KOMMENTAR:
Anders Skjerdingstad
Sportssjef, Nettavisen

Han ble genierklært for jobben han gjorde som norsk landslagstrener fra 1990 til 1998, og det skulle bare mangle. Egil Drillo Olsen forvandlet Norge fra en lilleputt i Europa til en fryktet motstander i hele verden (spør de største stjernene fra det brasilianske VM-laget i 1998 ...).

Likevel har det lenge vært opplest og vedtatt av en rekke framstående norske fotballeksperter at Drillos fotballfilosofi hører fortiden til. Gjennombruddshissighet er angivelig gammeldags. Nå handler det om ballbesittende, «fin» fotball.

Eller dilldall, som Drillo kaller det.

Den en gang genierklærte Drillo er omtrent blitt forsøkt tvunget til taushet i den norske fotballdebatten. I hvert fall har han følt det slik selv.

Svar på tiltale
Nå kan det se ut som kritikere som eventuelt har hatt en slik agenda, har oppnådd det motsatte av sin hensikt.

For jo kraftigere kritikken har vært, jo mer lyst har Drillo fått til å bevise at teoriene hans om effektiv fotball fortsatt holder mål. Han har glødet for en mulighet til å svare på kritikernes tiltale.

Derfor hoppet han på da muligheten bød seg i Irak. Det ble ingen suksess.

Nå er Drillo norsk landslagssjef. I første omgang i tre kamper. Men det kan bli mer. I hvert fall hvis Norge begynner å vinne fotballkamper igjen – etter null seirer i 2008.

Og det kan Norge fort komme til å gjøre. Drillos forutsetninger er i hvert fall totalt annerledes enn de var i Irak. Nå snakker han for det første samme språk som spillerne. Han snakker samme fotballspråk som spillerne. Og ikke minst vet han hvilke ferdigheter spillerne besitter.

Tro flytter fjell
Om Drillos fotballtankegods er en vinnerresept i moderne fotball, skal ikke undertegnede ha noen sterk formening om. Men hvorfor i all verden skulle det ikke være det?

Drillo er i hvert fall enestående til å selge inn sitt budskap. Det vet jeg – av erfaring. I 2003 hadde jeg, som reporter i Se og Hør, med meg Drillo til København for å lage (av alle ting) en pub til pub-guide før «slaget om Norden» i EM-kvalifiseringen. Det ble lite øl, men mye kaffe – og enda mer fotballsnakk.

På et døgn hadde han overbevist meg om hva som er effektiv fotball (det ligger i sakens natur at effektivitet øker muligheten for å vinne). Med tallene på bordet, hadde jeg ingen problemer med å akseptere at etablert angrep (eller mer presist: angrep mot etablert forsvar) ikke er den fasen av spillet der det skapes mest sjanser eller scores mest mål. Og da var det heller ikke så vanskelig å akseptere at overganger (kontringer) og dødballer er de angrepsfasene Drillo bryr seg om å dyrke.

Til da hadde jeg dessuten trodd at det primære ved Drillos defensive strategi var å unngå baklengsmål. Så feil kan man ta. Det viktigste var selvfølgelig å vinne ballen i en så gunstig posisjon som mulig (helst uten for sto risiko) med tanke på å kjøre en overgang.

Å overbevise landslagsspillerne er muligens ikke like lett som å overbevise meg. De har åpenbart bedre grunnlag for å yte mer faglig motstand enn det jeg hadde (og har). Men Drillo klarte å få Rune Bratseth, Kjetil Rekdal og Gøran Sørloth til å tro på tankegodset i 1990, så hvorfor skulle han ikke klare å få Brede Hangeland, Per Ciljan Skjelbred og John Carew til å tro på det i 2009?

Jo klarere budskap, jo sterkere tro. Og tro kan som kjent flytte fjell (selv ateisten Drillo skriver nok under på det).

Klare til å svinge øksa
Når Drillo tar på seg oppgaven som vikarsjef for det norske landslaget, sier det litt om hjertet han har for norsk fotball – og mye om hvor sterk han er i troen på sine tanker og ideer.

For nå legger han sitt eget hode og ikke minst sitt eget fotballtankegods på blokka. Bødlene står i kø, både innenlands og utenlands. Klare til å svinge øksa.

Norsk fotballs frelser har rett og slett det meste å tape. Men det gir han, ifølge seg selv, blanke blaffen i.

Én ting kan uansett ingen ta fra Egil Drillo Olsen.

Han er en modig mann.