I kjølvannet av at det franske senatet publiserte sin dopingrapport, innrømte Stuart O’Grady doping onsdag.

Den australske legenden har alltid benektet doping, og sa så sent som i vinter at doping aldri hadde vært et tema.

Nå viser det seg altså at mannen VM- og OL-gull på bane dopet seg før Tour de France i 1998.

Les også: Spurtkonge løy om egen dopingbruk

Lett å få tak i
Det er i et intervju med The Advertiser 39-årigen legger kortene på bordet om sitt dopingbruk. Han bedyrer likevel at han kun brukte EPO i en kort perioden før touren startet i 1998.

- I forkant av Touren bestemte jeg meg og kjøpte EPO selv. Alt jeg trengte å gjøre var å kjøre over grensen og kjøpe det på et apotek. Det verste av alt er at jeg gjorde dette i to uker før Tour de France.

O’Grady forteller også at det ikke var systematisk doping på hans franske lag GAN, og at dette var noe han gjorde på egenhånd.

Festina-skandalen som rystet en hel sykkelverden, rystet også den da 24 år gamle australieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bare én gang
Han forteller at han hadde med seg EPO i touren, men ikke brukte noe. Da Festina-laget ble avslørt, valgte O’Grady å ødelegge sitt eget dop.

Etter det skal han, etter eget utsagn, ikke ha rørt noe dopingmidler igjen. Likevel fortsatte han karrieren helt til årets Tour de France.

- Det var siste gangen jeg noensinne rørte det. Det er det vanskeligste å svelge, at det er så lenge siden, og en dårlig beslutning har ødelagt så mye, og folk kommer til å ha mange spørsmål.

O’Grady har lenge vært en gallionsfigur i internasjonal sykkelsport og har vunnet to etapper i touren, deriblant en i 1998. Han har også båret den gule ledertrøyen. I 2007 vant han Paris-Roubaix, kanskje verdens største endagsritt.

Vant Paris-Roubaix rent
Han innser at alle nå kommer til å være mistenksomme på hans resultater.

- Jeg skulle ønske det ikke var slik, men det kan jeg ikke endre på. Man kan teste prøvene mine fra Roubaix og OL i tusen år uten å finne noe, slår han fast.

Mandag, dagen etter Tour de France, la O’Grady opp med umiddelbar virkning. Allerede da begynte ryktene om at O’Grady hadde dopet seg å versere.

Onsdag ble det klart at australieren hadde en mistenkelig prøve fra 1998-utgaven av Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Derfor dopet han seg
I sin innrømmelse forklarte også Thor Hushovds tidligere lagkamerat hvorfor han valgte å dope seg.

- I min første tour (i 1997) falt jeg av etter fem kilometer på en klatreetappe. Da begynner man å lure på hva man driver med i denne sporten. Man spør seg selv hvordan man ikke kan være konkurransedyktig i en sport man egentlig skal være ganske god i.

Han forteller at han tok valget for å kunne komme seg gjennom Tour de France i 1998. Han bedyrer at han kun brukte små doser, og at det kun skjedde noen uker før touren i 1998 og aldri senere.

O’Grady tangerte i år George Hincapies rekord for fleste fullførte Tour de France. Han forteller at han blant annet fortsatte å sykle fordi han ville bevise at man kunne sykle touren uten doping.

Les også: Gir seg etter å ha satt rekord i Tour de France

- Mitt verste øyeblikk
Mandag fortalte han foreldrene at han hadde brukt doping i løpet av sin karriere.

- Det var det verste øyeblikket i mitt liv. Jeg ba dem lytte, så jeg kunne tegne et fullstendig bilde. Det eneste jeg ville i løpet av karrieren min var å gjøre foreldrene mine og familien min stolt.

De siste årene har O’Grady sykler for hjemlandets største sykkellag, Orica-GreenEDGE. Australierens innrømmelse fikk laget til å sende ut en pressemelding.

- Vi vil understreke at Stuart alltid har vært veldig klar på hva som er den riktige veien for sporten, når vi har snakket med ham. Vi mener at visse feil i fortiden ikke burde tillate å sverte hele karrieren eller hans integritet som person, sier lagets sjef Shayne Bannan.

O’Grady forteller at han tok sin avgjørelse om å legge opp da han sto på toppen av podiet etter lagtemposeieren i årets Tour de France.