RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Bedre uten Martins fråde

Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Martin Andresen i dress har vist seg å være en vinneroppskrift for Vålerenga.

6250 tilskuere møtte opp for å se Vålerengas hjemmekamp mot Viking mandag kveld. Det sier noe om en klubb som er i ferd med å miste grepet om sitt eget publikum, hvilket selvfølgelig er en svært uheldig situasjon å befinne seg i for en bedrift som hovedsakelig lever av folks villighet til å betale for å se på det de driver med.

I likhet med mange andre norske klubber sliter da også Vålerenga med dårlig økonomi. Direktør Pål Breen varsler kutt på 10-15 millioner neste år.

Det finnes imidlertid en trøst. Og for alle som er opptatt av at Vålerenga skal vinne kamper og ikke minst spille god fotball, er det ikke engang en fattig trøst.

Det er en skikkelig trøst – at Vålerenga endelig har klart å snu den dårlige trenden på banen. Etter halvannen sesong som sportslig sett har fortjent karakteristikken «elendig», har VIF begynt å vinne.

Faktisk fire av de fem siste kampene i Tippeligaen.

Neppe tilfeldig
Og ikke nok med det: Mot Viking vartet de periodevis også opp med underholdende, offensiv fotball.

Det kan være tilfeldig, men sannsynligvis er det ikke tilfeldig at snuoperasjonen har falt sammen med at Martin Andresen har snørt av seg fotballstøvlene og tatt på seg dressen.

Mannen som først ble presentert som spillende manager og trener og kaptein, legger da heller ikke skjul på at det har vært en fordel å kunne konsentrere seg om én rolle.

Folk som følger Vålerenga tett roser Andresen for taktiske grep han har gjort underveis i kamper. Spillerne signaliserer at de er fornøyd med jobben Andresen gjør på treningsfeltet og i kamp.

Spillerne sier ikke noe om at Vålerenga er et bedre fotballag uten Martin Andresen på banen, rett og slett som en konsekvens av at Martin ikke er der.

Men kanskje er det også grunn til å tro det.

Best uten ball
Det er en utbredt oppfatning at Martin Andresen aldri har spilt opp mot sitt aller beste etter overgangen til Vålerenga. Samtidig er det en kjensgjerning at veldig mye av spillet til Vålerenga har vært bygd opp rundt ham.

Kanskje har det ikke vært noen fordel for framdriften på banen at alle veier mot motstandernes mål har gått via den mektige mannen på midten.

Sett utenfra, kan det dessuten virke som om Andresen klarer å formidle budskapet sitt på en mer pedagogisk måte når han står på sidelinja.

Som spiller har Andresen alltid hatt et ekstremt temperament. Og lagkameratene har umiddelbart fått beskjed i klare ordelag når de har gjort noe feil.

Er det mer å tenke på?
Det er ikke sikkert Andresens utbrudd har hatt den ønskede effekten. Det er nemlig ikke alle som lar seg skremme til å prestere.

Sannsynligvis er det lettere for Vålerengas mange unggutter å utvikle seg når de slipper å få sjefens fråde veltet over seg ved den minste feil. Hvis frykten for å gjøre feil er større enn lysten til å gjøre noe bra, er det vanskelig å få framgang.

VG mener å vite at Martin Andresen allerede har bestemt seg for å legge opp som spiller, for å kunne konsentrere seg fullt og helt om trenergjerningen.

Offisielt, og mest sannsynlig, er Andresen i tenkeboksen. Det samme er nok VIF-ledelsen.

Sett utenfra bør det ikke være mer å tenke på.

Vålerenga er best med Martin Andresen i dress på sidelinja.

Les flere sportskommentarer her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere