*Nettavisen* Sport.

Basso: - Min svakhet for å vinne Tour de France

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Tidligere CSC-kaptein forklarte seg om samarbeidet med doplegen Fuentes.

12.02.13 09:30

I 2007 ble Ivan Basso utestengt i to sesonger etter at han vedgikk at han «hadde til hensikt å dope seg».

Den daværende CSC-rytteren forklarte foran spansk rett mandag at blodoverføringene hos Eufemiano Fuentes ble forhindret av opprullingen av politiaksjonen kalt «Operación Puerto».

Italieneren skulle, etter eget utsagn, betale 94.000 euro (i underkant av 700.000 kroner med dagens kurs) for et omfattende dopingprogram.

Skulle vinne Tour de France
Basso forklarte at det ble tappet blod fra kroppen hans, men blodet skulle tilbakeføres til kroppen foran det årets Tour de France.

Og så langt kom man altså aldri. Basso ble omtrent hentet på startstreken og kastet ut av det franske etapperittet.

Dermed var det kun 20.000 av det opprinnelige beløpet overført til den Madrid-baserte legen.

- Jeg kontakt Dr. Fuentes fordi han system kunne gi meg en fordel som syklist. Jeg innrømmer på egne vegne at dette var en svakhet hos meg. En svakhet for å oppfylle drømmen min om å vinne Tour de France, forklarte Basso via videolink ifølge nyhetsbyrået AP i Madrid.

Er ikke tiltalt for dopingbruk
I forkant av Tour de France det året, rakk Basso å vinne Giro d’Italia. En bedrift han gjentok etter at han kom tilbake fra utestengelse i 2010-sesongen.

Etter comebacket har italieneren forsøkt å framstå som en «ren, angrende synder». I forbindelse med rettssaken mot Fuentes, er ikke Basso tiltalt.

I så måte får ikke uttalelsene noe rettslig etterspill for hans egen del (dersom han ikke blir tatt for eksempel mened). Verken Basso eller Fuentes er tiltalt for dopingbruk, ettersom dette ikke var ulovlig i Spania før november, 2006.

Operación Puerto ble rullet opp i forkant av Tour de France i mai og juni, samme år.

Anga ikke Bjarne Riis
Basso forklarte i retten at avgjørelsen om å dope seg var «hans egen», og dro dermed ikke CSC-seier Bjarne Riis ned i gjørma i løpet av vitneforklaringen.

- Det var bare Fuentes, (José Luis) Merino (en annen lege, red.anm.) og jeg som visste om dette. Jeg visste selvsagt at det ikke var en bra ting å gjøre, fortalte sammenlagtrytteren.

Les også: Denne mannen kan felle Bjarne Riis

Møttes på Gran Canaria i 2002
35-åringen fortalte at han møtte Fuentes allerede i 2001-2002-sesongen under et treningsopphold på Kanariøyene.

- Som klient var jeg ikke i kontakt med ham før i 2005, da jeg kjørte for CSC, påpekte han.

Fuentes og Merino skal ha forklart at metoden de brukte ikke var noe annerledes enn å avgi en blodprøve. Ved tre anledninger ble det tappet blod av italieneren, men han står på at han ikke fikk det tilbakeført til kroppen igjen:

- Intensjonen var å bruke blodet til å vinne touren det år, men da nettverket ble oppløst i mai, 2006, ble det aldri gjort.

PS! Jörg Jaksche vitnet også mandag, og griset dopinglegen Fuentes skikkelig til. Den neste rytteren som skal avgi forklaring er Alberto Contador, men spanjolen har fått utsatt datoen til 22. februar på grunn av egen deltakelse i Tour of Oman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.