*Nettavisen* Sport.

Avkledd og ydmyket

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

KOMMENTAR: Problemene i norsk langrenn handler om helt andre ting enn en brukket stav.

21.02.10 18:20

WHISTLER (Nettavisen): Det handlet om en brukket stav og Petter Northugs medienekt etter lørdagens OL-tremil.

Northug lå og vaket som en kald fisk gjennom stort sett hele løpet, men ut på den siste runden så det ut til at utbryteren Johan Olsson hadde full kontroll.

Så satte et jaktlag, med Petter Northug, inn kreftene – og en kilometer før mål var gapet tettet. Da brakk Northug staven, og på løypas mest avgjørende punkt mistet han kontakten.

Les også: Hellner skylder på Northug

Bagateller
Det var gullvinner Marcus Hellners ski som brakk Northugs stav. Hvem sin skyld det var, får vi aldri svar på. Og hvordan det hadde gått i en spurt, blir til evig tid en hypotese.

Etterpå nektet Northug å snakke med pressen. Undertegnede sto i flokken av pressefolk som forgjeves ventet på å få Northugs egen forklaring på det som skjedde.

Til slutt måtte trener Morten Aa Djupvik ta støyten.

Northug burde selvfølgelig tatt nederlaget som en mann og svart på noen spørsmål – slik for eksempel Marit Bjørgen har gjort gang etter gang. Toppidrettsutøvere som lever av oppslutning i folket, skylder også folket en forklaring.

I det store bildet er likevel både stavbrekket og Northugs taushet bare bagateller.

Det store problemet er at Norge kun hadde ett kort å spille ut i et av OL-historiens med spennende langrenn.

Les også: Få med deg alt som skjedde på fiasko-lørdagen her!

Skrøpelig byggverk
Løpet ble nok en bekreftelse at norsk distanselangrenn for herrer er et skrøpelig og særdeles sårbart byggverk. Når ikke Petter Northug har dagen, har vi ingenting.

Faktum er at Norge i en årrekke har slitt med å få fram løpere som hevder seg i distanselangrenn. Ved siden av Petter Northug, er faktisk Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og skiskytteren Ronny André Hafsås de eneste som er født i 1980 eller senere som har vunnet et distanserenn i verdenscupen.

Før OL i Vancouver, var Petter Northug og skiskytter Hafsås de eneste norske løperne med pallplassering i verdenscupen denne sesongen.

Da kan man ikke vente all verden i selve lekene heller, men det som er prestert har likevel belyst tomrommet enda tydeligere enn man kunne frykte.

Ydmykende resultater
På de to distanserennene som er blitt avviklet hittil er Petter Northugs 11.-plass lørdag det beste enkeltresultatet.

Med andre ord: To av tre individuelle distanserenn er unnagjort, og Norge har ikke hatt én løper inne blant de ti beste i noen av dem.

Norsk herrelangrenn er avkledd og ydmyket.

At det har vært så dårlig som det har vært, skyldes selvfølgelig delvis tilfeldigheter (som smørebom og altså stavbrekk), men den sportslige ledelsen ser seg forhåpentlig ikke blind på det.

Realiteten er at Norge et år før Ski-VM i Holmenkollen har for få herreløpere som har et potensial som tilsier topp internasjonalt nivå, og at de som faktisk har det, altfor sjelden greier å ta ut hele potensialet.

Har ingen svar
Jeg er langt fra sikker på at løsningen er å la hodene rulle blant ledere og trenere i Norges Skiforbund. Man kan ikke forlange at en landslagstrener skal være en tryllekunstner som gjør gull av gråstein. Kanskje er det emnene landslagstreneren har å jobbe med som ikke holder mål.

Men det er bekymringsfullt at trener Morten Aa Djupvik og sportssjef Åge Skinstad ikke har forklaringer på hva som kan ha gått galt – ikke bare denne vinteren og i disse olympiske lekene, men de siste årene.

Hvis alt er gjort riktig, og resultatene likevel ikke er bedre enn dette, er det en fallitterklæring.

Da har Norge tapt.

Stafettredning
At det blir en grundig evaluering ved lekenes slutt sier seg selv, men det viktigste akkurat nå er å stable på beina et slagkraftig stafettlag i OL.

Et stafettgull kan selvfølgelig redde litt av æren, men Petter Northug kan ikke gjøre jobben alene.

Skulle stafettgullet komme, som vi alle håper, er det viktig at landslagsledelsen ikke lar det bli en sovepute.

For det er en jobb som må gjøres, og den er stor.

Les flere sportskommentarer her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.