*Nettavisen* Sport.

Bare denne gutten slår Bjørgen

Foto: Petr Josek (Reuters/Scanpix)

Vinteren er over. Sjekk hvem som har vært best – og si din mening!

29.03.10 11:32

Hver fjerde sesong er viktigere enn andre sesonger for idrettsutøverne. De som blir husket, er de som gjør det godt i OL.

Derfor er det også resultatene under OL i Vancouver som veier tyngst når Nettavisen kårer vinterens beste utøvere. Men selvfølgelig betaler det seg også å være best gjennom resten av sesongen.

Idrettene som er vurdert, er de mest tradisjonelle vinteridrettene sett med norske øyne: Langrenn, hopp, kombinert, alpint, skiskyting og skøyter.

Idrettene er ikke vektet i forhold til hverandre. Utgangspunktet er at et OL-gull er like mye verdt enten det kommer i kombinert eller alpint. Det samme er en verdenscupseier. Og kvinner og menn er naturligvis hundre prosent likestilt.

Her er vinterens 15 beste utøvere, etter vår mening.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken!

1. Simon Ammann, Sveits
Idrett: Skihopping
Alder: 28 år
Begrunnelse: Har lagt bak seg en ekstrem sesong der han tok gull i begge de individuelle OL-konkurransene og ble verdensmester i skiflyging i Planica. Vant også verdenscupen suverent etter ni enkeltseirer i løpet av sesongen – og det i en sesong der han har fått meget tøff konkurranse, først og fremst av et kobbel sterke østerrikere med Gregor Schlierenzauer i spissen.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Marit Bjørgen, Norge
Idrett: Langrenn
Alder: 30 år
Begrunnelse: Dronningen av Vancouver. Tok fem medaljer, hvorav tre gull, på fem starter. Ingen annen utøver tok flere gull, uansett idrett. Ingen annen utøver tok like mange medaljer. Også en meget sterk sesong i verdenscupen. Stilte opp i 13 renn, og vant sju av dem – derav alle fem etter OL. På seierspallen i 10 av 13 renn og 9.-plass som svakeste enkeltresultat. I tillegg vant Bjørgen tre gull på tre starter i NM. Så mye bedre kan det vanskelig gjøres.

3. Petter Northug, Norge
Idrett: Langrenn
Alder: 24 år
Begrunnelse: Fikk en dårlig start på OL, men reiste hjem med fire medaljer, hvorav to gull – deriblant det aller gjeveste langrennsgullet; femmila. Vant også verdenscupen sammenlagt, der mange barrierer ble brutt: Northug vant sin første intervallstart i klassisk i Kuusamo før jul, vant Kollen-femmila for første gang og vant verdenscupfinalen for første gang. Andreplass i Tour de Ski for andre år på rad er også imponerende – selv om Northug naturligvis satset på seier.

4. Magdalena Neuner, Tyskland
Idrett: Skiskyting
Alder: 23 år
Begrunnelse: To gull og ett sølv på tre renn i OL. Da reiste Neuner hjem før stafetten. Men stafettgull skulle det likevel bli, nemlig VM-gull på mixed stafett, som ikke er OL-øvelse. Neuner vant også en klar sammenlagtseier i verdenscupen. Ligger meget godt an til å bli kåret til årets kvinnelige idrettsutøver i Europas nest største land.

Klikk på bildet for å forstørre.

5. Emil Hegle Svendsen, Norge
Idrett: Skiskyting
Alder: 24 år
Begrunnelse: Har brukt vinteren til å gjøre premiesamlingen komplett. To gull og ett sølv i OL. Sammenlagtseier i verdenscupen, og det til tross for at han sto over hele seks renn. Avsluttet sesongen med VM-sølv i mixed stafett, og har rett og slett overtatt tronen som verdens beste mannlige skiskytter.

