ser ingen ulemper med Cavendish

Han har bodd, konkurrert og trent i Italia i en årrekke, og snakker følgelig språket flytende. Han følger nødvendigvis ikke denne kvartetten enda tettere, men ansvarsområdet for disse fire er naturlig nok utvidet.

- Disse fire har heller ikke personlige trenere. Dermed blir jeg mer involvert i å sette opp treningsplanen til disse rytterne, forklarer Arvesen som har fått en slags mentor i Rod Ellingworth.

Ellingworth er sjef for alle Sky-trenerne, og har blant annet trent Mark Cavendish, Geraint Thomas, Ian Stannard og Peter Kennaugh i en årrekke.

Hjelper Edvald på brostein
Arvesen skal selvsagt også backe opp utøverne sine under ritt denne sesongen. Blant annet blir han en av rådgiverne for Boasson Hagen med tanke på brosteinsklassikerne.

- Jeg kommer til å være på Mallorca i en lengre periode på nyåret, og tar blant annet med meg rittene her nede (Mallorca Challenga sykles fra 5.-9. februar). I tillegg er jeg satt opp på Algarve rundt, Vuelta Ciclista a Murcia og hele klassikerperioden, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE Å LÆRE BORT: Kurt Asle Arvesen har levd et langt liv på sykkelsetet. Nå skal han videreføre deler av den til seks ryttere på Team Sky.
MYE Å LÆRE BORT: Kurt Asle Arvesen har levd et langt liv på sykkelsetet. Nå skal han videreføre deler av den til seks ryttere på Team Sky.

Det betyr at han er på reisefot under E3-Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern rundt, GP Scheldeprijs, Paris-Roubaix og Amstel Gold Race.

- Jeg vil følge opp Edvald tett i denne perioden. Kjøre motorpes for ham, og ellers bistå i forbindelse med gjennomkjøring av løypa og planlegging. Deler av Flandern-løypa er jo lagt om i år, og Edvald har ikke kjørt Paris-Roubaix mer enn én gang tidligere. Men han kjenner likevel disse løypene ganske godt nå.

Nordmannen er i tillegg satt opp på Amstel Gold Race og starten av Giro d’Italia, som avvikler de tre første etappene i Danmark til våren.

- Hva slags arbeidsoppgaver har du under rittene du er satt opp på?

- Det går på treningsplanlegging og følge opp mine utøvere gjennom den praktiske delen av treningen. Jeg kommer også til å kjøre servicebil nummer to (følgebil som for eksempel kan legge seg bak bruddet under ritt, vår anm.) i noen av rittene, og hjelpe til med selve gjennomføringen av rittene. Noen ganger kan jeg nok få arbeidsoppgaver som sportsdirektører vanligvis løser, men jeg kommer ikke til å ha hovedansvaret.

Førjulsprat med Alexander Kristoff: - Jeg skulle gjerne kjørt i Norge

Akkurat nå er Team Sky opptatt med treningsleir på Mallorca. Når procycling.no tar kontakt, er 36-åringen i følgebilen bak Puccio, Appolonio, Stannard, Sivtsov og Bradley Wiggins.

Edvald: - Er ikke feit ennå
Han har avsluttet sin aktive karriere, men røper at han fremdeles holder formen noenlunde ved like.

- Jeg var ute på sykkelen halv sju i dag, og gjorde unna to og en halv time på sykkelen. Det har mest med å gjøre at jeg liker å sykle. Jeg har ingen ambisjoner om å stille opp i sykkelritt utover. Jeg kan kanskje prøve meg i Skarverittet eller et terrengritt på grusveier en gang, men det blir ikke for å kjempe i toppen.

- Blir det tid til trening for dere som følger opp rytterne i Sky?

- Ja, vi prøver å holde oss i gang. Steven De Jongh (sportsdirektør) er i så god form at han kunne gått rett inn i ProTouren igjen. Men jeg klarte å slå ham i spurten her en dag. Jeg rykket to kilometer før mål, og la meg bak en buss, humrer nordmannen.

- Ifølge Boasson Hagen har du ikke blitt «feit» ennå, heller?

- Hehe, nei, foreløpig ser det bra ut, men jeg har nok lagt på meg fem kilo siden sesongslutt, avslutter Arvesen som reiser hjem fra Mallorca den 21. desember for å starte juleferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere