Gå til sidens hovedinnhold

Bardal til topps i skandalerenn

«Latterlig overfor hopperne,» konkluderte Arne Scheie.

Kraftig vind, kraftig regn og ti varmegrader er sjeldent noen god kombinasjon i hoppsporten.

Det fikk vi et tydelig bevis på under rennet i polske Zakopane på søndag.

Etter at hopprennet først var blitt utsatt i 40 minutter kom konkurransen til slutt i gang, men de vanskelige forholdene førte til mye venting og et oppstykket hopprenn. Da rennet etter nesten to timer var avsluttet med én omgang, var det Anders Bardal som sto igjen som seierherre.

- Et spesielt renn
- Det ble et spesielt renn med mye venting. Jeg hadde nok litt flaks denne gangen, men det må man ha lov til å ha noen ganger. Jeg er veldig godt fornøyd med hoppet mitt. Det er på dette nivået jeg må være skal jeg lykkes med målsettingen om en OL-medalje, sier Bardal til NTB etter rennet.

Han medgår at han har hoppet med litt for høye skuldre den siste tiden.

- Formen har egentlig vært god hele tiden, men hoppingen min har dessverre vært litt for kontrollerende. Vi fikk beskjed av Alex (Stöckl) om å slippe oss mer løs foran dette rennet. Det synes jeg at jeg fikk til denne gangen, sier Bardal.

- Latterlig overfor hopperne
Etter hvert som regnet bøttet ned i unnarennet og la seg i sporet, ga det seg utslag i langt lavere fart for hopperne, og det var umulig å komme særlig langt ned i bakken.

Det ble spesielt tydelig da østerrikske Thomas Diethart og tyske Andreas Wellinger satte utfor, som henholdsvis sjette og femte siste hopper i førsteomgangen. De to oppnådde såvidt 88 km/t, mens de andre hopperne var godt over 90 km/t.

- Dette er latterlig overfor hopperne, utbrøt NRK-kommentator Arne Scheie da de to hadde landet på henholdsvis 113,5 meter og 104 meter - langt utenfor lista over de 30 beste.

- Det grenser bortimot det jeg vil kalle en skandale.

Rasende Pointner
Det mente også østerrikernes hoppsjef Alexander Pointner, ettersom tv-bildene viste hvordan den rasende landslagssjefen ga klar beskjed til rennsjef Walter Hofer om hva han mente om konkurransen.

Men arrangørene virket fast bestemt på å gjennomføre én omgang, og brukte god tid på å renske unna vannet som hadde lagt seg i unnarennet.

Anders Bardal var nestemann ut, og etter å ha måttet vente i et drøyt kvarter viste nordmannen at han hadde nervene under kontroll ved å hoppe bakken ned og overta ledelsen foran tyske Richard Freitag.

Etter Bardal var det tre mann som gjensto på startlista, og både Peter Prevc, Gregor Schlierenzauer og Kamil Stoch fikk satt utfor - dog med varierende resultater.

Kraftig regnvær
Men juryen hadde bestemt at både Thomas Diethart og Andreas Wellinger skulle få en ny sjanse til å hoppe på grunn av de elendige forholdene de hadde fått tidligere i omgangen, noe som viste seg lettere sagt enn gjort.

En ny, lang pause ventet; regnet fortsatte å pøse ned, vinden var ustyrlig, Alex Pointners frustrasjon ble større og større - men til slutt kom de seg ned.

Diethart landet på 107 meter, og igjen raste den østerrikske landslagssjefen mot rennsjefen.

Wellinger på sin side kom ikke lenger enn 86 meter, og hadde sågar enda lavere fart enn det han hadde oppnådd i det første skandalehoppet.

Forsøkte seg på finaleomgang
Juryen valgte likevel å la resultatlista fra første omgang være gjeldende. Og ikke nok med det: De bestemte seg også for å forsøke å gjennomføre finaleomgangen i rennet, noe de fleste hadde utelukket som en mulighet - man hadde tross alt brukt nesten to timer på å gjennomføre første omgang.

Arne Scheie, for eksempel, hadde takket for seg og konstatert at Anders Bardal var seierherren i rennet i Zakopane.

Men finaleomgangen, som var satt til å starte klokken 17, ble til slutt kansellert - fem minutter før den egentlig skulle begynne. Dermed endte Anders Bardal opp som vinneren av hopprennet i Zakopane, etterfulgt av Peter Prevc og Richard Freitag.

Det er verdenscupvinneren fra fjorårssesongen sin første verdenscupseier for sesongen, og hans første seier siden VM-gullet i normalbakken i Val di Fiemme i februar i fjor.

Sett bort ifra Bardals seier var imidlertid den norske laginnsatsen ikke så mye å skryte av. Rune Velta ble nest beste nordmann på 22.-plass, mens Anders Fannemel og Anders Jacobsen endte på henholdsvis 28.- og 29.-plass.

Tom Hilde havnet på 33.-plass, mens Robert Johansson endte opp som nummer 35. Daniel-André Tande ble nummer 48, og ingen av de tre siste ville dermed hoppet en eventuell finaleomgang.

Kommentarer til denne saken