De største klubbene i Premier League ønsker færre lag på det øverste nivået og en stor omstrukturering av dagens ligamodell.
Ifølge Sunday Telegraph er det Manchester United og Liverpool som har foreslått en ny modell med radikale endringer. Dette kan blant annet føre til at antallet klubber i Premier League reduseres fra 20 til 18, og at dagens økonomiske avtaler blir gjort helt om på.
Les også: Politiet får inn over 400.000 søknader. Alle blir sendt til dette kontoret
Den anerkjente avisa viser til et dokument de har fått se, som angivelig stammer fra et prosjekt kalt «Project Big Picture», der de to engelske gigantlagene har samarbeidet om nye forslag.
Redningspakker til EFL og FA
Som en gjengjeldende tjeneste for å gå bort fra ligareglementet som har eksistert helt siden Premier Leages oppstart i 1992, foreslås det å innvilge en redningspakke på hele 250 millioner pund (tilsvarer 2,995 milliarder kroner) til English Football League, som er navnet på resten av det profesjonelle ligasystemet i engelsk fotball.
Les også: Filip Ingebrigtsen knuste broren i NM: - Synd det ikke blir internasjonale mesterskap i år
I «Project Big Picture» blir det blant annet også foreslått å legge ned ligacupen.
Hvis forslagene blir vedtatt, vil dette i tilfelle føre til de mest omfattende endringene i engelsk toppfotball på flere tiår. Sunday Telegraph skriver at det omtalte dokumentet har navnet «Revitalisation» og er skrevet av Liverpools eiere i Fenway Sports Group, med støtte fra Manchester United.
Forslagene tar sikte på å få støtte fra de andre klubbene som gjerne omtales blant de seks store i engelsk fotball, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham.
Blant de mest oppsiktsvekkende punktene i dokumentet foreslås det å øke andelen av årlige Premier League-inntekter som skal gis til klubber i English Football League (EFL) fra fire til 25 prosent. Fem prosent av Premier League totale inntekter skal brukes på veldedighet og fotball på grasrotnivå.
Les også: Var Solbakkens mest betrodde mann. Lørdag var han sentral da nordmannen ble fjernet
De tidligere nevnte 250 millioner pundene skal betales til EFL før endringene blir iverksatt. Dette som en erstatning for tapte inntekter i sesongene 2019-20 og 2020-21. Det foreslås også å donere 100 millioner pund til Englands Fotballforbund for å opprettholde organisjasjonen.
Mer makt til etablerte
«Project Big Picture» foreslår dessuten at de ni klubbene som har spilt i Premier League siden lengst - inkludert de såkalte seks store - får status som «Long term shareholders».
Denne statusen skal igjen gi de nevnte klubbene mer makt enn øvrige i Premier League, og det foreslås at et flertall på to tredeler blant disse ni klubben (seks klubber) kan vedta nye bestemmelser eller legge ned veto mot andre forslag.
Med tanke på ligastruktur vil «Project Big Picture» ha 24 klubber i Championship, League One og League Two.
Det ønskes at to lag skal rykke ned fra en omformet Premier League med 18 klubber, direkte opprykk for de to beste i lagene i Championship, samt at 16.-plassen i PL møter nummer tre, fire, fem og seks i fra nivå to i playoff om en siste plass på øverste nivå.
I faktaboksen under er en oversikt over andre forslag som presenters i «Project Big Picture».
Project Big Picture
Noen av forslagene som er lagt frem:
*Redusere PL fra 20 til 18 klubber.
*Championship, League One og League Two skal alle ha 24 klubber.*To siste lagene rykker automatisk ned fra PL.
*1.- og 2.-plass i Championship rykker automatisk opp.
*16.-plassen i PL møter 3., 4., 5. og 6.-plass fra Championship for play off.*Et redningsfond på 350 millioner pund til English Football League og Football Association, for tapte inntekter for sesongene 2019/20 og 2020/21.*De ni klubbene som har vært i PL siden starten, anses som såkalte Long-Term SHareholders
*Disse ni har større makt enn de andre klubbene og i mange tilfeller kan man med to tredjedeler flertall av disse ni bestemme vedtak eller legge ned veto.*5 prosent av PLs totale inntekt skal brukes på veldedighet og grassrotfotball.
*Øke overføringene fra PL til EFL, fra 4 til 25 prosent.*Alle PL og EFL TV-rettigheter skal selges av PL
*Alle PL-klubbene kan selge åtte TV-kamper direkte til egne fans via digitale plattformer verden over.
*Maks 27 kamper per klubb skal vises live i Storbritannia per sesong.*Danne en egen liga for kvinner, ikke eid av PL eller FA.
*Ingen returoppgjør i FA-cupen vinterhalvåret.
*PL skal starte senere i august enn slik det er nå.
*Maks to uker mellom PLs sesong-slutt og CL-finalen*Klubbene kan ha 15 spiller på lån i utlandet til enhver tid, inkludert fore i en enkelt engelsk klubb.
*Låneavtale for en måned på spillere under 23 år.*Fair Play-regler som sidestilles med de i Uefa, for å sørge for at britiske klubber ikke har større ulemper
*PL-ledelsen skal ha full tilgang til alle klubbenes økonomi, ved behov for kontroller
*PL og Champikonship går sammen om å overvåke pengebruken
(Kilde: Daily Telegraph)
Premier League: - Skuffet
I et tilsvar fra Premier League søndag ettermiddag, uttrykker ligaledelsen skuffelse over storklubbenes ønsker.
«Vi har sett medieomtalen i dag angående en plan om å omstrukturere fotballen i landet. Engelsk fotball er verdens mest sette, og har en levende, dynamisk og konkurransedyktig ligastruktur som skaper interesse over hele kloden».
«For å ivareta denne posisjonen er det viktig at vi alle jobber sammen», heter det i uttalelsen.
Det tilføyes at både Premier League og FA støtter en bred diskusjon rundt fotballens framtid, både med tanke på økonomi og konkurransestruktur, som følge av covid-19-pandemien.
Ligaledelsen mener alle aktører i engelsk fotball bør få være med å planlegge løsninger, og ikke bare de største og mektigste klubbene.
«Etter Premier Leagues syn, kan flere av de ulike forslagene i planen som er gjort kjent i dag skade hele idretten, og vi er skuffet over å se at styreformann Rick Parry i EFL har rykket ut og støttet dette», påpeker Premier League i tilsvaret.
