Gå til sidens hovedinnhold

Banks, Clemence, Seaman og Hart

Joe Hart er ikke førstemann som har startet på bunn i ligasystemet.

Han fikk aldri sjansen under fotball-VM, men sto hele kampen da England slo Ungarn 2-1 på Wembley rett før den engelske seriestarten.

Han var en levende vegg borte mot Tottenham i serieåpningen, og ble belønnet med en 10er på børsen av Sky Sports.

Mot Liverpool mandag kveld var ikke redningene hans avgjørende for at City fikk poeng, men midtveis i 2. omgang leverte han nok en gang forrykende keeperspill da først stolpen, en blokkering og til slutt han selv stoppet en trippelmulighet for Roy Hodgsons menn.

Startet i Shrewsbury
23 år gamle Joe Hart, som mange trodde kom til å sitte på benken i Manchester City i år, er plutselig blitt Premier Leagues heteste keeper – åtte år etter at han først fikk kjenne på livet som seniorkeeper.

Bare 15 år gammel ble han nemlig tatt med som reservekeeper for lille Shrewsbury. Klubben rykket ned fra ligasystemet det året, Hart ble med ned og 17 år gammel fikk han omsider debuten sin for klubben som da spilte på det femte øverste nivået i England.

I 2005/06-sesongen spilte han fast for Shrewsbury, slapp inn 55 mål på 46 kamper, men ble tatt ut på det engelske U19-landslaget. Speidere skjønte at noe spesielt var på gang, og flere storklubber fulgte ham nøye. Han ble kåret til divisjonens beste spiller av fansen, og noe var nødt til å skje.

Det ble Manchester City.

Og resten er egentlig historie.

I fint selskap
Hart er imidlertid ikke den første keeperen som begynner i bunnen for så å nå toppen som engelsk keeper. Det viser en oversikt utarbeidet av storavisen The Times.

Gordon Banks, som sto for England da de vant VM i 1966, startet langt utenfor divisjonssystemet, spilte deretter militærfotball før han til slutt fikk sjansen med Chesterfield som den gangen spilte i 3. divisjon. Han var 21 år gammel før han debuterte.

Ray Clemence, som ble en Liverpool-legende, spilte 48 kamper for Scunthorpe, også det i 3. divisjon, før han ble oppdaget av Liverpools managerlegende Bill Shankly.

David Seaman, faktisk Joe Harts forbilde, ble først faktisk frigitt av Leeds, og trengte to år i 4. divisjon med Peterborough før han ble lagt merke til.

Et stykke igjen
Hart står med fire A-landskamper, og null titler så langt i karrieren. Dermed har han et godt stykke igjen å gå før han kan matche Banks, Clemence og Seaman akkurat der.

David Seaman fikk 75 A-landskamper, Gordon Banks fikk 73, mens Ray Clemence endte på 63 A-kamper med flagget på brystet. Sistnevnte satt imidlertid igjen med hele fem seriegull og tre seirer i serievinnercupen etter en fantastisk karriere for Liverpool.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken