Gå til sidens hovedinnhold

Astrid og Marit går hver sin vei

Norges mest komplette langrennsjenter velger helt ulik oppladning til VM.

GJØVIK/OSLO (Nettavisen): Marit Bjørgen (28) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (21) har minst én ting felles: Treffer de med formen til VM i Liberec, kan de være medaljekandidater på samtlige seks distanser (hvis de velger å gå alle).

Men oppladningen til mesterskapet ligger an til å bli veldig forskjellig for de norske stjernene.

Marit Bjørgen går verdenscuprennene i Otepää kommende helg. Deretter legger hun inn en periode i høyden før de siste verdenscuprennene før VM i italienske Valdidentro 13.-14. februar.

Mens Bjørgen drar til Mellom-Europa for å dyrke røde blodlegemer med rolig trening i høyden, reiser Uhrenholdt Jacobsen etter all sannsynlighet til Rybinsk for å få konkurransetrening. Det betyr at hun ikke får noe høydeopphold før VM.

Konkurranselysten
- Det har vært en vurdering om hva som er mest fornuftig for Astrid. Min innstilling er at hun drar til Russland og går to eller tre renn i verdenscup, og at hun deretter drar hjem og får en rolig periode før rennene i Valdidentro, sier Uhrenholdt Jacobsens personlige trener Dag Kaas til Nettavisen.

- Hvordan kan så ulik oppladning gjøre at begge kommer i form til VM?

- Astrid kom jo veldig sent i gang med å konkurrere denne sesongen. Derfor er hun veldig konkurranselysten nå. Og hun trenger fortsatt flere gjennomkjøringer i konkurransefart for å finpusse teknikken. Det får hun best ved å konkurrere, og definitivt ikke ved å dra til høyden.

Kaas er meget fornøyd med det elevene presterte under NM på Gjøvik. Uhrenholdt Jacobsen gikk alle fire distanser, og både innledet og avsluttet med gull.

- Motiverende
- Løpene torsdag og søndag var virkelig bra, og det var også de løpene Astrid hadde blinket ut som de viktigste på forhånd. Klassiskløpet torsdag var et internasjonalt toppløp. Teknikken begynner å sitte, og da klarer hun å bruke all kraften i fartsretningen. Også søndagens skøyteløp var ganske bra teknisk.

- Er du overrasket over at Astrid hevet seg så mye mellom Tour de Ski og NM?

- Nei, ikke overrasket, men det er veldig ålreit å se at hun begynner å gå virkelig godt på ski igjen. Hun gikk over forventning torsdag, og var så fokusert på å gå bra at hun ikke merket at hun tok igjen Marit Bjørgen før hun var helt oppe i ryggen på henne.

- Og ikke minst var det motiverende for Astrid å få til et så bra løp at det ble lagt merke til. Det var mange som kom med positive tilbakemeldinger etterpå, sier Dag Kaas.

- Ikke smart å gå alt
- Er Astrid en medaljekandidat i VM i den formen hun er i nå?

- Med fortsatt stigning er hun absolutt en medaljekandidat, ja.

- På hvilke distanser?

- I utgangspunktet alle, akkurat som Marit Bjørgen. Men jeg tror ikke det er smart for noen av dem å gå alle seks distanser. Det er tøft for hodet. Men fem av seks er overkommelig, sier Kaas.

Hvilken distanse Astrid Uhrenholdt Jacobsen eventuelt skal stå over, er det ennå for tidlig å si noe om. Marit Bjørgen har for lengst blinket ut lagsprinten som distansen som ryker først hvis hun skal kutte i VM-programmet.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken