SVERIGE - TSJEKKIA 2-3 (etter straffer):

Tsjekkia, som var avskrevet av de fleste etter tapet for Norge i verdensmesterskapet i ishockey, er klare for finalen i mesterskapet etter å ha slått Sverige i semifinalen på lørdag.

Sverige førte spillet gjennom store deler av kampen, men da Tsjekkia utlignet til 2-2 bare åtte sekunder før full tid, gikk noe av lufta ut av den svenske ballongen.

I straffeskytingen bommet nabofolket på to av tre skudd, mens de østeuropeiske motstanderne var sikre som banken foran det svenske målet.

Dermed klarte ikke svenskene på to forsøk det Norge klarte på sitt ene: Nemlig å slå Tsjekkia i verdensmesterskapet i Tyskland.

Det så imidlertid lovende ut for svenskene tidlig i kampen.

God start
«Tre Kronor» har ikke overbevist i overtallsspill under verdensmesterskapet, men da Tsjekkia pådro seg sin tredje utvisning i løpet av kampens første åtte minutter, var det klart for blågul jubel.

Etter åtte og et halvt minutt fyrte Erik Karlsson av et skudd, og på returen sto Johan Harju klar og satte pucken i målet, til 1-0-ledelse for broderfolket.

Sverige fortsatte å føre an kampen, men ble straffet på en kontring mot slutten av den første perioden. Tomas Mojzis satte inn utligningen, og plutselig var kampen helt åpen igjen.

Dermed hadde tsjekkerne fått blod på tann. Laget tok over spillet fra start i andre periode, men i målet hadde svenskenes keeper Jonas «Monsteret» Gustavsson en god dag på jobben og holdt buret rent gjennom hele omgangen.

Det klarte ikke keeperkollegaen i motsatt ende av banen.

Merkelig timeout
Midtveis i perioden spilte Tony Mårtensson pucken foran mål, og Andreas Engqvist dyttet svenskene i ledelse for andre gang i kampen. Flere mål kom det ikke før lørdagens andre pause, og dermed var det duket for en thriller av en avslutning på semifinalen.

Tsjekkerne presset på for en utligning gjennom hele den siste perioden, men bakerst fortsatte Jonas Gustavsson storspillet. Gang på gang sto keeperen i veien for de tsjekkiske forsøkene, og det hele så ut til å gå svenskenes vei.

20 sekunder før slutt fikk de blågule pucken ut fra eget område, med god retning mot det tsjekkiske buret - som sto tomt, ettersom laget hadde satt inn en ekstra utespiller. Men pucken snek seg utenfor målet, til dropp i den svenske sonen.

Da oppsto også situasjonen som vil bli diskutert over hele nabolandet etter semifinaletapet.

Sverige valgte nemlig å ta timeout før droppen, og ga dermed tsjekkerne muligheten til å gjenvinne roen i laget og snakke taktikk. Og det skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Svenskene vant riktignok droppen i første omgang, men tsjekkerne klarte å vinne pucken tilbake. Til slutt var det Karel Rachunek som fyrte løs fra distanse, og da var selv keeper Gustavsson sjanseløs.

- Ville selv ta timeout
Etter kampen vil imidlertid ikke landslagstrener Bengt-Åke Gustafsson gå med på at timeouten var faktoren som førte til at Tsjekkia fikk sin utligning.

- Det var slitne spillere på isen. De ga selv signaler om at de ville (ta timeout), sier Gustafsson til tv-kanalen TV6.

Men landslagssjefen fikk umiddelbart gjennomgå av svenske ekspertkommentatorer.

- Slik jeg ser på det, er jeg svært tvilsom til denne timeouten, sier Johan Tornberg i kanalen Viasat Hockey, ifølge Expressen.

Han støttes av andre hockeyeksperter.

- Denne timeouten som Bengt-Åke tar med 15 sekunder igjen, som fører til at Tsjekkia scorer, den kommer til å bli diskutert, sier TV6-kommentator Niklas Holmberg.

- Med fasiten i hånden ser det jo ikke godt ut, følger Holmbergs ekspertkommentator Calle Johansson på.

Overlegne på straffer
Og dermed - med åtte sekunder igjen på kampuret - var stillingen 2-2, og det var klart for spilleforlengelse.

Stormakten fra Øst-Europa fortsatte å styre spillet i forlengelsen, uten å holde på det enorme trykket som preget den tredje perioden. Ti minutter uten mål betydde dermed at det var klart for avgjørelse på straffer.

Tsjekkia hadde scoret på sine to straffer, mens Sverige hadde bommet på én, da Tony Mårtensson gjorde seg klar for lagets siste straffe. Keeper Tomas Vokoun reddet imidlertid for andre gang, og dermed var Tsjekkia klare for finalen.

Der møter laget vinneren av kampen mellom Tyskland og Russland, som starter senere på lørdag.

Sjekk siste sportsnytt her!