Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Astrids nye VM-drøm

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vil vinne gull med barndomsvenninnen.

GJØVIK (Nettavisen): Torsdag viste Astrid Uhrenholdt Jacobsen (21) at formen er tilbake da hun utklasset konkurrentene på den klassiske 10-kilometeren i NM.

Fredag ble hun «bare» nummer fem i det sportssjef Åge Skinstad karakteriserer som det sterkeste finaleheatet i en NM-sprint for damer noen gang.

Likevel var det en ny jubeldag. For mens Uhrenholdt Jacobsen ikke hadde full klaff, fikk venninnen Celine Brun-Lie (20) sitt definitive gjennombrudd som skiløper da hun tilsynelatende uanstrengt skøytet inn til sitt aller første NM-gull.

Ikke like ivrig
- Når jeg ikke vinner selv, er det ingen ting som gleder meg mer enn at Celine vinner, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

Selv om de to går for hver sin klubb, er Njård-jenta Brun-Lie og Heming-jenta Uhrenholdt Jacobsen vokst opp bare 500 meter fra hverandre på Oslos beste vestkant. Begge har hatt (og har) Dag Kaas som personlig trener og har trent sammen i Team Sector Alarm.

- Jeg unner virkelig Celine dette. Hun har hatt muligheten tidligere også, men har ikke hatt helt klaff.

- Hvorfor har det tatt litt mer tid for henne å slå igjennom enn for deg?

- Nå er hun et år yngre, da. Men samtidig har nok jeg vært litt mer treningsivrig enn Celine. Hun har vært ivrig på fellestreninger, men ikke like ivrig til å trene alene. Det må man hvis man skal bli virkelig god i langrenn, poengterer Uhrenholdt Jacobsen.

Trener Dag Kaas bekrefter akkurat det.

- Bør trappe ned studiene
- Celine har fortsatt litt å gå på når det gjelder treningsmengde. Ennå ligger hun på 200 færre treningstimer i året enn det Astrid har. Skal hun ta enda et steg, må hun trappe ned på studiene for å kunne tåle mer trening, sier Kaas til Nettavisen.

Mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen studerer medisin for halv maskin, bruker Celine Brun-Lie mer tid på sivilingeniørstudiene ved NTNU i Trondheim.

- Jeg har vel vært litt usikker på hvordan jeg skal prioritere. Det har aldri vært sånn at jeg har vurdert å kutte ut langrenn helt, men det har vært en avveining på hvor mye tid jeg vil bruke på det. Akkurat nå er langrenn og studier like viktig for meg, sier Celine Brun-Lie.

Spørsmålet er om prioriteringene kan endre seg hvis hun tar medalje på sprinten under VM i Liberec om en måned. Det kan hun fort komme til å gjøre. I hvert fall kan hun nå føle seg sikker på å få gå.

- Jeg begynner vel å ligge godt an, erkjenner Brun-Lie, som hadde U23-VM og NM som sine største mål denne sesongen.

Sammen i lagsprint?
I tillegg til sprinten, kan Celine Brun-Lie være aktuell for lagsprinten i VM. Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at Oslo-jenta peker seg ut som den mest naturlige makkeren for Astrid Uhrenholdt Jacobsen hvis Marit Bjørgen dropper distansen. Det kan hun fort komme til å gjøre, for å redusere totalbelastningen.

- Det hadde ikke vært meg imot å gå sammen med Celine. Det hadde vært en drøm å ta medalje i VM sammen med henne, innrømmer Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Trener Dag Kaas tror definitivt ikke jentene hadde gjort seg bort.

- Hvis det blir aktuelt, tror jeg absolutt Celine kan gå inn og gjøre en god jobb. Hun er ikke like god i klassisk som i skøyting, men absolutt bra på sitt beste. Dessuten passer lagsprint som konkurranseform for henne, mener Kaas.

Lagsprintlaget blir neppe tatt ut før Marit Bjørgen har kjent på mesterskapsformen. Men allerede 2. februar får Celine Brun-Lie VM-billett.

Resultater fra fredagens NM-sprint: 1. Celine Brun-Lie, 2. Maiken Caspersen Falla, 3. Marit Bjørgen, 4. Ingvild Flugstad Østberg, 5. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 6. Marthe Kristoffersen.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!