RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Australsk legende innrømmer doping

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
- Alt jeg ville var å gjøre mamma og pappa stolt.

I kjølvannet av at det franske senatet publiserte sin dopingrapport, innrømte Stuart O’Grady doping onsdag.

Den australske legenden har alltid benektet doping, og sa så sent som i vinter at doping aldri hadde vært et tema.

Nå viser det seg altså at mannen VM- og OL-gull på bane dopet seg før Tour de France i 1998.

Les også: Spurtkonge løy om egen dopingbruk

Lett å få tak i
Det er i et intervju med The Advertiser 39-årigen legger kortene på bordet om sitt dopingbruk. Han bedyrer likevel at han kun brukte EPO i en kort perioden før touren startet i 1998.

- I forkant av Touren bestemte jeg meg og kjøpte EPO selv. Alt jeg trengte å gjøre var å kjøre over grensen og kjøpe det på et apotek. Det verste av alt er at jeg gjorde dette i to uker før Tour de France.

O’Grady forteller også at det ikke var systematisk doping på hans franske lag GAN, og at dette var noe han gjorde på egenhånd.

Festina-skandalen som rystet en hel sykkelverden, rystet også den da 24 år gamle australieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKAFFET EPO: O'Grady gikk til anskaffelse av doping bare noen uker før Tour de France i 1998.
SKAFFET EPO: O'Grady gikk til anskaffelse av doping bare noen uker før Tour de France i 1998.

Bare én gang
Han forteller at han hadde med seg EPO i touren, men ikke brukte noe. Da Festina-laget ble avslørt, valgte O’Grady å ødelegge sitt eget dop.

Etter det skal han, etter eget utsagn, ikke ha rørt noe dopingmidler igjen. Likevel fortsatte han karrieren helt til årets Tour de France.

- Det var siste gangen jeg noensinne rørte det. Det er det vanskeligste å svelge, at det er så lenge siden, og en dårlig beslutning har ødelagt så mye, og folk kommer til å ha mange spørsmål.

O’Grady har lenge vært en gallionsfigur i internasjonal sykkelsport og har vunnet to etapper i touren, deriblant en i 1998. Han har også båret den gule ledertrøyen. I 2007 vant han Paris-Roubaix, kanskje verdens største endagsritt.

Vant Paris-Roubaix rent
Han innser at alle nå kommer til å være mistenksomme på hans resultater.

- Jeg skulle ønske det ikke var slik, men det kan jeg ikke endre på. Man kan teste prøvene mine fra Roubaix og OL i tusen år uten å finne noe, slår han fast.

Mandag, dagen etter Tour de France, la O’Grady opp med umiddelbar virkning. Allerede da begynte ryktene om at O’Grady hadde dopet seg å versere.

Onsdag ble det klart at australieren hadde en mistenkelig prøve fra 1998-utgaven av Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HEVDER HAN VANT ROUBAIX RENT: Stuart O'Grady bedyrer at han kun brukte doping i en kort periode før Tour de France i 1998.
HEVDER HAN VANT ROUBAIX RENT: Stuart O'Grady bedyrer at han kun brukte doping i en kort periode før Tour de France i 1998.

Derfor dopet han seg
I sin innrømmelse forklarte også Thor Hushovds tidligere lagkamerat hvorfor han valgte å dope seg.

- I min første tour (i 1997) falt jeg av etter fem kilometer på en klatreetappe. Da begynner man å lure på hva man driver med i denne sporten. Man spør seg selv hvordan man ikke kan være konkurransedyktig i en sport man egentlig skal være ganske god i.

Han forteller at han tok valget for å kunne komme seg gjennom Tour de France i 1998. Han bedyrer at han kun brukte små doser, og at det kun skjedde noen uker før touren i 1998 og aldri senere.

O’Grady tangerte i år George Hincapies rekord for fleste fullførte Tour de France. Han forteller at han blant annet fortsatte å sykle fordi han ville bevise at man kunne sykle touren uten doping.

Les også: Gir seg etter å ha satt rekord i Tour de France

- Mitt verste øyeblikk
Mandag fortalte han foreldrene at han hadde brukt doping i løpet av sin karriere.

- Det var det verste øyeblikket i mitt liv. Jeg ba dem lytte, så jeg kunne tegne et fullstendig bilde. Det eneste jeg ville i løpet av karrieren min var å gjøre foreldrene mine og familien min stolt.

De siste årene har O’Grady sykler for hjemlandets største sykkellag, Orica-GreenEDGE. Australierens innrømmelse fikk laget til å sende ut en pressemelding.

- Vi vil understreke at Stuart alltid har vært veldig klar på hva som er den riktige veien for sporten, når vi har snakket med ham. Vi mener at visse feil i fortiden ikke burde tillate å sverte hele karrieren eller hans integritet som person, sier lagets sjef Shayne Bannan.

O’Grady forteller at han tok sin avgjørelse om å legge opp da han sto på toppen av podiet etter lagtemposeieren i årets Tour de France.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere