Beitostølen i akutt tidsnød

Foto: Anders Wiklund (Scanpix)

Tiden er i ferd med å renne ut for arrangørene av langrennsåpningen på Beitostølen – og meteorologene har ingen gode nyheter.

Oslo (ANB): Den tradisjonsrike langrennsåpningen er snaue to uker unna – og forberedelsene pågår for fullt. Det er bare ett problem: Mandag var det ikke antydning til snø på Beitostølen, og gradestokken viste en håndfull plussgrader.

Det er dårlig nytt for arrangementskoordinator Erik Østli og hans stab – som nå innser at tide er i ferd med å renne ut.

– Jeg tror jeg skal slite med å lage skirenn her om 14 dager. Akkurat nå ser det ikke spesielt lyst ut, medgir Østli overfor Avisenes Nyhetsbyrå.

Må ha væromslag
Marit Bjørgen og Petter Northug skal etter planen gjøre unna sin sesongåpning fredag 11. november. Da står det skøyterenn på programmet på Beitostølen. Dagen derpå er det sprint både for langrennsløperne og skiskytterne, før åpningshelga avsluttes med klassiskrenn i langrenn og fellesstarter i skiskyting søndag.

Dersom ikke værgudene har en snuoperasjon på gang, tyder imidlertid mye på at det går mot avlysning.

– Vi er avhengig av å få et markant væromslag, og det må skje raskt. Aller helst bør vi ha det til helga allerede, sier Erik Østli.

Langtidsvarselet fra meteorologene bærer imidlertid ingen bud om at Beito-arrangørene får den etterlengtede håndsrekningen.

Onsdag er D-dag
Mandag meldte yr.no plussgrader på dagtid hver eneste dag frem til onsdag 9. november. Da er åpningsrennet bare to dager unna.

På Beitostølen er man klare til å produsere kunstsnø, men det forutsetter temperaturer på 3-4 kuldegrader over en periode på 4-5 netter. Samtidig er ikke fundamentet det beste.

– Akkurat nå finnes det ikke tele i bakken, det er bare vått, sier Østli.

Onsdag reiser arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, til Beitostølen. Sammen med Østli skal han vurdere forholdene – og ta en avgjørelse vedrørende avviklingen av Beitosprinten.

– Beitosprinten er et FIS-renn, hvilket betyr at vi må avlyse på ti dagers varsel. Dermed må vi ta en avgjørelse onsdag, sier Østli.

Ti dagers frist
Den tradisjonelle Beitosprinten er ikke det eneste rennet som nå er i fare. Helga etter åpningsrennet skal Beitostølen ta i mot verdens beste langrennsløpere til verdenscupåpning.

– Her gjelder naturligvis også regelen om ti dager, men det betyr at vi har en uke ekstra på oss, fastslår Østli – og støtter seg til historien:

– I 2005 avlyste vi Beitosprinten, men klarte å avvikle verdenscuprenn uka etter, påpeker han.

Håpet og optimismen er med andre ord ikke forsvunnet, selv om det ser stygt ut akkurat i øyeblikket. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.