Avslører lang tids mistanke mot dopingtatte utøvere: - Herregud, vi hadde rett

HADDE EN MISTANKE: Len Valjas reagerer etter dopingavsløringene.

HADDE EN MISTANKE: Len Valjas reagerer etter dopingavsløringene. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån)

Dopingskandalen rystet VM-byen Seefeld denne uken. Nå innrømmer canadiske Len Väljas at det over tid har vært en mistanke mot de arresterte løperne innad i miljøet.

SEEFELD (Nettavisen): Det ble altså et overlegent norsk gull på herrestafetten i Seefeld fredag.

Etter rennet var det imidlertid torsdagens sjokkvideo av VM-doper Max Hauke som ble det store samtalemnet blant de utenlandske løperne i Seefeld.

 

- Bare kvalmt å se på

Det er ingen tvil: Å se en video av en utøver man har konkurrert med, som blir tatt på fersk gjerning med en nål i armen mens han forsøker å bloddope seg, gjør noe med stemningen i et langrennsmiljø.

Canadiske Lennard «Len» Väljas (30) er rystet.

- Jeg har ikke ord. Det virker ikke ekte, selv om vi vet at sporten har mye doping. Vi bare vet det, på en måte. Men det er bare kvalmt å se den videoen. Det er ren og skjær juks, sier han til et samlet norsk pressekorps etter rennet.

Väljas har personlig blitt påvirket av dopingskandalen.

Han ble nummer to bak Aleksej Poltaranin på 15-kilometeren i Tour de Ski i 2013, noe som er ekstra bittert å tenke på hvis det viser seg at Poltaranin allerede på den tiden jukset med doping.

- Nettopp. Jeg vil ikke si for mye, men vi har vært i tvil om visse personer. Jeg er bare glad de tok ham. Jeg er glad de aktivt jobber for å ta dopere, for testene ser ikke ut til å fange dem opp. Jeg håper det kommer mer, sier han.

«Herregud, vi hadde rett»

Han røper nemlig at det lenge har vært mistanke innad i langrennsmiljøet mot de pågrepne utøverne.

- Faktisk hadde jeg mistanker mot mange av dem som ble tatt, og ikke mange andre, men spesifikt de som ble tatt. Det er morsomt at man på en måte vet, sier han.

- Hvordan visste du?

- Jeg kan ikke si det, men vi spekulerte. Og alle vi snakket om, ble tatt. Man kunne også se at prestasjonene svingte. Da navnene kom ut kikket vi på hverandre og sa, «herregud, vi hadde rett». Det var ikke flere vi mistenkte heller. Kanskje det var flaks, sier han til Nettavisen.

Det er altså estiske Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu, kasakstanske Aleksej Poltoranin og østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf som er arrestert.

Väljas-lagkamerat Alex Harvey har på sin Instagram-profil gått ut mot Poltaranin. Under hashtagen #stolenmoments, eller #stjelteøyeblikk på norsk, la han ut et bilde fra 15-kilometeren i Tour de Ski i 2013 da Väljas tok sølvet bak Poltaranin.

- Den gangen Lenny Väljas kom på andreplass i et løp, men faktisk vant, skriver Harvey.

Foto: Instagram

- Ble sjokkert

Langrennsprofilen Dario Cologna er også oppgitt over det som har kommet frem under mesterskapet. Han forteller at han ble lamslått da han så Hauke-klippet torsdag.

- Jeg ble sjokkert da jeg så videoen. Jeg synes virkelig det er galt, det de gjorde, sier han til Nettavisen.

Russlands trener Markus Cramer sier at han først trodde videoen var falsk.

- Men i dag leste jeg at politiet ikke er fornøyd med at det kom ut i media. Jeg kan ikke forstå at noen er så dumme at de gjør dette i VM, når de vet hva som har skjedd tidligere i det østerrikske laget, sier han.

- Hvordan reagerte de russiske utøverne dine?

- De sa det samme som meg. Vi sa først at den må være falsk, men så hørte vi ganske raskt at den ikke var falsk. Det er sjokkerende, det som skjedde. Kanskje folk nå forstår at dette ikke kan få skje, fordi da dreper vi sporten vår. Jeg ble veldig sint da jeg så dette. Doping i sporten er dumt, og alle må forstå at vi dreper sporten vår på denne måten, sier Cramer.

RUSSISKE PROFILER: Trener Markus Cramer (t.v) og Sergej Ustjugov. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (Bildbyrån)

Cologna mener imidlertid videoen aldri burde vært vist.

- Det var galt å vise den, og det er sannsynligvis ikke lov å vise den. En enkelt politimann kan velge å dele videoen. De burde ikke gi ut slike videoer, sier Cologna til Nettavisen.

Han sier han personlig er skuffet over det som har kommet frem.

- Og det er trist for dette verdensmesterskapet. Det var et fint mesterskap og alle nøt det gode været og den gode atmosfæren, sier han.

Cologna mener han bare kan fokusere på sine egne ferdighter og stole på at de ansvarlige gjør sitt beste for å ta de som jukser.

- Hvem vet hvor mange som gjør det

Valjas mener det var trist og pinlig å se videoen av Hauke. Han mener man kunne se skammen i østerrikerens ansikt. Men under stafetten prøvde canadieren å legge det vekk.

- Jeg tenkte ikke på det under rennet. Men det er bare flaut for sporten. Hvem vet hvor mange som gjør det. Det suger, og jeg personlig har fått medaljer tatt fra meg. Karrieren min er i ferd med å gå mot slutten, og det er bare flaut og trist å se en video som i går, sier han.

OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo kunne gå i mål uten en eneste konkurrent bak seg på oppløpet. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån)

I selve stafetten var det lystigere stemning. Norge og Johannes Høsflot Klæbo parkerte Sergej Ustjugov på sisteetappen og gikk i ensom majestet over målstreken. Russland tok til slutt sølvet, mens Frankrike spurtet inn til bronse.

Etter rennet skylder Russland-trener Markus Cramer at ankermann Ustjugov slet med magen.

- Jeg håper alltid at alle er i 100 prosent form, men det er ikke mulig å vinne når én mann sliter. Nok en gang var Norge litt bedre enn oss, sier han.

Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo gikk etappene for Norge.

Nå gjenstår kun tre- og femmila for langrennsløperne før VM er over. Kvinnenes distanse gås lørdag før herrene avslutter mesterskapet med sin 50-kilometer søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.