RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pascal Pavani (Scanpix/Afp)

Avslutter Hushovd i Norge?

Sist oppdatert:
- Thor har spøkt litt med det. At han kanskje kan avslutte på et norsk lag, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.

TOURS/OSLO (procycling.no): Det finnes neppe en dag det er mer naturlig å ta opp det kjente spørsmålet om et profesjonelt norsk sykkellag på enn denne fredagen i juli. Franske aviser er fylt til randen med superlativer om norske syklister og Thor Hushovd sykler i den gule ledertrøyen i Tour de France.

«Tour de France har fått norsk aksent», «Nordmennene er konger av Tour de France» og «Dette er Tour de Norvège» skriver journalistene i Ouest-France og Aujord’hui. Det er ingen ny sak at Thor Hushovd hylles i Frankrike, men det er noe spesielt med at de to norske syklistene som deltar i Tour de France innehar hovedrollene i media slik de har gjort det siste døgnet.

Ole Kristian Stoltenberg, Eurosports sykkelkommentator, skriver i sin blogg på procycling.no at «Norge er overmodent for et skikkelig profflag». «Kan en humrende Bjørn Kjos starte et flyselskap og ha suksess, så kan han eller andre også klare å få et norsk lag på beina i sykkelsportens WorldTour», skriver Stoltenberg.

LES OLE KRISTIANS BLOGG HER!

- Ja, jeg er enig, sier Morten Hegreberg da procycling.no henviser til Stoltenbergs utsagn om at Norge er overmodent for et profflag i sykling.

- Du hadde fått et slagkraftig lag
Morten Hegreberg er sportsdirektør i et av Norges fire kontinentallag i sykling, Sparebanken Vest-Ridley. Kontinental er sykkelsportens tredjedivisjon. Profesjonell kontinental er andredivisjon, mens WorldTour er den ypperste eliten. Der Edvald Boasson Hagens Team Sky og Thor Hushovds Garmin-Cervélo holder til.

- Det er klart at for rekrutteringen og for de beste rytterne på de norske kontinentallagene så hadde et norsk profesjonelt kontinentallag vært det beste. For det er såpass mange bra ryttere at hvis du tok de beste fra de norske kontinentallagene og kanskje noen andre fra Skandinavia, eventuelt noen fra lengre ned i Europa, så hadde du fått et slagkraftig lag, mener Hegreberg.

Tour de France-lagene Europcar, FDJ, Cofidis og Saur-Sojasun er profesjonelle kontinentallag.

Men det skal sies at det er stor nivåforskjell på de profesjonelle kontinentallagene, ikke alle holder Tour de France-standard.

Et spørsmål om penger
Morten Hegreberg forteller at Sparebanken Vest-Ridley aldri har vurdert å oppgradere sitt lag til et høyere nivå. Som så mye annet handler det om penger.

- Problemet er å forsvare midlene man ber om. Du skal egentlig ha en spesielt interessert sponsor for å forsvare de pengene vi bruker i dag (på nivå tre, vår anm.), avslører Hegreberg.

34-åringen, som har en lang karriere som aktiv syklist bak seg, mener det er store muligheter for fremtiden. Han ramser opp faktorer som oppgraderingen av Tour of Norway og Rogaland Grand Prix og TV2s brede sykkelsatsning;

- Det er med på å øke markedsverdien og den generelle interessen for sykling. Da blir vi tatt litt mer på alvor, mener Sparebanken Vest-sjefen.

Selv om det aldri har vært en aktuell problemstilling for Hegreberg er ikke rogalendingen sen om å skissere et mulig opplegg for et slik lag.

- Jeg vil at et norsk profesjonelt kontinentallag skal være første steg, med opp mot tjue ryttere. Der man kjører et dobbelt program hele veien, minimum, og en del av de større etappeløpene i Europa. Slik at de beste i Norge virkelig fikk en utvikling.

RAKE: Christer Rake vant den siste etappen i Tour of Norway. Den siste etappen av Norges største etapperitt ble sendt på TV2.
RAKE: Christer Rake vant den siste etappen i Tour of Norway. Den siste etappen av Norges største etapperitt ble sendt på TV2.

Ville ført til flere proffer
Joker Merida har skapt alle de ferskeste norske proffene. Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Frederik Wilmann, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff kom alle fra Gino van Oudenhoves mannskap før de gikk ut til lag som HTC, Sky og BMC.

Hegreberg er helt sikker på at et lag i sykkelsportens andredivisjon ville gjort det lettere for nordmenn å ta steget ut i proffsirkuset.

- Sånn som det er nå så skal de gå rett fra oss, Joker eller Plussbank og rett inn på Garmin-Cervélo eller Sky, det er et ganske lite nåløye, sier sportsdirektøren.

- Hadde man vært på et profesjonelt kontinentallag, kjørt mye av de samme løpene som disse lagene og vist at du var en plass verdig på et større lag ville steget videre vært mye mindre, fortsetter han.

Bedre ryttere, høyere lønninger
Birger Hungerholdt fra Joker Merida kan informere om at det ikke er konkrete planer om å oppgradere til profesjonelt kontinental for øyeblikket.

- Men vi har jo hatt tanker om å oppgradere, og det er nok veien å gå for å få til et slik lag jeg ser enkelte drømmer om, sier Hungerholdt til procycling.no.

Videre forteller han at det er rytternes lønninger som er den største variabelen hva budsjett angår. Bedre ryttere krever naturlig nok høyere lønninger.

Joker Merida viste i norgesmesterskapet at de for øyeblikket er det beste kontinentallaget i Norge. Med sin dobbeltseier i U23-fellesstarten og sølv i fellesstarten for elite, samt Reidar Borgersens sølv i temporitt. Men selv ikke de har gode nok ryttere til en oppgradering.

- Vi har grunnstammen i antallet, men vi måtte hatt tre-fire mann som er bedre enn de vi har i dag, mener Hungerholdt.

JOKER MERIDA: Her representert med Frederik Wilmann og Vegard Robinson Bugge. Laget er ifølge Birger Hungerholdt ikke gode nok for oppgradering til profesjonell kontinental uten store forsterkninger.
JOKER MERIDA: Her representert med Frederik Wilmann og Vegard Robinson Bugge. Laget er ifølge Birger Hungerholdt ikke gode nok for oppgradering til profesjonell kontinental uten store forsterkninger.

Hushovd har vært inne på tanken
- Thor har spøkt litt med det. At han kanskje kan avslutte på et norsk lag, slik at hans rekke hadde vært komplett, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.

For å få enten ham eller Edvald Boasson Hagen hjem til et nasjonalt prosjekt, er likevel ikke gjort i en håndvending.

Hushovd er blant de største profilene innenfor internasjonal sykkelsport i kraft av verdensmestertittelen og innsatsen under brosteinsklassikerne og i Tour de France de siste sesongene.

Boasson Hagen vant sin første etappeseier i det franske rittet torsdag, og er for så vidt bare i startgropa av sin egen karriere.

Dermed må sponsorkontraktene som eventuelt dras inn i forbindelse med prosjektet være av det gullkantede slaget.

- Det sportslige opplegget rundt laget må i hvert fall være 100 prosent. Der de to er i karrierene sine nå, kan de ikke bli med på noe som er halvveis, varsler Kvålsvoll.

Pro Conti neste
Da procycling.no tar kontakt med ham i Frankrike, er han ikke spesielt overrasket over at debatten igjen kommer til overflaten i Norge.

- Dette dukker alltid opp i forbindelse med Tour de France, humrer han.

Noe som har endret seg nå, i hvert fall for Kvålsvolls del, er at han selv er med på å styre et norsk lag med suksess på Sørlandet.

I krokene hviskes det om at det blir kamp mellom Plussbank Cervélo og Joker Merida om å bli det første norske laget på Pro Continental-nivå (hakket under nivået der World Tour-lag som Team Sky og Garmin-Cervélo ligger).

- Er det mer realistisk at den norske veien går via Pro Continental-nivået, Kvålsvoll?

- Det eksisterer foreløpig ingen planer om at vi skal dit. På sikt kan det være en naturlig utvikling, men det er i så fall en stor og viktig beslutning styringsgruppen vår må ta, svarer han.

- Alle må med
Dersom den norske Tour de France-drømmen ikke skal forbli et luftslott, er trøderen opptatt av at kreftene som i dag styrer de største norske kontinentallagene, er nødt til å stille seg bak prosjektet.

- Alle de beste norske rytterne er nødt til å være med på et slikt prosjekt, og da snakker vi Thor, Edvald og hele gjengen. Dernest blir det en vurdering om man skal benytte seg av et av lagene som allerede finnes i dag, eller om man skal gå for en helt ny organisering.

- Det er i hvert fall klart at mange av personene som allerede er engasjert i driften av de norske kontinentallagene i dag, vil være de mest aktuelle for et slikt opplegg.

SJAMPIS: Hushovd med trener Kvålsvoll. Som også er sjefen i det Hushovd-eide Plussbank Cervélo.
SJAMPIS: Hushovd med trener Kvålsvoll. Som også er sjefen i det Hushovd-eide Plussbank Cervélo.

Hvem vil sponse?
Men uansett hvordan man vrir og vender på det, blir det et spørsmål om finansiering.

Kvålsvoll tror ikke de norske rytterne er vonde å be, og han tror heller ikke det blir noe problem å fylle opp stallen med nordiske eller andre utenlandske ryttere.

- Man er avhengig av tunge, norske sponsorer. Mange går nok rundt og drømmer om Statoil, Telenor, Hydro eller noen av aktørene innenfor fiskerinæringen. Ved å fylle opp laget med andre nordiske innslag, vil man også stå sterkere i forhold til det nordiske sponsormarkedet.

Oppsummert tror sportsdirektøren i Plussbank Cervélo at drømmen om et norsk profflag fremdeles er et stykke unna, men kanskje tok man et lite steg nærmere i går da Edvald klatret til topps på podiet i Lisieux:

- Det er ikke mye som er større enn å vinne en etappeseier i Tour de France, avslutter Kvålsvoll.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere