Gå til sidens hovedinnhold

- Bare dumt å spare Northug

To tidligere landslagstrenere mener Petter Northug tåler å gå alt i Vancouver.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): - Det er helt uaktuelt at Petter går alle de seks distansene. Vi må være kyniske, det er tross alt bedre å komme hjem med ett gull enn to-tre fjerdeplasser. Vi er nødt til å velge vekk noen øvelser og satse maksimalt der gullsjansene er størst.

Det sa landslagstrener Morten Aa Djupvik til TV 2 i mars.

Men mye har skjedd med Petter Northug siden den gang. Han har tatt store steg både kapasitetsmessig og teknisk, spesielt i klassisk, og er vinterens suverene langrennsløper. Han leder både verdenscupen og Tour de Ski, og har seks seirer og ni pallplasseringer på 12 internasjonale renn.

I touren har han gått seks løp på sju dager, og vært på pallen fem ganger.

Dumt å stå over
Nå mener de to foregående herrelandslagstrenerne Carl Henning Gran og Krister Sørgård det blir meningsløst å snakke om å spare Northug i OL. Begge mener plan A må være at Northug går alle de seks rennene, som er fordelt på 14 dager.

- Hadde jeg vært sjef, hadde jeg latt Petter gå for fullt fra første renn, så får man se hvor lenge kreftene holder.

- Han er jo gullkandidat på alle distanser, og da blir det bare dumt å spare seg på én distanse for å ha bedre sjanse på en annen. Plutselig blir han syk selv om han står over, og da får han i hvert fall aldri igjen den gullmuligheten han valgte bort, sier Gran til Nettavisen.

Vurderinger underveis
Sørgård argumenterer på samme måte.

- Det må selvfølgelig gjøres grundige vurderinger underveis. Det kan skje ting som gjør at det kan være fornuftig å stå over distanser. Petter kan bli sliten eller syk, og det er jo slett ikke sikkert han er i like god form da som han er nå.

- Men utgangspunktet bør være at han skal gå alle øvelser, sier Sørgård.

Både Sørgård og Gran er mektig imponert over hvor stabil Northug er blitt på et såpass høyt nivå. De ser ingen begrensninger for 24-åringen, og anser han ikke bare som en gullkandidat i alle øvelser.

- Alt er mulig
De tror også han faktisk kan vinne alle de seks øvelsene.

- Det blir selvfølgelig veldig tøft, men for Petter Northug begynner jeg sannelig å tro at alt er mulig, sier Gran.

- Ingenting er umulig for Petter Northug hvis alt klaffer, mener Sørgård.

OL innledes med 15 km fristil 15. februar. Hvis Northug skal gå alle de fem resterende rennene, får han én hviledag før sprinten, to hviledager før tremila, én hviledag før lagsprinten, to hviledager før stafetten og to hviledager før femmila.

PS. Lørdag går Petter Northug nest siste etappe i Tour de Ski. Distansen er 20 km klassisk fellesstart.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken