*Nettavisen* Sport.

Astana besøkt av antidoping

Foto: (Reuters/Scanpix)

- Det var ikke spesielt morsomt, sier sportsdirektør Guido Bontempi.

26.04.12 09:24

Med suksess kan det også medfølge mistanke.

Les også: Vinos arvtaker vant i Liège

Slik har det i hvert fall blitt innenfor en idrett som i flere tiår har vært gjennomsyret av doping.

Den prisen ser det nå ut til at Astana-laget må betale. Foran prologen under Tour de Romandie i Sveits, fikk laget besøk av tre antidopingkontrollører fra UCI (det internasjonale sykkelforbundet).

Rykter om ransaking
Det fikk både nederlandske og franske nettaviser til mer enn å antyde at hotellet Astana bodde på, var blitt ransaket. Bakgrunnen for dette skulle være Enrico Gasparotti og Maksim Iglinskijs sterke prestasjoner under Ardenner-klassikerne.

Informasjonen står i grell kontrast med sykkelforbundets versjon av saken.

- Det stemmer at tre (antidoping) kontrollører fra UCI besøkte blant andre Astana-laget foran prologen i Tour de Romandie. Bakgrunnen var å gjøre en vanlig kontroll av de biologiske blodpassene, og ingenting annet enn det, sier talsmann Enrico Carpani til velonation.com.

Videre klargjør han at det ikke er forbundets rolle å foreta ransakelser.

- UCI foretar kun antidopingkontroller. Jeg har heller ikke blitt informert om at politiet har foretatt noen undersøkelser, klargjør han.

Tidligere synder
Ifølge L’Équipe var ikke sportsdirektør Guido Bontempi spesielt med de besøkende fra UCI.

- Jeg synes ikke dette er noe morsomt, nei, fortalte han den franske sportsavisen.

Men litt av skylda må nok det kasakhstanske laget ta selv også. Under Tour de Romandie kjører laget for Roman Kreuziger, Janez Brajkovic og Andrej Kasjetsjkin.

Kasjetsjkin var en av Alexander Vinokourovs betrodde hjelpere under 2006-sesongen i Liberty Seguros-Würth/Astana-Würth (laget endret både hovedsponsor og navn i denne perioden etter dopingskandalen som blant annet involverte Manolo Saiz og legen Eufemiano Fuentes).

Les også: Nye dopanklager mot Alberto Contador

Hjelperytteren ble nummer tre i Vuelta a España det året. I 2007 måtte Kasjetsjkin, Vinokourov og resten av Astana-laget forlate Tour de France i skam etter at fem av dem ble tatt for doping.

«Vino» på vei tilbake
Også Vinokourov er en omstridt person innenfor sykkelsporten. Han ble buet ut av publikum da han vant Liège-Bastogne-Liège i 2010. Senere dukket det også opp beskyldninger om at han hadde kjøpt denne seieren, men det viste seg å være grunnløse anklager.

Etter fjorårets stygge velt i Tour de France, benytter «Vino» Tyrkia rundt denne uka som sitt første oppkjøringsritt denne sesongen. Planen er at 38-åringen skal kjøre det franske etapperittet for siste gang til sommeren.

Å ha noen ryttere med tvilsomt rykte på laget, rettferdiggjør selvsagt ikke at man devaluerer lagets sterke prestasjoner under Amstel Gold Race, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. Men det viser likevel at skepsisen der ute ikke er tatt fra løse lufta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.