Til helga går 21-åringen fra Smestad i Oslo sine to første verdenscuprenn for sesongen, i sveitsiske Davos. Det handler ikke om seier for verdens nest beste kvinnelige skiløper sist vinter, men om positive opplevelser.

Og mye tyder på at hun kommer til å få nettopp det.

- Det har gått veldig bra siden jeg dro ned til Livigno torsdag for to uker siden. Jeg tenker ikke så mye på plasseringene i Davos, men det er ingen grunn til å være pessimist, sier Uhrenholdt til Nettavisen.

Vurderte friår
Kontrastene fra samtalen med samme jente for nøyaktig to måneder siden, 10. oktober, er enorme. Så sent som dagen i forveien tok hun den endelige avgjørelsen om at hun i det hele tatt skulle satse på ski i vinter.

Etter en hel sommer og høst med vonde akilleser og alternativ trening, var Astrid Uhrenholdt Jacobsen rett og slett dritt lei.

- At jeg skal ha noe i Tour de Ski å gjøre, ser jeg på som helt usannsynlig. Det er utenkelig at jeg går fort før jul. Rekker jeg VM, får det være en bonus, sa hun åpenhjertig og ikke så rent lite defensivt.

- Ikke umulig
Nå har pipa fått en nokså annen lyd.

- Det er ikke umulig at jeg går Tour de Ski. Det kommer litt an på hva som skjer nå før jul. Jeg forventer ikke å gå fort i Davos, men kanskje i skandinavisk cup på helga etter. Jeg går ikke Tour de Ski hvis jeg ikke kan kjempe i toppen.

Tour de Ski starter altså i romjula. Etter touren er det fortsatt godt over en måned til VM i Liberec. Når den tid kommer, håper sprintverdensmesteren fra 2007 å være i gullform.

- Jeg føler det begynner å bli mer og mer realistisk å tro at jeg kan være i toppform til VM, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

- Kan bli morsomt
Dag Kaas, som er Heming-jentas personlige trener, er om mulig enda mer optimistisk enn elevene.

- Utviklingen har vært veldig bra de siste ukene, treningen går glimrende og Astrid er veldig offensiv nå. Jeg tror det kan bli morsomt framover.

- Hva kan vi forvente i Davos?

- Det kan godt hende hun er i god nok form til å gjøre det bra, men hun kommer neppe til å kjempe helt i toppen. Hun har ikke trent nok teknikk i konkurransefart ennå, spesielt ikke i klassisk.

- Men hun har det treningsgrunnlaget som skal til for å få en bra sesong etter jul. Det ser i aller høyeste grad lyst ut med tanke på VM, sier Kaas til Nettavisen.

- Hva med Tour de Ski?

- Det er noe vi må vurdere. Det er fornuftig å gå hvis det er positivt for utviklingen. Har hun en bra stigning nå, er det bra konkurransetrening og fin oppkjøring. Men da må hun kunne hevde seg. Det er ingen vits hvis hun bare får negative opplevelser.

Lørdag er det 10 km klassisk som står på programmet i Davos. Søndag er det fristilsprint. For et år siden ville Astrid Uhrenholdt Jacobsen vært blant favorittene på begge distanser.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)