VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Therese Johaug (31) støtte på uvant mange problemer på fredagens fellesstart over 10 kilometer klassisk i Tour de Ski, og det hele toppet seg med en kollisjon med Ingvild Flugstad Østberg helt mot slutten der sistnevnte brakk staven.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32) spurtslo svenske Ebba Andersson og seiret overraskende på distansen. Like bak gikk Tysklands Katharina Hennig gikk inn til en vel så uventet tredjeplass.

- Dette var kanskje årets mest glade pall. Det er deilig å få tyskerne opp der de hører hjemme. Det er mange av de som er glade i internasjonal langrenn som er glade for å ha en tysker på pallen i dag, kommenterte Uhrenholdt Jacobsen overfor NRK etter triumfen.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen uenig med Johaug

Til Nettavisen legger hun heller ikke skjul på at hennes egen prestasjon betyr mye.

- Det betyr veldig mye å se at det jeg egentlig har hatt tro på veldig lenge fungerer. Det finnes flere måter å gjøre ting på, sier Jacobsen.

- Hva skyldes at du klarer å gå fortest her i dag?

- Det er en kombinasjon av veldig mange ting. Jeg har vist at jeg er i ganske solid form. Jeg har trent mye fart og teknikk de siste årene. Jeg får veldig igjen for det i dag. I tillegg har jeg veldig gode ski. Jeg tror også at jeg får mye igjen for at jeg klarer å forholde meg veldig rolig. Jeg tar kloke valg underveis. Jeg blir ikke stresset en eneste gang i dag. Jeg hadde det som mål også fordi jeg vet at i et sånt type løp hvor det blir tett så blir det ofte høyt stressnivå, sier Jacobsen til Nettavisen.

Johaug og Østberg fullførte noen sekunder på etterskudd som nummer fire og fem.

Johaug forsvarte ledelsen i Tour de Ski på i italienske Val di Fiemme. Fellesstarten over 10 kilometer i klassisk stil er normalt en av 31-åringens aller sterkeste distanser, men underveis tapte hun sekunder på innlagte spurtpunkter.

Tidlig fall

I tillegg til at det ble noe jevnere i sammendraget, forløp heller ikke etappen uten dramatikk utenom de innlagte spurtene.

På vei ned bakkene mot skistadion etter 2,5 kilometer mistet nemlig en defensivt kjørende Johaug balansen og forsvant ned i snøen.

Les også: Var raskest av samtlige på forrige etappe. Nå har han brutt

Fallet kostet nok stjernen fra Dalsbygda fem-ti sekunder målt opp mot ledende Ebba Andersson der og da. Men Johaug kom seg raskt på beina og hentet inn det tapte.

- Var hun i overkant forsiktig og hadde litt for mye respekt for den utforkjøringa? spurte NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

- Det gikk nok en støkk i flere løpere når de så Therese Johaug falle i den bakken, tilføyde han.

Mer dramatikk

Seinere på etappen så det ut til at Johaug strevde med glatte ski i motbakkene og igjen virket usikker der det gikk nedover.

På etappe nummer 100 i Tour de Ski-historien siden oppstarten i 2006 gikk Johaug ut på fellesstarten med 22 sekunders forsprang på sine to nærmeste konkurrenter i sammendraget.

Både Ingvild Flugstad Østberg og Russlands Natalja Neprjajeva hadde samme antall sekunder å spise inn på Johaugs fordel, hvis de skulle ta seg opp helt i front i Tour de Ski totalt.

Neprajeva endte opp med å tape 17 sekunder til Johaug. Uhellet mot slutten ødela mye for Østberg med tanke på en bedre plassering i mål. Dermed tok hun bare inn tre sekunder på lederen før lørdagens sprintdistanse samme sted.

Heide Weng og Tiril Udnes Weng endte på 8.- og 10.-plass på fredagens etappe, slått med henholdsvis 19 og 26,6 sekunder.