Atle Kvålsvoll sender sønnen på sportsdirektørskole

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Sebastian Kvålsvoll forbereder seg til sesongen i Sveits.

11.11.13 12:07

Sebastian Kvålsvoll tar over som assisterende sportsdirektør i Team Plussbank i 2014. For å forberede seg på jobben, har han blitt sendt på sportsdirektørskolen til UCI, det internasjonale sykkelforbundet, i Aigle, Sveits.

- Vi lærer alt fra hvordan man kan snakke med media og hvordan man bør jobbe med antidoping i laget til hvordan man jobber mentalt med rytterne. Noe som også er nyttig, er tipsene om hvordan man best organiserer et sykkellag, sier Sebastian Kvålsvoll til procycling.no.

På det ti dager lange kurset holder sportsdirektører, dommere, trenere og mediefolk forelesninger, som emnemessig strekker seg over store deler av jobben som sportsdirektør.

- Kurset er nyttig med tanke på regler og organisering; rollefordeling innad i laget. Noe som blir sagt er kanskje selvsagt, men man reflekter mer over det når man ser det satt opp skjematisk, sier Kvålsvoll.

Sebastian Kvålsvoll er sønn av Atle Kvålsvoll, som er sportsdirektør i samme lag. Det er hovedsakelig Sebastian som skal være med rytterne på ritt og treningsleirer, selv om Atle kommer til å ha ansvaret i de største rittene. Sønn Kvålsvoll er ikke bekymret for samarbeidet med faren.

- Jeg regner med jeg får ansvaret for mesteparten av løpene både i inn- og utland. Unntaket blir løp som Glava Tour og Arctic Race of Norway. Pappa gir meg selvfølgelig råd underveis, men han kommer nok til å fungere mer som en samtalepartner, sier Sebastian Kvålsvoll.

- Hva er forskjellen på deg og din far som sportsdirektør?

- Jeg er i hvert fall bedre enn min far på det sykkeltaktiske.

«Hva?»
- Bedre enn meg, hva? Veldig bra. Han er jo offensiv når han legger opp taktikken før løp også, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.

Atle Kvålsvoll er tidligere proffsyklist, og i 1990 var han med på vinnerlaget til Greg LeMond i Tour de France. Han har vært sportsdirektør i Team Plussbank fra 2011 og vært Thor Hushovds personlige trener i en årrekke. Kvålsvoll tror profferfaringen kan virke som en hemsko når man legger taktikken i mindre løp.

Foto: Torgeir Strandberg

- Jeg husker helst proffmåten å sykle løp på. Sånt sett er kanskje Sebastian flinkere enn meg på den taktiske. Han har sin erfaring fra kontinentalnivå. I tillegg er han flink til å ta raske beslutninger underveis, sier Atle Kvålsvoll.

Vokst opp med sykling
Atle Kvålsvoll mener erfaringen hans fra høyeste nivå er verdifull. På den andre siden sier han at Sebastian har vokst opp i sykkelsirkuset og på den måten fått med seg mye av det viktigste.

- Sebastian har gått i hælene mine i de innerste sirklene av løp som Tour de France og har sett hvordan jeg jobbet med Thor Hushovd der. Det er heller ingen ulempe at han er såpass ung, tror jeg. Han snakker samme språk som rytterne. Jeg tror han kommuniserer bedre med dem enn meg av den grunn, sier Atle Kvålsvoll.

Nye unge idrettsledere
Atle Kvålsvoll sier Team Plussbank også har ambisjoner om å utvikle ledere i tillegg til fremtidige proffsyklister, og at sønnens deltakelse på UCI-skolen er et ledd i den tankegangen. Om sønnen tar over rollen til faren, er for tidlig å si.

Foto: Torgeir Strandberg

- Han må vise at han er god nok i rollen. Det å lede et kontinentallag går på mer enn gode taktiske egenskaper. Det handler like mye om organisering og strukturering av laget, sier Atle Kvålsvoll.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.