6. Martina Sablikova, Tsjekkia
Idrett: Skøyter
Alder: 22 år
Begrunnelse: Gull på 5000 og 3000 meter i OL, bronse på 1500. I tillegg ble det gull i både allround-EM på Hamar og allround-VM i Heerenveen. Hva mer kan en 22-åring drømme om?

7. Lindsey Vonn, USA
Idrett: Alpint
Alder: 25 år
Begrunnelse: Vant gromdisiplinen utfor under OL i Vancouver, og supplerte medaljesamlingen med bronse i super-G. Vonn vant også den totale verdenscupen sammenlagt, samt disiplincupene i utfor, super-G og kombinasjonen. Det vil si at hun sanket med seg fire av seks mulige krystallkuler.

Klikk på bildet for å forstørre.

8. Maria Riesch, Tyskland
Idrett: Alpint
Alder: 25 år
Begrunnelse: Vant som eneste alpinist to gull i OL; slalåm og superkombinasjonen. Likevel må hun finne seg i å leve i skyggen av Lindsey Vonn. Ble nummer to i den totale verdenscupen, men vant slalåmcupen.

9. Sven Kramer, Nederland
Idrett: Skøyter
Alder: 23
Begrunnelse: Har ikke truet sine egne bestetider denne sesongen, og diskvalifikasjonen på 10.000-meteren i OL er kanskje det han vil huskes best for denne vinteren. Likevel ble det altså OL-gull på 5000, OL-bronse i lagtempo og gull i både allround-EM og -VM.

10. Aksel Lund Svindal, Norge
Idrett: Alpint
Alder: 27 år
Bakgrunn: Var best da det gjaldt, nemlig i OL. Tok gull i super-G, sølv i utfor og bronse i storslalåm. Var også på vei mot medalje i superkombinasjonen da han kjørte ut. Noe variabel sesong i verdenscupen, der det til slutt likevel ble en god fjerdeplass.

Klikk på bildet for å forstørre.

11. Jason Lamy Chappuis, Frankrike
Idrett: Kombinert
Alder: 23 år
Begrunnelse: Vinterens klare ener i kombinert. Olympisk mester i normalbakken i Whistler. I storbakken ble franskmannen, i likhet med Magnus Moan, et offer for forholdene i et renn som aldri burde vært gjennomført. Suveren sammenlagtseier i verdenscupen.

12. Carlo Janka, Sveits
Idrett: Alpint
Alder: 23 år
Begrunnelse: Verdens beste mannlige alpinist, sesongen sett under ett, noe verdenscupseieren sammenlagt forteller alt om. Ikke fullklaff i OL, men vant gull i storslalåm.

13. Justyna Kowalczyk, Polen
Idrett: Langrenn
Alder: 27
Begrunnelse: Suveren vinner av Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. I OL kom hun i skyggen av Marit Bjørgen, men etter bronse på 15 km og sølv i sprinten, fikk Kowalczyk gullet sitt på den avsluttende tremila, etter en spurt i hvert fall ikke Bjørgen glemmer med det aller første.

Klikk på bildet for å forstørre.

14. Bode Miller, USA
Idrett: Alpint
Alder: 32 år
Begrunnelse: Var skadet før jul, og leverte i det hele tatt ingen stor verdenscupsesong. Men i OL-sesonger handler det om å være best når det gjelder, og det var Miller. Kopierte Aksel Lund Svindals medaljefangst med gull (superkombinasjonen), sølv (super-G) og bronse (utfor).

15. Gregor Schlierenzauer, Østerrike
Idrett: Skihopping
Alder: 20 år
Begrunnelse: Har til de grader levd i skyggen av Simon Ammann, men har likevel hatt en strålende sesong med fem medaljer av fem mulige i internasjonale mesterskap. To individuelle bronsemedaljer og laggull i OL. Individuelt sølv og laggull i VM i skiflyging. Vant åtte verdenscuprenn, men det holdt altså bare til andreplass sammenlagt i verdenscupen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.