*Nettavisen* Sport.

Barcelona fikset uavgjort borte mot Napoli

Lionel Messi slet på Diego Maradonas gamle hjemmearena. Men Barcelona har et godt utgangspunkt etter den første kampen.

25.02.20 23:16

NAPOLI - BARCELONA 1-1

Det var en tett og jevnspilt affære på San Paolo da Napoli og Barcelona til slutt spilte 1-1 i det første oppgjøret av Champions League åttedelsfinale tirsdag kveld. Det betyr at gjestene tar med seg et viktig bortemål før returoppgjøret på Camp Nou.

Dries Mertens sendte hjemmelaget i føringen i den første omgangen, før Antoine Griezmann sikret balanse i regnskapet i den andre omgangen. Da hadde Barcelona dominert banespillet, men ikke maktet å bryte ned et godt og kompakt Napoli-lag.

Da Barcelona endelig fant en vei igjennom, var det Sergio Busquets som spilte igjennom Nélson Semedo, som igjen fant Griezmann med en herlig pasning inne i boks.

- Det er nesten bare Barcelona som gjør det der, oppsummerte Viasport-kommentator Roar Stokke etter at ballen satt i nettet for katalanerne. Det var likevel stor skepsis til Barcelona etter den første omgangen, da de så ut til å stange mot Napoli-veggen.

Da hadde blant annet Busquets vartet opp med en feilpasning som fikk LaLiga-ekspert Petter Veland til å riste på hodet, og minne tilbake til de to siste årene da Barcelona røk i utslagsrundene på spektakulært vis mot Roma og Liverpool:

- Den pasningen representerer en frykt. Den stammer fra Roma, den stammer fra Liverpool og nå har den gjenoppstått i Napoli fordi de ligger under på bortebane i Champions League, sa Veland, som mente at trener Quique Setién virket å gå på akkord med sin egen spillestil.

Klikk på bildet for å forstørre. STJERNEN: Lionel Messi spilte på Diego Maradonas gamle hjemmebane.

STJERNEN: Lionel Messi spilte på Diego Maradonas gamle hjemmebane. Foto: Guglielmo Mangiapane (Reuters)

- Det er nesten som de ser på Messi og venter på at han skal dra noe ut av hatten, og de klarer ikke helt forstå at de må være med på å skape den magien.

Også kommentator Lars Tjærnås identifiserte i løpet av kampen at det tidvis virket som Messi spilte alene:

- Det virker som om flere av Barcelonas offensive spillere venter på at Messi skal trylle. Det skjer med jevne mellomrom, men det fritar ikke dem fra arbeidet sitt, sa Tjærnås.

For Barcelonas del, så må de klare seg uten Arturo Vidal i returoppgjøret etter at han pådro seg to gule kort på under et minutt etter et sammenstøt med Mario Rui. Det fikk Tjærnås til å riste på hodet:

- Vidal avslutter kampen som kveldens kronidiot med å pådra seg et dumt rødt kort, sa Viasport-kommentatoren.

- Dette hyller jeg! Dette er terningkast seks av dommer Felix Brych. Han er klokkeklar ovenfor alle med kroppsspråket sitt. «Lykke til videre, ikke gjør det igjen», sa Petter Veland om situasjonen i studio.

Barcelona har, som kjent, vunnet Champions League fem ganger i løpet av sin historie. Sist gang de løftet trofeet var i 2015, da Juventus ble beseiret i turneringens siste kamp.

I studio mente Morten Langli at det virker lenge siden de virkelig gode årgangene:

- «Barcelona på sitt beste» er ikke ord man må ta i bruk om det laget her. Denne utgaven av Barcelona er ikke i nærheten. Det er stillestående, det er ikke bevegelse. Det er én mann som skaper alt for dem, sa Viasport-eksperten.

Napoli kan vise til en seier i UEFA-cupen, som var forløperen til dagens Europa League. Den kom i 1989, da Stuttgart ble slått i finalen. Stjernen på det Napoli-laget var en herremann ved navn Diego Maradona.

