Ivan Bassos uimotståelige Liquigas-lag serverte italieneren inn i den beryktede Mortirolo-stigningen. Lagkameratene Sylvester Szmyd og Robert Kiserlovski la alle personelige ambisjoner igjen på hotellet, og jobbet hardt for deres italienske sammenlagtrytter.

Senere var det Bassos tur. 32-åringen parkerte en etter en av sammenlagtoutsiderne, men fikk likevel med seg Michele Scarponi (Androni Giocattoli - Diquigiovanni) og lagkamerat Vincenzo Nibali.

Basso kunne trolig ikke drømt om en bedre trio i utforbakkene og de siste 15 motbakkekilometerne som gjensto. Nibali ofret seg for lagkamerat Basso, og Scarponi jobbet hardt for å passere Vinokourov, Evans, Sastre og Arroyo i sammendraget. Sammen var de tre dynamitt.

Utforkongen Arroyo
Italienerne kunne neppe drømt en bedre revansje etter mye kritikk i starten av årets Giro d`Italia.

David Arroyo (Caisse d'Epargne) forsvarte seg mesterlig mot slutten av Mortirolo-stigningen, og spesielt i den påfølgende utforbakken, men maktet ikke forsvare ledertrøyen i den siste stigningen mot mål i Aprica.

Les også: Alt du trenger til Giro d'Italia

Alexandre Vinokourov (Astana), David Arroyo (Caisse d'Epargne), John Gadret (Ag2R), Carlos Sastre (Cervelo) og Cadel Evans (BMC Racing Team) hentet mye i utforkjøringen og var bare 40 sekunder bak trioen, men måtte gi tapt i den siste stigningen. En irritert Arroyo måtte se at ledertrøyen glapp etter at samarbeidet fungerte dårlig i gruppen som jaktet Basso, Nibali og Scarponi.

Michele Scarponi fikk ingen kamp fra Liquigas-rytterne i kampen om etappeseieren, og kunne juble for årets første Giro-etappeseier i tillegg til 20 verdifulle bonussekunder i sammendraget. Det er ingen tvil om at Liquigas-rytterne kunnet vunnet etappen, men som takk for samarbeidet fikk Scarponi seieren.

Ivan Basso leder med 51 sekunder på David Arroyo sammenlagt foran de to siste Giro-etappene. "Hjelperytter" Vincenzo Nibali er plassert som nummer tre sammenlagt (2,30 bak).

Slik gikk det
Den 195 kilometer lange fjelletappen fra Brescia til Aprica inneholdt fire fjell, deriblant den legendariske Mortirolo-stigningen.

Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), Francesco Failli (Acqua & Sapone), Branislau Samoilau (Quick Step), Luca Mazzanti (Katusja), Yuriy Krivtsov (AG2R), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli - Diquigiovanni), William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom), Xavier Tondo (Cervélo Test Team) og Leonardo Duque (Cofidis) gikk tidlig i brudd fredag formiddag. De hadde opprettet seg en åtte minutters stor ledelse på det meste.

Sannsynligheten for at utbruddet skulle holde inn sank betraktelig midtveis på etappen. Hovedfeltet hentet raskt inn flere minutter da sammenlagtoutsider Vladimir Karpets (Katusja) forsøkte seg på et angrep med ni mil igjen av etappen.

Karpets ble hentet i bunnen av Trivigno-stigningen, og Liquigas fortsatte jakten på utbryterne foran. Det italienske storlaget som bekreftet en forlengelse av hovedsponsoratet med to år torsdag viste seg fram med mange ryttere foran til tross for et meget redusert hovedfelt.

Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) støtet fra hovedfeltet hvor Ivan Bassos hjelperyttere i Liquigas-laget styrte tempoen opp til Trivigno. Mot toppen og i utforbakkene mot monsterbakken Mortirolo fikk Garzelii god hjelp av lagkamerat Francesco Failli som hadde sluppet seg ned fra det var igjen av bruddet foran.

Garzelli, Bakelandts, Failli, Samoilau, Rodriguez og Duque ledet med to og et halvt minutt på gruppen til Arroyo og Basso inn i Mortirolo-stigningen (12,8 kilometer med 10.3 prosent i snitt).

