Ingen norsk keeper hadde blitt draftet av National Hockey League (NHL) før Steffen Søberg ble det lørdag. 17-åringen fra Manglerud ble valgt som nummer 26 i fjerde runde, 117 totalt, av Washington Capitals.

- Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier Søberg til Nettavisen.

- Ubeskrivelig
Plutselig kunne han skryte av å tilhøre samme klubb som Alexander Ovetsjkin. Og bare et par timer senere ble barndomskameraten Lars Volden draftet av Boston Bruins, den regjerende mesteren i NHL.

- Det er helt ubeskrivelig, sier Lars Volden, som vokste opp på Ekeberg, bare noen kilometer unna Søberg og Manglerud.

- Vi er gamle barndomsvenner. Vi spilte sammen fra vi var små og til jeg dro til Stavanger for et par år siden, forteller Volden til Nettavisen.

Våget ikke håpe
Søberg fikk beskjed av sin agent, før helgens draft, om at muligheten for å bli draftet var til stede. Normalt legger ikke NHL-klubbene spesielt merke til det som skjer i Norge, men Søberg imponerte stort under junior-VM i vinter og la grunnlaget der.

Det skadet neppe at han i tillegg ble kåret til årets nykommer i Getligaen, bare 17 år gammel.

Søberg våget likevel ikke å slippe løs forhåpningene om å bli draftet.

- Det samme har skjedd før, uten at folk har blitt draftet. Jeg håpet på det beste, men jeg tror det tar noen dager før det går opp for meg.

Gratulerte raskt
Han fikk raskt en telefon fra Lars Volden da Washington leste opp navnet hans under draften i St. Paul i Minnesota.

- Jeg var så glad for at han ble draftet, forteller Volden.

Like etterpå fikk Lars Volden selv en telefon. Den kom fra Boston Bruins finske speider, som fortalte at han var mesterlagets sjetterundevalg og at han er ønsket på en treningsleir for talenter allerede om to uker.

- Jeg drar på «rookiecamp» 5. juli, smiler Volden.

Saken fortsetter under bildet.

Tett oppfølging
Søberg reiser omtrent samtidig på treningsleir for talentene i Washingtons system. Begge kan regne med tett oppfølging fra sine NHL-klubber i årene som kommer.

- Det er ingen tvil om at det er gøy å komme til en storklubb. Det spilte egentlig ingen rolle, det er selve NHL som er drømmen, men det er jo litt ekstra morsomt, sier Steffen Søberg til Nettavisen.

- Jeg visste ikke at Boston var interessert. Det er helt sykt. Jeg er fortsatt helt sjokkert. Jeg har bare positive ting å s. Det er helt ubeskrivelig for meg, sier Volden, som var eneste nordmann som det internasjonale speiderbyrået ISS hadde på sin liste før draften.

Satset på Finland
Mens Steffen Søberg har imponert for Manglerud Star i Getligaen, valgte Volden å reise til Finland for å spille ishockey. Det valget var ingen tilfeldighet – Finland produserer flere toppkeepere enn noen annen nasjon.

- Var det en tøff avgjørelse?

- Både og. De har så gode keepere og keepertrenere her borte og jeg vil bli best mulig, forklarer Volden overfor Nettavisen.

- Jeg har utviklet meg både mentalt og teknisk. Det tekniske går mest på enkle ting som jeg ikke visste hadde så stor betydning.

Usikker på neste klubb
Både Søberg og Volden vil diskutere framtiden med sine NHL-klubber. Ingen av dem kommer til å spille i NHL på flere år. Ingen av dem er sikret å spille i NHL i det hele tatt. Det eneste de er sikret, er god oppfølging og gode råd.

Resten blir opp til dem selv.

- Jeg vet ikke hvor jeg spiller neste sesong. Jeg får høre hva Washington ønsker. Vi må bli enige om hva som er best for meg, sier Steffen Søberg til Nettavisen.

Steffen Søbergs lillebror Markus regnes også blant Norges aller mest talentfulle spillere. Han er for ung til at NHL-lagene kunne drafte ham denne sommeren, men vil være tilgjengelig i draften 2012.

PS. Washington Capitals hadde bare fire valg i årets draft, og brukte første mulighet til å drafte Steffen Søberg. Bare seks keepere ble draftet før Søberg. Totalt ble 19 keepere valgt blant de totalt 211 spillerne som ble draftet.

HTML EMBED