*Nettavisen* Sport.

Barca og Liverpool så Edu

Et tosifret antall speidere så Edu mot Fredrikstad, deriblant Barcelona og Liverpool.

30.10.06 21:59

ULLEVAAL (Nettavisen): LYN – FREDRIKSTAD 1-2: Ullevaal er ikke den stadion som har vært best besøkt når Lyn har spilt. Men etter Chinedu Obasi Ogbukes - Edus - gjeninntreden i Lyn-skjorta i sommer, så har i alle fall besøket av en spesiell gruppe økt disproporsjonalt med varmegradene på Lyn-kampene:

Speiderne.

Og nei, her er det ikke snakk om verken Hakkespetter eller andre speidergrupper, men talentspeidere fra Europas absolutte fotballelite.

Fire ligaer, ti lag
Under søndagens thriller mellom Lyn og Fredrikstad var minst lag fra fire ligaer representert, alle for å se på 20 år gamle Edu. Og for noen ligaer, og for noen lag!

Fra England: Liverpool, West Ham og Portsmouth

Fra Spania: Barcelona, Sevilla og Celta Vigo

Fra Tyskland: Stuttgart

Fra Skottland: Celtic

- I tillegg til disse, var en rekke andre klubber representert, bekrefter sportssjef Torgeir Bjarmann ovenfor Nettavisen. Uten å ville utdype noe særlig mer.

- Solgt i januar
Men faktum er at Edu er en meget, meget ettertraktet salgsvare, noe også agent John Shittu bekrefter ovenfor Nettavisen. Og – han regner med at noe vil skje snart.

- Jeg er ikke i noen samtaler med noen konkrete klubber, men svært mange har vist sin interesse, og jeg regner med at noe kan skje veldig snart, og i alle fall i løpet av overgangvinduet i januar.

Hovedpersonen er heller ikke i tvil om at noe skal skje snart.

- Forhåpentligvis var dette min siste kamp på Ullevaal, sier den 20 år gamle nigerianeren, og får bekreftelse fra sin agent, John Shittu.

- Jeg regner med at det var hans siste kamp på Ullevaal, ja.

Det er Edu sensasjonelle gjeninntreden på Lyn denne høsten som har skapt den voldsomme interessen rundt stortalentet. Etter at han hadde trent noe i London, noe i Nigeria, noe med lag og noe for seg selv i over et halvår i kjølvannet av den kontroversielle Mikel-overgangen, kom nigerianeren tuslende sammen med landsmann Ezekiel Bala på Kringsjå midt i juni for ekstratrening sammen med Lyns juniorer, midt under Lyn-spillernes sommerferie.

Om ikke akkurat rusten, så var Edu langt fra toppformen, og brukte hele fire kamper på å score sitt første seriemål – hjemme mot Molde i begynnelsen av august.

Siden den tid har det gått på skinner, og totalt sett er det blitt åtte mål på tolv seriekamper, samt tre mål på to cupkamper. Og noen av dem har vært noen riktige lekkerbiskener, senest mot Viking i forrige serierunde.

Bare nesten mot FFK
Mot Fredrikstad var han nære på flere ganger, uten at han fikk vist seg fra sin aller beste side.

Likevel, i førsteomgangen var han mannen bak 1-0-målet til Lyn, da han for igjennom Fredrikstad-forsvaret, bare for å bli meid ned av Tomas Szekeres en halv centimeter fra sekstenmeteren. Frisparket gav mål.

Fem minutter senere ble han revet ned av Pål Andre Czwartek innenfor sekstenmeteren til FFK, uten å få straffe, før han i slutten av omgangen lurte hele FFK-forsvaret inkludert keeper Rami Shaaban, bare for å sette ballen utenfor.

- Edu var fantastisk i førsteomgang, skrøt tidligere Lyn-kompis Morgan Andersen etter kampen.

I andreomgangen var Edu noe roligere, men rakk likevel å lure av et par Fredriskstad-spillere på overtid, bare for å se Rami Shaaban blokkere avslutningen i siste sekund.

- Edu hadde en dårlig kamp i dag, mente Torgeir Bjarmann etterpå, og antyder med det hvilket utrolig potensial som bor i gutten. Og gir samtidig Lyns 20-årige gullgutt noen trøstens ord på veien.

- Heldigvis legger ikke slike klubber vekt på prestasjonene i en kamp, de ser ham over tid.

Én ting er i alle fall sikkert: De som får se ham over tid i sesongene som kommer, har i alle fall noe å glede seg over.

PS! Etter kampen sto trioen Edu, Bala og Shittu og koste seg sammen i foajeen på Ullevaal.

- I kveld skal vi ut og spise en god og rolig middag sammen, kunne spilleragenten fortelle.

- Og prate med noen interesserte klubber?

- Ikke i kveld, smilte sixpenceagenten lurt.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.