*Nettavisen* Sport.

B-prøven er også positiv

Foto: Antti Aimo-Koivisto (Scanpix)

Men Juha Lallukka nekter for å ha dopet seg.

16.11.11 17:57

Mandag kom nyheten om at den finske skiløperen Juha Lallukka hadde testet positivt på doping. Onsdag meldes det at også B-prøven skal være positiv.

Det opplyser Lallukka i en pressemelding som ble sendt ut via hans advokat onsdag. Finnen erkjenner at både A- og B-prøven var positive og viste spor av et forbudt veksthormon.

Nekter for dopingbruk
Finnen nekter likevel for å ha dopet seg. Lallukka sier han nå vil undersøke hvorfor prøvene var positive og har fått med seg den nederlandske dopingeksperten Douwe de Boer i arbeidet

De Boer skal blant annet tidligere ha bistått den spanske syklisten Alberto Contador i kampen om å renvaske seg fra dopinganklagene.

- Dette er en mistanke. Juha Lallukka benekter imidlertid å ha brukt veksthormoner i noen idrett i løpet av karrieren. Resultatene av denne testen må ha en annen grunn, sier Lallukkas advokat, Hannu Kalkas, til TV-kanalen YLE.

Han er også misfornøyd med at resultatet fra A-prøven kom ut i mediene før B-prøven var analysert. Han har nå bedt den finske antidopingkomiteen om å finne ut hvem som gikk ut med dette.

32-åringen deltok både i OL i 2010 og i VM i Oslo sist vinter. I Oslo gikk han den tredje etappen på stafetten for Finland, og rykket fra resten av feltet slik at Finland vekslet først før siste etappe. Finland ble til slutt nummer fire, mens Lallukka hadde beste etappetid av samtlige utøvere i stafetten. På femmila ble Lallukka nummer åtte.

Ingen medaljer
Lallukka har ingen internasjonale medaljer, men har en tredjeplass som best fra verdenscupen.

Noen uker etter VM i Oslo vant Lallukka femmila i det finske mesterskapet.

Etter fjorårssesongen har ikke Lallukka deltatt på aktiviteter sammen med det finske landslaget, og Finlands norske trener, Magnar Dalen, skal angivelig ikke ha sett ham siden.

Finsk langrenn har dessverre en lang liste av dopingbrukere. Under VM i Lahti i 2001 ble Mika Myllylä, Jari Isometsä, Virpi Kuitunen, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen og Milla Jauho alle tatt for doping sammen med treneren Kari-Pekka Kyrö.

I 2003 ble Kaisa Varis tatt og utestengt i to år. Så ble Varis skiskytter før hun i 2008 ble avslørt som dopingbruker for andre gang.

LES OGSÅ: Finsk skiløper i dopinggarnet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag