Gå til sidens hovedinnhold

- Ballack er uerstattelig

Skader er Tysklands eneste bekymring før fotball-EM. Her er alt du må vite om gruppe B.

Joachim Löw (48) er ikke den samme stjernen som Jürgen Klinsmann, men så langt har 48-åringen levert over forventning som Tysklands landslagstrener. Etter to år som assistent for Klinsmann, tok Löw over hovedrollen etter bronseplassen i VM på hjemmebane i 2006.

Offensivt lag
Tyskland vant sju av sine åtte første EM-kvalkamper, fortsatte å spille den offensive og publikumsvennlige fotballen Klinsmann utviklet, og ble det første landet som kvalifiserte seg for sluttspillet i Sveits og Østerrike.

- Jeg fikk virkelig utbytte av de to årene med Klinsmann. Vi formet et bra lag fordi vi utfylte hverandre bra. Han var en god leder, og vi delte de samme ideene om hvordan et lag bør spille, forteller Löw til uefa.com.

Nøkkelspillerne er de samme nå som de var under VM for to år siden. Michael Ballack er fortsatt lagets kaptein og samlingspunkt, mens Miroslav Klose fortsatt er den antatt beste målscoreren.

- Ballack har alltid vist sine kvaliteter i store turneringer, så jeg regner ham som en av de uerstattelige spillerne mine, sier Tysklands trener.

Kontinuitet
Chelsea-stjernen var i likhet med Klose skadet da Tyskland tapte 0-3 for Tsjekkia og mistet ledelsen i sin kvalikgruppe. Löw er derfor smertelig klar over viktigheten av et skadefritt mannskap.

- Dette er den eneste hodepinen min. Disse spillerne har mye erfaring, og uten dem er det vanskelig for laget å beholde kontinuiteten.

Faktisk stiller trolig Tyskland med nøyaktig den samme sentrallinjen i åpningskampen mot Polen som laget gjorde i åpningskampen mot Costa Rica i VM på hjemmebane.

Jens Lehmann er førstevalget i mål, Per Mertesacker og Christoph Metzelder bekler stopperplassene, Torsten Frings og Michael Ballack er sentrale på midtbanen, og Miroslav Klose og Lukas Podolski er den mest sannsynlige spissduoen.

Savner Eduardo
På papiret er det ingen tvil om at Kroatia ser ut til å bli tyskernes tøffeste motstander i gruppespillet. Slaven Bilic (39) ledet laget til to seirer over England i kvalifiseringen og bidro med det til at Steven Gerrard & co ikke blir å finne i Sveits og Østerrike.

Den viktigste spilleren til Kroatia må imidlertid se mesterskapet fra sidelinjen. Eduardo da Silva scoret hele ti mål i kvalifiseringen, inkludert et hat trick mot Israel, men pådro seg et alvorlig beinbrudd i kamp for Arsenal og er ikke tilbake før tidligst desember.

Heldigvis er Mladen Petric spilleklar etter en ryggskade. Borussia Dortmund-spissen scoret fire mål i 7-0-seieren over Andorra og det avgjørende målet i 3-2-seieren over England.

Slaven Bilic, Kroatias landslagstrener, er imidlertid mer opptatt av Østerrike enn av skadeforfall akkurat nå. Vertslandet er motstander i åpningskampen.

- Den første kampen i EM er den viktigste. Tidligere har vi alltid gått videre til neste runde når vi har vunnet vår første kamp. Det er spesielt viktig for mentaliteten vår, sier Bilic.

Kienast på plass
Apropos vertsnasjonen Østerrike; Her finner vi én av de to spillerne fra Tippeligaen som deltar i sommerens EM. Roman Kienast (24) fra HamKam sikret seg en plass i troppen gjennom godt spill i oppkjøringskampene og ble foretrukket foran Sanel Kuljic fra Austria Wien og Marc Janko fra Salzburg.

Et stort problem for Østerrike og trener Josef Hickersberger er at landslaget kun har spilt vennskapskamper de siste par årene. Det har heller ikke gått spesielt bra.

Før kampen mot Malta 30. mai hadde Østerrike tapt 0-3 for Tyskland og 3-4 for Nederland, samt spilt 1-1 mot Nigeria. I løpet av hele 2007 vant Østerrike kun én kamp, 3-2-seieren over Elfenbenskysten i oktober. Ellers ble det seks uavgjorte kamper og fem tap i 2007.

Nettavisen tror Østerrike vil merke dette i EM-sluttspillet.

Kontroversielt uttak
Polen stiller med brasilianeren Roger Guerreiro (26) på midtbanen. Legia Warszawa-spilleren ble polsk statsborger 17. april etter å ha bodd i landet de siste to årene. Alle er ikke like begeistret for dette, selv ikke i Polen.

- Hvis han føler seg polsk, hvis hjertet hans slår ekstra hardt når han hører nasjonalsangen vår, hvis han gir alt på banen, kan det fungere. Hvis ikke, vil vi få problemer, sier Jacek Bak, en av Polens mest rutinerte spillere.

Roger Guerreiro startet som ving i klubblaget, og var svært delaktig i at Legia ble seriemester i hans første sesong i Polen. Forrige sesong ble han flyttet inn på sentral midtbane da Legia ble nummer to i serien og vant cupen.

- Jeg vil gjøre mitt beste for mitt nye hjemland og jeg lover at dere aldri vil angre på dette. Jeg håper å være viktig for laget, sier Roger Guerreiro ifølge uefa.com.

Rutinert trener
Polen har en solid utfordring foran seg, selv om man havnet i den antatt svakeste gruppen. Tyskland bør vinne gruppen, hvilket betyr at Polen realistisk sett må forsøke å ta andreplassen på bekostning av Kroatia og Østerrike.

I Leo Beenhakker (65) har Polen en svært rutinert trener. De største spillerprofilene finnes på keeperplassen, hvor Artur Boruc fra Celtic er førstevalg til tross for en svak innsats mot USA i mars. Tomasz Kuszczak fra Manchester United og Lukasz Fabianski fra Arsenal er reserver.

- Vi vet at vi er i en tøff gruppe, men vi skal forsøke å overraske motstanderne våre. Åpningskampen er alltid spesiell og vi møter et av verdens beste lag, sier Beenhakker.

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid