Gå til sidens hovedinnhold

Avis: Liverpool og Manchester United foreslår omfattende endringer i Premier League

Vil ha færre lag i den øverste divisjonen og mer makt til de største klubbene.

De største klubbene i Premier League ønsker færre lag på det øverste nivået og en stor omstrukturering av dagens ligamodell.

Ifølge Sunday Telegraph er det Manchester United og Liverpool som har foreslått en ny modell med radikale endringer. Dette kan blant annet føre til at antallet klubber i Premier League reduseres fra 20 til 18, og at dagens økonomiske avtaler blir gjort helt om på.

Les også: Politiet får inn over 400.000 søknader. Alle blir sendt til dette kontoret

Den anerkjente avisa viser til et dokument de har fått se, som angivelig stammer fra et prosjekt kalt «Project Big Picture», der de to engelske gigantlagene har samarbeidet om nye forslag.

Redningspakker til EFL og FA

Som en gjengjeldende tjeneste for å gå bort fra ligareglementet som har eksistert helt siden Premier Leages oppstart i 1992, foreslås det å innvilge en redningspakke på hele 250 millioner pund (tilsvarer 2,995 milliarder kroner) til English Football League, som er navnet på resten av det profesjonelle ligasystemet i engelsk fotball.

Les også: Filip Ingebrigtsen knuste broren i NM: - Synd det ikke blir internasjonale mesterskap i år

I «Project Big Picture» blir det blant annet også foreslått å legge ned ligacupen.

Hvis forslagene blir vedtatt, vil dette i tilfelle føre til de mest omfattende endringene i engelsk toppfotball på flere tiår. Sunday Telegraph skriver at det omtalte dokumentet har navnet «Revitalisation» og er skrevet av Liverpools eiere i Fenway Sports Group, med støtte fra Manchester United.

Forslagene tar sikte på å få støtte fra de andre klubbene som gjerne omtales blant de seks store i engelsk fotball, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham.

Blant de mest oppsiktsvekkende punktene i dokumentet foreslås det å øke andelen av årlige Premier League-inntekter som skal gis til klubber i English Football League (EFL) fra fire til 25 prosent. Fem prosent av Premier League totale inntekter skal brukes på veldedighet og fotball på grasrotnivå.

Les også: Var Solbakkens mest betrodde mann. Lørdag var han sentral da nordmannen ble fjernet

De tidligere nevnte 250 millioner pundene skal betales til EFL før endringene blir iverksatt. Dette som en erstatning for tapte inntekter i sesongene 2019-20 og 2020-21. Det foreslås også å donere 100 millioner pund til Englands Fotballforbund for å opprettholde organisjasjonen.

Mer makt til etablerte

«Project Big Picture» foreslår dessuten at de ni klubbene som har spilt i Premier League siden lengst - inkludert de såkalte seks store - får status som «Long term shareholders».

Denne statusen skal igjen gi de nevnte klubbene mer makt enn øvrige i Premier League, og det foreslås at et flertall på to tredeler blant disse ni klubben (seks klubber) kan vedta nye bestemmelser eller legge ned veto mot andre forslag.

Med tanke på ligastruktur vil «Project Big Picture» ha 24 klubber i Championship, League One og League Two.

Det ønskes at to lag skal rykke ned fra en omformet Premier League med 18 klubber, direkte opprykk for de to beste i lagene i Championship, samt at 16.-plassen i PL møter nummer tre, fire, fem og seks i fra nivå to i playoff om en siste plass på øverste nivå.

I faktaboksen under er en oversikt over andre forslag som presenters i «Project Big Picture».

Premier League: - Skuffet

I et tilsvar fra Premier League søndag ettermiddag, uttrykker ligaledelsen skuffelse over storklubbenes ønsker.

«Vi har sett medieomtalen i dag angående en plan om å omstrukturere fotballen i landet. Engelsk fotball er verdens mest sette, og har en levende, dynamisk og konkurransedyktig ligastruktur som skaper interesse over hele kloden».

«For å ivareta denne posisjonen er det viktig at vi alle jobber sammen», heter det i uttalelsen.

Det tilføyes at både Premier League og FA støtter en bred diskusjon rundt fotballens framtid, både med tanke på økonomi og konkurransestruktur, som følge av covid-19-pandemien.

Ligaledelsen mener alle aktører i engelsk fotball bør få være med å planlegge løsninger, og ikke bare de største og mektigste klubbene.

«Etter Premier Leagues syn, kan flere av de ulike forslagene i planen som er gjort kjent i dag skade hele idretten, og vi er skuffet over å se at styreformann Rick Parry i EFL har rykket ut og støttet dette», påpeker Premier League i tilsvaret.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe