- Kristoff kjørte meg av veien, skrev Mark Cavendish på Twitter etter åpningsetappen i Oman.

Det var neppe tilfeldig, og spørsmålet er nå hvordan opptrinnet slår ut for den norske Katjusja-sprinteren. Selv om Alexander Kristoff virket noe uforstående til kritikken, er det ikke nødvendigvis så lurt å legge seg ut mot den regjerende verdensmesteren:

- Jeg tror ikke dette får konsekvenser for Alexander, dersom det ikke skjer mange ganger eller gjentar seg rett etter denne episoden. Jeg er sikker på at dette ikke var noe han gjorde med vilje, og han kjører jo mot seriøse proffer. Dessuten kjenner de andre rytterne til Mark Cavendish. Til tross for verdensmestertittelen, er han fremdeles Mark Cavendish, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Video: Her finner du et sammendrag fra 1. etappe av Tour of Oman!

Den munnrappe briten har en historie for å skjelle ut sprintkolleger etter ritt. I fjor raste han mot Alessandro Petacchi ettersom han mente at sprintveteranen skiftet bane flere ganger på oppløpet.

- Jeg blir disket for dette hele tiden, men ikke han. Jeg mener han endret bane tre ganger i løpet av de siste 200 meterne, glefset Cavendish etter å ha blitt spurtslått av Petacchi på den 2. etappen.

- Bedre å vinne enn å kjøre Cav av veien
Og det er flere eksempler på at det har gått tøft for seg mellom verdens fremste sprintere.

I 2009 var Cavendish til stadighet i tottene på Thor Hushovd. Kampen om den grønne trøya vippet til slutt i nordmannens favør, og en av årsakene var at briten ble deklassifisert for å presset Hushovd inn mot sperregjerdet.

Les også: «Kristoff kjørte meg av veien»

Året etter stormet det igjen rundt Cavendish, etter at han var hovedårsaken til et stygt velt på den fjerde etappen av Tour de Suisse. Flere av konkurrentene hans gikk i bakken, blant dem var Heinrich Haussler som endte opp på sykehus etter episoden med bruddskaden.

- Å velte kan ofte være en helt vanlig dag på jobben for sprinterne. Du kan få noen skeive blikk dagen etter, men man skal velte flere ganger over tid for å pådra seg et rykte som en uryddig rytter i feltet, mener Van Oudenhove.

- Er dette en vei Kristoff er nødt til å gå for å bane seg vei i hovedfeltet?

- Det hadde vært bedre å gjøre det ved å vinne løp enn å kjøre Cavendish av veien. Men slike ting skjer. Mark Cavendish pleier også å finne andre å legge skylden på, dersom han ikke vinner selv. Og denne gangen var det Kristoff det gikk ut over.

Avslørt av mesterskapstrøya?
- Er det tilfeldig at han navngir Kristoff via Twitter?

- Nei, det tror jeg ikke. Det var nok hans første reaksjon. Kristoff er nok heller ikke så vanskelig å få øye på i den norske mesterskapstrøyen. Det kan like gjerne være det som gjorde at Cavendish merket seg nettopp ham. Så vidt jeg skjønte var det en ganske hektisk spurt, og Bernhard Eisel var blant dem som endte i bakken. Det likte nok Cavendish dårlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Bør Kristoff passe seg nå, etter en hendelse som dette?

- Dersom han var årsaken til at «halve feltet» gikk i bakken, kan han vente seg noen blikk i dag. Men du må huske på at disse guttene er proffe. Hvis det skjer flere ganger og Cavendish fortsetter å navngi Alex, kan det slå negativt ut, mener belgieren.

- Trykker ikke inn bremsene først
Van Oudenhove var sportsdirektør for Stavanger-gutten under to sesonger i Joker Merida.

Han svarer følgende på spørsmålet om han oppfatter 24-åringen som ryddig i spurten:

- Nei.

- På hvilken måte?

- Alex gjør alt han kan for å komme seg i posisjon foran spurten, og han er ikke den første som trykker inn bremsene. Han er en typisk sprinter. Som alle de andre toppsprinterne, gir han alt han har når etappen skal avgjøres.

Sky ikke som HTC - ennå
Man kan også snu litt på hele problemstillingen og vende fokus tilbake mot Cavendish.

Briten kunne i bunn og grunn skylde seg selv for at han veltet på den siste etappen under årets Tour of Qatar.

Les også: Cavendish i asfalten

Også lagbyttet hans fra HTC til Team Sky skaper utfordringer. Ikke bare ettersom britene nå må sette sammen et helt nytt spurtopptrekk, men også fordi det råder kaotiske tilstander etter at det langt på vei perfeksjonerte HTC-mannskapet er borte.

- Opptrekket til Sky er ikke optimalisert ennå, derfor dukker det opp flere situasjoner hvor Cavendish er nødt å kjempe om posisjonene. At de andre rytterne ser at det nå er mulig å slå ham, gjør ikke situasjonen noe enklere.

- Derfor kan man si at Cavendish sliter litt nå, men man må også forvente at det tar litt tid å samkjøre et helt nytt sprintopptrekk, forklarer Van Oudenhove.

Hva mener du? Er det Mark Cavendish som sliter, eller Alexander Kristoff som har lagt seg ut med feil person i hovedfeltet? Delta i debatten i kommentarfeltet under!