BEITOSTØLEN (Nettavisen): Lørdagens 10-kilometer klassisk under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen ble en parademarsj for Therese Johaug.

32-åringen gikk ut sist av samtlige 55 startende og tok en suveren seier, med tiden 26.52,40.

Helene Marie Fossesholm ble nummer to, 58,9 sekunder bak suverene Johaug, mens Heidi Weng tok tredjeplassen 1.12,9 bak lagvenninnen.

Aukland: - Enda mer å gå på

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland tror, dessverre for konkurrentene, at Johaug har enda mer å gå på.

- Hun er i en egen klasse. I dag har hun i snitt gått 15 sekunder fortere enn nærmeste konkurrent Fossesholm, så hun har gått jevnt bedre enn konkurrentene hele veien. Det er litt som forventet.

- Det er litt småplukk hos Therese, som hun helt sikkert kommer til å ta tak i selv også. Litt over bakketoppen, klare å stå litt lenger på skiene, så hun har fortsatt enda mer å gå på teknisk, men Therese er likevel i en klasse for seg selv, sier Aukland.

Med tanke på hvilket nivå Johaug har holdt de siste sesongene, er det nedslående nyheter for konkurrentene som har et håp om å nærme seg den norske langrennsstjernen denne sesongen.

Johaug: - Bra opplevelse

Selv er Johaug godt fornøyd når hun møter Nettavisen etter løpet.

- Jeg synes det var veldig bra. Jeg er fornøyd med løpet i dag. Det var godt å få unnagjort den første ordentlige distansen for året. Jeg har ikke gått noe testløp eller distanse på trening, så det var det første ordentlige sammenhengende løpet jeg har gjort og det var godt å få det i kroppen, sier Johaug til Nettavisen.

- Hvilke svar fikk du i dag?

- Jeg fikk svar på at jeg er i form. Avstanden har vel på en måte pleid å være det den pleier å være her oppe ned til de andre jentene. Da har jeg som regel lykkes i verdenscupen også, men om det holder til seier eller ikke neste helg, det vet jeg ikke. Hvert skirenn har sin historie, men at det hadde vært en god plassering høyt oppe i verdenscupen, det tror jeg, forteller Johaug.

Landslagstrener Ole Morten Iversen var brukbart fornøyd etter lørdagens konkurranse.

- Det er helt greit. Pallen var vel omtrent som forventet, så er det artig at Therese vinner med så mye. Det ble et helt annet føre enn det var i går. I går tippet jeg at det ikke ble så store avstander, sier Iversen til Nettavisen.

Allerede før tre kilometer var passert, hadde Johaug tatt igjen Weng, som gikk ut med startnummeret før Norges suverene langrennsdronning.

Johaug ledet med over 15 sekunder ved 2,5 kilometer og økte ledelsen til konkurrentene hele veien inn til mål. Weng klarte nemlig ikke å henge seg på ryggen til Johaug da hun gikk forbi og endte som nummer tre.

Sjekk resultatene fra lørdagens 10-kilometer

Søndag avsluttes den nasjonale åpningshelgen på Beitostølen med 10 kilometer friteknikk.