*Nettavisen* Sport.

Avslørte menneskets fartsgrense

Foto: AFP/Scanpix

Går det an å løpe raskere enn Usain Bolt? Ja, mener forskere.

02.12.08 17:35

Palo Alto, California (NTB-Ritzau): En gruppe forskere ved Stanford University mener de har funnet menneskets innebygde fartsgrense. En 100 meter kan raskest løpes på 9,48 sekunder, mener de.

Usain Bolt fosset i august til OL-gull i Beijing med verdensrekord 9,69. Hadde han ikke sakket av farten, for å slippe jubelen løs 20 meter før mål, hadde det gått enda raskere, kanskje ned mot 9,55 ifølge den norske fysikeren Hans Eriksen.

Men raskere enn 9,48 kunne han ikke ha løpt, ifølge forskerrapporten fra det anerkjente Stanford University.

– Mine resultater forteller oss at hastigheten har grenser, men ikke hva som setter disse grensene, skriver professor Mark Denny i rapporten.

Skal vi tro forskerne er det altså lenge igjen før grensen er nådd. For kvinner skal det være mulig å løpe 100 meter på 10,39. Kvinnenes verdensrekord innehas av Florence Griffith-Joyner og lyder på 10,49.

Den amerikanske forskningsrapporten har også sett på maratonløp. Etiopiske Haile Gebrselassies rekord på 2.03,59 kommer til å bli slått. Men drømmegrensen på to timer kommer ingen under, mener Mark Denny. Ifølge hans analyse er det raskeste det er mulig å løpe et maratonløp på 2.00,47. (©NTB)

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.