Les også: Bayern ydmyket Chelsea på eget gress

Gattusos kampplan

Det var tett og jevnspilt tidlig i kampen på San Paolo, men det var tidlig tydelig at Barcelona ønsket å kontrollere mesteparten av banespillet, mens Napoli lå tett og kompakt rundt egen sekstenmeter.

Det gjorde at det gikk lang tid mellom målsjansene, og stjerner som Lionel Messi og Antoine Griezmann slet veldig med å gjøre seg opp rom til å skape angrep for laget fra den katalanske hovedstaden.

Der Barcelona ikke maktet å komme frem i banen, så suste Napoli i kontring. Etter at Piotr Ziellinski til slutt hadde fått ballen, så fikk Dries Mertens tid utenfor Barcelona sin sekstenmeter.

Belgierens skudd var av det utsøkte slaget, og keeper Marc-André ter Stegen kunne ikke gjøre annet enn å se ballen suse i den lengste vinkelen, og Napoli hadde tatt ledelsen etter en halvtime spilt.

Setiéns mannskap gjorde det de kunne for å bryte ned Napoli, men Gattuso hadde satt laget opp såpass tett og kompakt i forsvar at å bryte ned den lyseblå muren virket som en herkulisk oppgave for de for anledningen gulkledde.

Kostas Manolas var nære ved å doble ledelsen for Napoli da et innlegg fant José Callejón inne i Barcelona-boksen. Spanjolen la ballen perfekt ned til den greske stopperen, som avsluttet like utenfor Ter Stegens mål fem minutter før pause.

Det nærmeste Barcelona kom i den første omgangen var et innlegg fra Arturo Vidal på høyrekanten, som så ut til å teste keeper David Ospina. Colombianeren rakk uansett tilbake, og fikk holdt ballen i fast grep.

Dermed kunne Napoli og Gattuso smile bredest etter de første 45 minuttene. Gennaro Gattuso og hans menn gikk nemlig til pause med en 1-0-ledelse over Barcelona til pause.

Grieze-godt Barcelona-angrep

Den andre omgangen startet på verst tenkelig vis for Napoli da Sergio Busquets taklet målscorer Mertens før ti minutter var spilt av den andre omgangen i den sør-italienske byen.

Etter at belgieren hadde forsøkt å komme inn på banen igjen måtte han til slutt kaste inn håndkleet. Han ble erstattet av den polske angriperen Arkadiuz Milik i det 54. minutt.

Mertens' exit skulle vise seg å bli skjebnesvanger for Napoli. Busquets spilte igjennom Nélson Semedo nedover langs høyrekanten, og den portugisiske høyrebacken timet løpet sitt helt perfekt.

Inne foran mål ventet Griezmann, og den franske VM-vinneren gjorde ingen feil da han bredsidet inn 1-1 etter 58 minutter spilt i Italia.

Lorenzo Insigne skapte litt magi etter timen spilt da han danset seg forbi flere Barcelona-spillere på venstrekanten, og skar inn i boksen. Hans lav skudd var godt, men Ter Stegen fikk avverget.

Klikk på bildet for å forstørre. BUENAS NOCHES: Arturo Vidal ble utvist helt på tampen av kampen.

BUENAS NOCHES: Arturo Vidal ble utvist helt på tampen av kampen. Foto: Guglielmo Mangiapane (Reuters)

Den tyske burvokteren hadde virkelig våknet for like etter var det Callejón sin tur til å teste Ter Stegen da Napoli jobbet seg opp til en stor sjanse. Foran mål var tyskeren kjapt ute, og fikk slått ballen vekk.

Både Barcelona og Napoli åpnet seg enda mer utover i den andre omgangen, men det virket som begge lag slet med å komme til de virkelig store målsjansene utover mot slutten av kampen.

Med drøyt ett minutt igjen av ordinær tid smalt Arturo Vidal inn i Mario Rui, og fikk gult kort. Like etter smalt chileneren inn i Napoli-forsvareren, og fikk sitt andre gule på under et minutt.

Kampen ebbet omsider ut i et uavgjortresultatet som nok vil bli ønsket mer velkommen av gjestene fra Barcelona før deres hjemmekamp på Camp Nou. Det endte 1-1 mellom Barcelona og Napoli.

Under kan du følge alt som spilte seg i åttedelsfinalen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.