John Vik er tidligere speider i Molde, og var mannen som hentet jærbuen til klubben i Romsdal. Det viste seg ganske raskt å være et smart grep.

Etter to år i Molde begynte Haaland å herje i europeisk fotball. Først i Red Bull Salzburg, så i Borussia Dortmund, og nå i Manchester City.

Men til tross for at Haaland slo igjennom internasjonalt i ung alder, forteller Vik i et intervju med The Athletic at flere storklubber i Premier League valgte å ikke hente ham da han spilte i Molde.

Les også: TV-bildene har blitt latterliggjort. Nå svarer profilen: – Jeg tror det er et stikk

Hør fotballpodkasten Sesongkortet under:


Solskjær ringte United

Da Haaland var Molde-spiller var det Ole Gunnar Solskjær som var klubbens trener, og han og Vik skal tidlig ha prøvd å varsle Manchester United om Haalands potensial.

Det var på en treningsøkt med Molde, sju-åtte måneder etter Haaland ble hentet til klubben, at det gikk opp for Vik og Solskjær hvilken diamant de satt på.

– Du er nødt til å ringe Manchester United, kompis – det er uvirkelig det vi ser på, sa Vik til Solskjær, forteller han i The Athletic-intervjuet.

Solskjær skal ha vært enig, og skal ha hørt med kontaktene sine i United.

– Ole tok telefonen. Så navnet ble nevnt. Så hvordan, eller om United fulgte det opp, det vet jeg ikke, sier Vik.

Haaland endte som kjent ikke opp i Manchester United, men han gikk til slutt i stedet til Red Bull Salzburg fra Molde.

Les også: Knutsen brøt inn da Berg snakket om Premier League-interessen: – Du vet hva du har, men ikke hva du får

Ble feilvurdert

Men United er ikke den eneste Premier League-klubben som gikk glipp av Haaland på den tiden.

Ifølge Vik lekte Liverpool, Arsenal og andre Premier League-klubber med tanken på å hente 22-åringen, men de fleste så ut til å feilvurdere, eller undervurdere talentet til Haaland, forteller Vik.

– Jeg tror de så på ham som en typisk stor spiss på grunn av størrelsen hans. Jeg fortsatte å fortelle dem: «Han er ikke det. Hvis du skal dømme han på den måten kommer du til å bli skuffet», forteller Vik.

Manchester City-manager Pep Guardiola var tydelig før sesongens første Champions League-kamp.

Speideren mimrer tilbake til en slik situasjon, hvor han mener Haaland ble feildømt på grunn av størrelsen hans.

– Jeg husker en gang laget var i Spania. Jeg var sammen med noen av kollegene mine fra Premier League-klubber, og jeg husker jeg sa: «Jeg må gjenta meg selv, folkens, ikke døm han som en typisk stor og høyreist spiss, dere må se forbi det. Han løper imellom, han skaper rom, han er fantastisk i boksen, han er en sånn spiller».

Det gikk til og med så langt at Vik begynte å tvile på seg selv.

– Er det jeg som tar feil. Ser jeg dette på feil måte? spurte han seg selv.

Les også: Solbakken bekymret før landslagspausen: – En situasjon vi ikke ville havne i

– Jeg kunne ikke skjønne det

Men Vik falt ned på at det handlet om at en del engelske klubber har en klar oppfatning om at hvordan en spiller må se ut for å fylle rollen han skal ha.

– Da de så en stor spiss som Erling så de en typisk høyreist spiss, og jeg tror de glemte å se hva annet han kunne gjøre, forteller speideren.

Det endte altså opp med at ingen engelske klubber gikk for Haaland på den tiden.

– Liverpool kunne ha fått ham. Arsenal kunne ha fått ham. Alle var der for å se på ham, men disse klubbene så en nummer ni som var høy og bred og tenkte at han kommer til å bli en «target-spiss». Jeg kunne ikke skjønne hvordan de kunne nedgradere ham på den måten, forteller Vik.

Sommeren 2022 havnet imidlertid Haaland i England til slutt. 22-åringen har herjet i starten i Manchester City, og tangerte en gammel Premier League-rekord med ti mål på seks kamper.

I Champions League-debuten for City mot Sevilla i forrige uke ble det to mål. Onsdag kveld møter han gamleklubben Borussia Dortmund på Etihad. Kampen starter klokken 21.00 og sendes på TV 2 Sport Premium og kan følges i Nettavisens livesenter.