*Nettavisen* Sport.

Aukland vil at alle blodverdier offentliggjøres

Oslo (NTB): Anders Aukland og Tore Ruud Hofstad var blant langrennsløperne som var på FIS' «mistenktliste» for høye blodverdier. I VG presenteres Auklands blodverdier, og veteranen sier han har ingenting å skjule.

05.03.14 07:45

Det er Aukland selv som har gitt VG tillatelse til å vise blodverdiene hans som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS). I en dokumentar som sendes på SVT onsdag, navngis Aukland som en av løperne med høye blodverdier på 2000-tallet.

Listen omfatter snaut 5000 blodprøver gjennomført av FIS på norske og internasjonale løpere på 2000-tallet. 2700 er verdier på herreløpere, og 22 av er Auklands. Prøvene er tatt både i og utenfor konkurranse. Aukland målte i gjennomsnitt 15,8 i hemoglobin. Den høyeste målingen var 17, og den laveste 14,6. 41-åringen har aldri fått startnekt eller blitt bedt om å avlegge blodprøver to ganger.

– Slik saken blir fremstilt, oppfattes det personlig som veldig ubehagelig. Det å bli koblet til juks er den desidert verste opplevelsen man kan ha, sier Aukland til VG.

Han mener Norges Skiforbund bør offentliggjøre alt materiale med blodverdier som de har.

Hofstad fikk dispensasjon

Ifølge avisen var også Tore Ruud Hofstad på FIS-listen. Etter å ha fått startnekt i et renn i 2004, fordi han målte over den tillatte grensen på 17 i hemoglobin, søkte han om dispensasjon fra FIS fordi han mente han hadde medfødt høye verdier. Den dispensasjonen fikk han. Han visste ikke at han var på en liste over mistenkte løpere.

– Det er nytt for meg, men jeg kan forstå det siden jeg fikk en startnekt i 2004. Jeg følte meg aldri «under overvåking» og fikk jo også senere et bevis på at jeg hadde medfødt høye verdier, sier Hofstad til VG.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund har dette å si om listen: – Vi forholder oss til at ingen norske har testet positivt, og det er vi naturligvis glade for. Skiforbundet oppfattet dette som en oppfølgingsliste, og det er bra at en slik liste også fjernet eventuell mistanke mot uskyldige løpere, sier

– Ingen svensker dopet

Svenske Mathias Fredriksson var også aktiv på 2000-tallet. På listen som presenteres i SVT-dokumentaren, er det også fire avvikende blodverdier fra svenske løpere. Fredriksson tror ikke at svenske løpere var dopet.

– Men at det fantes løpere i Salt Lake City som var dopet og ikke er blitt tatt, er det ingen tvil om. Det behøver du ikke være Einstein for å regne ut. Det er fakta. Men at det skal være svensker, er jeg 100 prosent sikker på at det ikke er, sier Fredriksson til Expressen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag