*Nettavisen* Sport.

Basso usikker på formen

Mange mener Ivan Basso er Lance Armstrongs farligste utfordrer, men CSC-rytteren er usikker på formen dagen før dagen.

01.07.05 19:50

CHALLANS (TV 2 Nettavisen): - Å lykkes med angrepene, avhenger av at jeg har gode bein når vi kommer til fjellene. Jeg stiller til start for å vinne. Og for å vinne må jeg angripe, og da må beina være bra, sa Ivan Basso på fredagens pressekonferanse.

Italieneren valgte å sykle Giro d’Italia som en oppkjøring til Tour de France. Det er en avgjørelse han kanskje angrer litt på. For selv om han vant to etapper og viste solid fremgang på tempoetappene, fikk CSC-rytteren løpet ødelagt av sykdom. Et av de største spenningsmomentene dagen før Tour’en starter, er hvorvidt Basso har fått Giro’en ut av kroppen.

Bedre tempo
Men det er ikke bare den fysiske formen og tilstanden til beina sine italieneren er usikker på. Han er også svært spent på hvor mye han har forbedret seg på tempoetappene fra fjoråret.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg ligger an der heller. Jeg vet definitivt at jeg er bedre på tempo nå enn i fjor, men ikke hvor mye raskere jeg har litt.

Manager Bjarne Riise er imidlertid overbevist om at kapteinen hans har hentet inn mye av det forspranget Lance Armstrong hadde på ham på tempoen i fjor.

- Vi har hatt en veldig bra utvikling på tempoen. Vi har tatt mange grep, som å anskaffe nye sykler, drevet spesialtrening, og lignende, sier Riis.

For CSC-sjefen er det bare én ting som gjelder for det danske laget i årets Tour: Ivan Bassos sjanser i sammendraget. Riis forlanger og forventer at alle gjør sitt for å bedre kapteinens sjanser.

- Gjør alle sitt beste har vi muligheten til å sikre den gule trøyen, tror Tour-vinneren fra 1996.

Én oppgave
For tre år siden vant Basso ungdomstrøyen og ble nummer elleve i sammendraget. Året etter endte han på en sjuendeplass, før han klarte en flott tredjeplass i fjor.

Skal Basso fortsette den fine utviklingen han har hatt de siste årene, må han altså bli blant de to beste på Champs-Elysées.

Og forutsetningene er gode. Ivan Basso har et av de aller beste lagene i ryggen, med solide navn som Jens Voigt, Bobby Julich, Carlos Sastre og vår egen Kurt Asle Arvesen. For å gå helt til topps i Tour’en må alle mann gi 100 prosent for kapteinen, og legge egne ambisjoner til siden for noen uker.

Og det lover de å gjøre.

- Vi har én oppgave her nede. Det er å hjelpe Ivan til seier, understreker Bobby Julich, og får støtte av Jens Voigt.

- Ja, det er veldig lett for alle i laget å være enig i at det er alle mann for Ivan. For min egen del blir det nok vanskelig å holde igjen, gliser den angrepsvillige tyskeren, og føyer til:

- Vi får se etter lagtempoen, kanskje Bjarne lar meg forsøke på egen hånd. Ellers hadde det jo vært fint å få vise seg frem sammen med resten av laget på vei inn i Paris om tre uker, med Ivan i midten i gult.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.