Det er finanstidsskriftet Bloomberg som i sin seneste utgave skriver at minst åtte lag er enige om å bryte ut av den UCI-styrte WorldTouren.

Ryktene om slike planer kom først til overflaten under fjorårssesongen. Kort fortalt krever rytterne og de respektive lagene mer penger og økt grad av medbestemmelsesrett. De er blant annet uenige i hvilke ritt forbundet prioriterer og hvordan de forvalter TV-rettigheter og andre inntekter.

Det finnes også eksempler der rytterne føler seg overkjørt av sitt eget forbund. Krangelen som oppsto da det internasjonale sykkelforbundet trappet opp forbudet i fjor (til alle ritt utenfor WorldTour-kalenderen), førte til demonstrasjoner i forbindelse med Trofeo Palma de Mallorca og trusler om boikott av prestisjerittet Tour of Beijing.

Bruyneel og Vaughters i bresjen
Krangelen mellom UCI og AIGCP (de profesjonelle sykkellagenes forening) er ingen nyhet. Den pågikk gjennom hele fjorårssesongen, og har vedvart denne sesongen.

Det var først og fremst Johan Bruyneel (RadioShack) og foreningens leder, Jonathan Vaughters (Garmin-Barracuda), som talte sitt eget forbund midt imot.

Bloomberg skriver at RadioShack-laget til Bruyneel er blant de åtte lagene som nå ønsker seg en utbryterliga på utsiden av UCI. Tidligere har L'Équipe navngitt Omega Pharma-Lotto, Liquigas-Cannondale, Team Sky og Rabobank blant dem som støtter planene.

Med seg på laget skal lagene ha fått Thomas Kurth, som tidligere var sjef for interesseorganisasjonen G14 innenfor fotballens verden.

Jonathan Price er også med på laget. Han har via selskapet Gifted Group spesialisert seg på kjøp og salg av TV-rettigheter.

Gjorde opprør mot Uefa
Duoen truet tidligere med å snu Fotball-Europa på hodet under lignende omstendigheter, men ble i stedet enige med Fifa og Uefa om veien videre og la ned hele organisasjonen.

Ved hjelp av disse bakmennene skal utbryterne angivelig ha fått hjelp til å framskaffe 20 millioner euro allerede til oppstarten av ligaen.

Les også: Kopierer de NBA og Champions League?

Businessmodellen er bygd over samme lest som NBA og NFL har organisert amerikansk idrett.

Her blir idretten drevet som ren business via et privat selskap, i stedet for at et internasjonalt forbund som har vokst ut fra den internasjonale olympiske komité skal sitte på alle rettighetene.

Endringen vil gjøre at lagene ikke er like avhengige av eksterne sponsorer. På denne måten vil det være lettere å unngå at lag forsvinner over natten, slik man i fjor så med for eksempel HTC-Highroad og Geox-TMC.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Begge forsvant ettersom selskapene som styrer dem ikke maktet å finne seg nye hovedsponsorer i tide.

Konflikt med UCI-løp
Bloomberg hevder å ha snakket med to personer med «god kjennskap til planene som foreligger». Ifølge kildene søker Gifted Group Ltd. godkjennelse fra UCI for å starte World Series Cycling fra 2014.

Serien skal bestå av ti ritt, og noen av dem vil gå samme tidsrom som Tour de France og åtte andre høyprofilerte ritt, hevder kildene.

Initiativtakerne skal ha passet på at rittene ikke skal bli noen direkte konkurrent til de tre store (giroen, touren og vueltaen) og seks ikke navngitte klassikere, men det er foreløpig ikke klart eksakt når rittene er planlagt. Basert på den allerede hektiske rittplanen til UCI, og utbryternes drøm om å sykle fire endagersritt i USA, Europa, Asia og muligens Sør Amerika eller Australia, åpner uansett opp for kollisjoner her og der.

Les også: Her er mannen bak sykkelkuppet!

UCI gikk for et snaut år siden ut med et åpent brev i håp om å skremme rytterne vekk fra dem som planlegger utbryterligaen.

- UCI er klar over skrittene som blir tatt for å sette opp en privat liga, World Cycling Tour, utenfor vårt system, av visse lagledere. Det får meg til å undre om de finansielle fordelene de er ute etter, kommer rytterne til gode. Jeg har mine tvil, lød meldingen fra sykkelpresident Pat McQuaid.

Vårt tips er at siste ord ikke er sagt i denne saken. Det er også verdt å merke seg hva Johan Bruyneel tidligere har uttalt i sakens anledning:

- Sykling vil aldri eksistere uten UCI, men vi er ikke noen valper. Vi vil ha respekt!