BEOGRAD (Nettavisen): 23-åringen kom tuslende ut på Rajko Mitic, arenaen som til vanlig huser hjemmekampene til Røde Stjerne, onsdag ettermiddag til landslagets siste trening før Nations League-oppgjøret mot Serbia.

Sin svært rolige tilnærming til tross, er Arsenal-profilen virkelig blitt en av lederne på det norske landslaget etter at han ble utnevnt til kaptein da Ståle Solbakken tok over som landslagssjef.

Landslagsassistent Kent Bergersen avslørte nylig i Nettavisen-podkasten «Sesongkortet» at Ødegaard raskt utkrystalliserte seg som en landslagskaptein, men påpekte at de fikk noen spørsmål fra folk utenfor landslaget om midtbane-maestroen var riktig mann for oppgaven.

- Utad kom det noen spørsmål om det. Vi har prøvd å forklare det så godt det lar seg gjør, om posisjonen hans i gruppa og hos oss i teamet, fortalte Bergersen i episoden.

Les også: Ukjent spiller dukket opp: Telefonen kom fra landslagsledelsen

Og Norges nummer ti sin status som leder i spillergruppa virker ubestridt. I landslagspodkasten «Podball» forteller tidligere landslagskjempe Brede Hangeland, som nå er i teamet til Solbakken, at han tok Ødegaard til side etter at han hadde blitt valgt til kaptein.

- Jeg husker jeg hadde en lang prat med Martin om dette på første samling i mars i fjor. Den samtalen gikk på at «selv om du nå er kaptein, kan du ikke drive med skuespill». Martin Ødegaard vil aldri være en fyr som står midt ute på Ullevaal og hamrer nevene i brystkassen og brøler krigsrop, illustrerer den tidligere midtstopperen.

Han påpeker at landslagskapteinen heller leder ved eksempelets makt, har naturlig autoritet og får folk til å lytte når han snakker.

- Det er ingen andre som kan bestemme at du må være leder på den eller den måten. Det må du finne ut selv, og det synes jeg han har gjort fremragende så langt. Jeg synes Martin har tatt store, store steg det siste året. Både på landslaget, men også i Arsenal hvor han er høyt respektert.

Les også: Reagerer på landslagets Haaland-grep: –⁠ Pinlig

Berge: - Han skriker ikke høyest

Etter at Ødegaard fikk kapteinsbindet på landslaget, seiler han også opp som en av de heteste kandidatene til å bli fast kaptein i Arsenal neste sesong.

Med mindre noe uforutsett skjer på kampdag, kommer den tidligere Strømsgodset- og Real Madrid-profilen også til å starte på midtbanen for Norge på fryktinngytende Rajko Mitic torsdag kveld.

23-åringen, som blant annet har fått skryt av Arsenal-manager Mikel Arteta for hvordan han tar tak i spillergruppa, var ikke tilgjengelig på pressen i Serbia onsdag.

Det var imidlertid Sander Berge, som er en av hans nærmeste med flagget på brystet.

Sheffield United-profilen deler langt på vei Hangelands tanker, og sier til Nettavisen at det ikke er noen forskjell etter at kapteinsbindet skiftet eier.

- Bindet på eller ikke spiller ingen rolle for ham annet enn at det er veldig stort. Han går foran med et eksempel, kommenterer og gir tilbakemeldinger der det trengs, men han er ikke den som skriker høyest i garderoben eller står og fyrer på alle sylindre før kamp, forteller midtbanespilleren til Nettavisen.

Hør siste episode av «Sesongkortet» her:

Han sier Ødegaard har sin egen måte å løse kapteinsrollen på, og påpeker at måten hans å lede på åpner opp for flere stemmer i gruppa.

- Han skaper et kollektiv som gjør at alle føler det er rom for å si noe, en åpenhet og ærlighet, og det tror jeg er det viktigste han gir inn.

Forberedt på fysisk Serbia-lag

Torsdag kveld møter nasjonen som slukket Norges EM-håp etter oppgjøret på Ullevaal i oktober 2020.

Den gang avgjorde Sergej-Milinkovic Savic etter ekstraomganger, og landslagssjef Ståle Solbakken trekker fram både Lazio-profilen og Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic før torsdagens oppgjør.

- Det er lett å si Mitrovic i feltet og Kostic' venstrefot, og så har du Savic som kommer sent inn i feltet og er en målscorer. I tillegg har du Dusan Tadic som kanskje er den aller beste spilleren, så det er lett å peke på de fire, sier han til Nettavisen.

Solbakken har ofte valgt å benytte seg av én midtstopper som har sin forse i duellspiller kombinert med en makker som har spisskompetanse med ballen i beina, men torsdag kan det gå mot to rene duellstoppere.

Stefan Strandberg, Andreas Hanche-Olsen, Leo Østigård, Marius Lode og Brede Moe er de fire som kjemper om det som sannsynligvis blir to stopperplasser i Beograd.

- Fire av de fem stopperne som er her nå har mye av forsen sin nettopp på det (duellstyrke), så det må vi klare å løse. Det er ikke dermed sagt at vi kan ta Mitrovic i hver duell, så vi må også hindre at ballen kommer inn i feltet for ofte.

Serbia - Norge har avspark 20:45, og du kan følge den i vårt direktesenter her!