Både Håvard Bøkko (26) og Sverre Lunde Pedersen (21) er blant medaljefavorittene når skøyte-EM på hjemmebane starter lørdag.

Sist gang to nordmenn var på pallen i EM var i 2006. Da tok Eskil Ervik sølv og Bøkko bronse. Italienske Enrico Fabris ble europamester.

- Vi fokuserer ikke på kampen mellom Håvard og Sverre. Vi skal gå EM, og da er det utlendingene som skal slås. Det er fem-seks løpere som kan vinne, slik jeg ser det, sier landslagstrener Jarle Pedersen til NTB.

Bøkko har to sølv og tre bronse i EM fra før. Han håper på en ny medalje i helgen og tror han kan få selskap av lagkamerat Pedersen på seierspallen.

- Jeg tror vi begge er med og kjemper om medaljer, og det kan bli jevnt mellom oss. Gleden ligger ikke i å slå ham, men alle de andre, sier Bøkko.

- Jeg skal gjøre mitt beste for å være med og kjempe. Håvard er en av flere konkurrenter. Det vil være jevnt og tett i toppen, og jeg må gå fire gode løp for å klare det, sier Pedersen.

Nær medalje
Under fjorårets EM i Heerenveen ble Bøkko truet av Pedersen i sammendraget, men var sterkere enn landsmannen i samløp på 10.000 meter og sikret bronsen. For Pedersen ble det en sur fjerdeplass.

- Jeg var nærme i fjor, og det var lite som skilte da. Det bør være mulig å klare det, sier 21-åringen.

Vil hjelpe hverandre
Han tror det avsluttende milløpet vil bli avgjørende også i årets EM.

- Jeg tipper det blir avgjort på 10.000 meter. Det kommer nok til å være jevnt, og vi har mulighet til å havne i par på 10.000 meter. Da må vi hjelpe hverandre. Det gjorde vi i fjor. Jeg har lyst til at også han skal lykkes, og da vil vi gå sammen. Det blir ikke noe lureløp da.

Tittelforsvarer Sven Kramer fra Nederland stiller ikke i Vikingskipet. Norge har ikke tatt EM-gull siden Johann Olav Koss vant i 1991. (©NTB)