RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Astana vil følge etter Hushovd

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
- Vi ønsker å sende et signal, sier Alexandre Vinokourovs kollega.

procycling.no var først ute med nyheten om at Plussbank BMC er tatt opp som medlem av «Bevegelsen for troverdig sykkelsport» (MPCC).

- Jeg synes det er veldig positivt at vi lager egne interne regler som vil stikke kjepper i hjulene for doperne, fortalte lageier Thor Hushovd til procycling.no.

Les også: - Dette vil stikke kjepper i hjulene for doperne

Foreningen ble startet opp av Roger Legeay i 2007, og hadde et titall medlemmer før det norske laget ble tatt opp.

Astana: - Et viktig signal
Det eksisterer en rekke antidopingtiltak forbundet med medlemskapet. Derfor er kanskje noe overraskende at eurosport.se melder at Alexandre Vinokourov og hans Astana vil søke medlemskap.

Vinokourov og Astana-laget ble sendt hjem fra Tour de France i skam i 2007, etter at den nåværende sportsdirektøren og deleieren i laget, ble tatt for bloddoping.

Selv om man i de senere år har signert ryttere som svenske Fredrik Kessiakoff og Vincenczo Nibali, nykommer foran årets sesong, er ryktet fremdeles frynsete.

- Vi holder på å diskutere det akkurat nå med våre leger og støtteapparat. Jeg tror det er en viktig sak for å forandre noe eller i hvert fall sende et signal, sier teammanager Giuseppe Martinelli til eurosport.se.

Opp til Hushovds tidligere sjef
Han forteller at laget kommer til å ta en endelig avgjørelse i begynnelsen av neste måned.

Deretter blir det opp til Legeay og de andre medlemmene å akseptere en eventuell søknad.

- Det står ingenting i vårt regelverk om at det laget er velkomment, og at det laget ikke er det. Dersom lag ønsker å bli med oss, må de gi oss beskjed om det. De må fortelle oss hvorfor de ønsker å gjøre det, hva filosofien deres er, kanskje forklare hva som skjedde i fortiden og hvordan de ser på framtiden.

- Deretter blir det opp til de 11 faste medlemmene våre å bestemme om de blir godtatt i bevegelsen. Jeg har ikke hørt noe formelt fra Astana ennå, men vi ønsker at så mange som mulig skal bli med i vår bevegelse og opptre i henhold med vårt strenge regelverk, sier initiativtaker Roger Legeay til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMLESJEFEN TIL HUSHOVD: Her er Roger Legeay avbildet i følgebilen til Crédit Agricole.
GAMLESJEFEN TIL HUSHOVD: Her er Roger Legeay avbildet i følgebilen til Crédit Agricole.

Medlemmene i MPCC utfører flere dopingkontroller på sine ryttere, de jobber for hardere sanksjoner og har et strengere etisk regelverk enn WADAs antidopingkode.

Man blir for eksempel tatt ut av konkurranse i åtte dager dersom man behandles med kortikoider (for eksempel kortison) og skal ikke signere ryttere som har vært utestengt i mer enn seks måneder (unntak for brudd på meldeplikten) for doping - før to år etter utestengelsen.

MPCC har også regler for å holde hele laget utenfor konkurranse dersom flere av rytterne på laget blir tatt for doping.

Sterke resultater i 2012
Foruten Vinokourov, har laget også hatt Johan Bruyneel og Alberto Contador i sine rekker.

Martinelli mener imidlertid at det kasakhstanske laget har endret seg etter hans inntog for snart tre år siden.

- Vi snakker kanskje ikke så høyt om det, men vi gjør virkelig mye. Vi har et internt system som overvåker alle syklistene dag for dag. Vi utfører interne kontroller. Vi er at lag som har endret oss mye i løpet av de siste to årene, og det høster vi fruktene av nå, mener han.

Rent sportslig hadde Astana en sterk sesong i år. Blant annet vant laget Amstel Gold Race (Enrico Gasparotto) Liège-Bastogne-Liège (Maksim Iglinskij).

I tillegg tok Paolo Tiralongo og Roman Kreuziger hver sin etappeseier i Giro d’Italia, mens svenske Kessiakoff vant tempoetappe under Tour de Suisse og kjempet om klatretrøya under Tour de France.

Hva mener dere? Er det positivt at et lag som Astana viser interesse for MPCC og deres verdier? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere