STAVANGER (Nettavisen): Fredag kastes årets mesterskap for håndballjentene i gang, med EM-sluttspill i Slovenia.

Da Nettavisen møtte profilene før avreise til Ljubljana hadde den tyske storavisen Der Spiegel nylig publisert sine avsløringer rundt håndballtrener André Fuhr.

Der flere tidligere spillere som sto fram med sine historier om trakassering, krasse tilbakemeldinger og uutholdelig oppførsel. Storhamar- og tysk landslagsspiller Mia Zschocke er en av dem som har fortalt sin opplevelse med den tidligere Borussia Dortmund-treneren.

Norges to største profiler Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk har også fått med seg de skandaløse avsløringene:

– For oss har det vært rykter som har gått i lang tid. Spillere har kommet ut med sine individuelle historier, så vi har jo fått det med oss, starter landslagskaptein Bredal Oftedal til Nettavisen.

Les også: Norge testet EM-formen – heftig gullstempel på seg

– Forferdelig trist

Fuhr er en anerkjent trener i tysk håndball, og hadde hovedtreneransvaret i toppklubben Borussia Dortmund fram til september. Nå har flere av hans tidligere spillere fortalt sine opplevelser.

Dette skal bare være noe av det som skal ha skjedd, og har blitt gjenfortalt av flere spillere.

– Han sa ofte til meg at jeg var for feit. Til tross for ti treningsøkter i uken, spiste jeg et tidspunkt bare knekkebrød og drakk en proteinshake om dagen. Jeg sultet meg fra 72 til 60 kilo, og da mente han at jeg «endelig så ut som en idrettsutøver», forteller tidligere spiller Anja Ernsberger.

Les også: Manchester City tar mensen-grep for kvinnelaget

Oftedal har fått med seg skriveriene, og reagerer med avsky.

– Først og fremst er det jo bare utrolig trist at det kan skje, og det virker som det har pågått i altfor lang tid. Det burde vært stoppet på et mye tidligere tidspunkt.

Og fortsetter:

– Jeg vil jo tro at at når folk leser om dette er det en stor lærdom, at det ikke kan gå så langt. Det er forferdelig trist at det må gå så langt for å få konsekvenser. Jeg håper at jentene som har fortalt sin historie har det bra. Det er en uting som aldri skulle vært en del av idretten.

Anja Ernesberger er en av flere som åpner opp om tiden, og forteller til Der Spiegel at det gikk så langt at hun vurderte å ta sitt eget liv.

– Jeg lurte rett og slett på om verden ville vært et bedre uten meg. André Fuhr knuste oss sakte, men sikkert, forteller hun.

Han skal også ha kommentert på spillernes vekt og utseende, samt tvunget flere til å spille kamper med skader.

Mørk reagerer

Nora Mørk har også fått med seg skandalen, og tenker først og fremst på jentene som har blitt utsatt for ubehagelighetene.

– Jeg har ikke fått lest alt om det, men har også hørt løse rykter om det tidligere. Man har også hørt at spillere har vært der tidligere, og ikke vært fornøyd.

Les også: Skaper nye overskrifter etter det offentlige sjokkbruddet med Bayern-stjerne

– Det er derfor ikke overraskende at avsløringen kommer, men alvorlighetsgraden overrasker meg. Det er godt at spillerne nå blir hørt, og at man tar tak i det. En veldig spesiell sak.

Svenske SVT har fått en kommentar fra Fuhr selv.

– Jeg har avsluttet min kontrakt med Borussia Dortmund og ville avslutte det kapittelet. Jeg vil ikke prate om dette, for å få en avslutning på det, fortalte han da.

Les også: Johaug tar oppgjør med rivaler: – Ville meg konsekvent det verste


Han fikk jobben i toppklubben TuSies i 2018, men kontrakten ble kansellert allerede året etter. TuSies-direktør Ferenc Rott ønsket ikke å kommentere noe den gang, men gjør det nå.

– Jeg er ikke stolt over at jeg ikke sa noe den gangen. Jeg hadde aldri trodd at det var mulig at Fuhr skulle få jobb igjen, for ryktet hadde gått i miljøet.

Fuhr fikk derimot jobb som juniorlandslagstrener for de tyske jentene etter dette, og senere i Borussia Dortmund.

Nå står han uten jobb, og Dortmund har annonsert at de har startet en intern granskning etter ansettelsen.

Fredag åpner de norske jentene vinterens europamesterskap i Slovenia med kamp mot Kroatia. Kampstart er 20:30!