Det ble kjørt hardt både i utbrytergruppen og i det som var igjen av hovedfeltet i starten av Mortirolo. Garzelli forsøkte seg tidlig på et soloangrep, og Sylvester Szmyd (Liquigas-Doimo) tauet bort David Arroyo (Caisse d'Epargne), Damiano Cunego (Lampre) og Richie Porte (Team Saxo Bank) med flere i favorittgruppen.

Les også: David mot «røkla»

En etter en fikk flere av de store sammenlagtfavorittene problemer med Ivan Bassos voldsomme kjør. Carlos Sastre (Cervelo Test Team), Alexandre Vinokourov (Astana) og Cadel Evans (BMC Racing Team) mistet hjulet til italieneren. Michele Scarponi (Androni Giocattoli – Diquigiovanni) og Vincenzo Nibali (Liquigas) var de eneste som hang med Liquigas-rytteren.

Vino-rykket
Garzelli ble hentet midtveis i stigningen, og maktet aldri å henge på noen av de fremste rytterne.

Utviklingen i rittet fikk en underholdningsmessig vri mot topp av Mortirolo. Alexandre Vinokourov slo på turboen, og rykket fra Sastre og overraskelsesmannen John Gadret (AG2R La Mondiale). Vinokourov hentet inn flere sekunder de siste kilometerne mot toppen, og var 55 sekunder bak tetgruppen på toppen av Mortirolo. Sastre og Gadret passerte litt over 20 sekunder bak Astana-rytteren. Cadel Evans passerte 1,40 bak teten, og hadde David Arroyo i Maglia Rosa rett bak seg.

I den påfølgende nedoverbakken var det fuktig asfalt og flere av rytterne slet med det høye tempoet. En meget sliten Cadel Evans klarte ikke følge David Arroyo nedover, og holdt på å kjøre på en bobil som var plassert langs veibanen.

Den 15 kilometer lange slake motbakken fra bunnen av Mortirolo til målgangen i Aprica. Vinokourov og Arroyo passerte 40 sekunder bak tettrioen i starten av den siste stigningen, men fikk raskt besøk av Sastre, Evans og Gadret som fulgte kun ti sekunder bak.

Gruppen bak tapte jevnt til trioen foran som kjørte glimrende lagtempo.

I kampen om etappeseieren spurtslo Michele Scarponi de to Liquigas-rytterne som åpenbart var mer opptatt av den rosa ledertrøyen.

Alexandre Vinokourov tok spurten i gruppen bak som klokket inn over tre minutter bak ledertrioen.

PS: I morgen venter en ny hard fjelletappe. Den 178 kilometer lange 20.-etappen fra Bormio til Ponte di Legno Tonale regnes av mange som den hardeste i årets Giro d`Italia.

Gabriel Rasch (Cervelo Test Team) deltar som eneste nordmannen i Giro d`Italia. Følg med videre på procycling.no.

Resultater, 19.-etappe:
1 Michele Scarponi (Androni Giocattoli) 5.27,04
2 Ivan Basso (Liquigas-Doimo) samme tid
3 Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) st.
4 Alexandre Vinokourov (Astana) +3,05
5 John Gadret (AG2R La Mondiale) st.
6 Cadel Evans (BMC Racing Team )+3,06
7 David Arroyo Duran (Caisse d'Epargne) st.
8 Carlos Sastre Candil (Cervelo Test Team) st.
9 Branislau Samoilau (Quick Step ) +5,27
10 Marco Pinotti (Team HTC - Columbia) st.

Sammenlagt:
1 Ivan Basso (Liquigas-Doimo) 81.55,56
2 David Arroyo Duran (Caisse d'Epargne) +51
3 Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo )+2,30
4 Michele Scarponi (Androni Giocattoli)+2,49
5 Cadel Evans (BMC Racing Team) +4,00
6 Carlos Sastre Candil (Cervelo Test Team) +5,32
7 Richie Porte (Team Saxo Bank)+6,00
8 Alexandre Vinokourov (Astana)+6,02
9 Robert Kiserlovski (Cro) Liquigas-Doimo +12,44
10 Marco Pinotti (Ita) Team HTC - Columbia +13,40

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Vil du vinne en tur til Tour de France?Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!