*Nettavisen* Sport.

Beklager, Start

Det skjer hvert år, at ett eller flere lag overrasker i eliteserien og leder ligaen etter de første serierundene. Men Rosenborg har alltid vunnet likevel. Så hva er annerledes med årets sesong?

05.05.05 08:03

I fjor var det Tromsø som overrasket alle med å spille fabelaktig fotball i begynnelsen, særlig på Alfheim, og den ene storheten etter den andre ble sendt hjem med braktap. Tidligere sesonger i det nye millenniet har både Sogndal, Ham-Kam og Lyn vært helt i toppen innledningsvis, men alle har falt av etter hvert. Rosenborg har, mer eller mindre overlegent, alltid stukket av med ligagullet.

I år er det Start og Fredrikstad som har tatt eliteserie-Norge på senga. De nyopprykkede sørlendingene har imponert stort med sin intensive spillestil, sine tekniske kvaliteter og sin gjennomtrente fysikk, og kalasseieren mot Viking var like velfortjent som den var overbevisende. Måten kampen ble vunnet på, og de spillertypene Start nå har i laget, har fått hele Sørlandet til å undre seg på hvor langt dette kan gå. Kan det bli medalje? Kan det bli gull? Eller kommer Start til å kollapse på samme måte som alle de andre overraskelseslagene?

Starts videre suksess er betinget av flere faktorer. De trenger en skadefri spillertropp, noe som er vanskelig nok i seg selv, og de må beholde stortalentene sine. Flere av spillerne til Tom Nordlie, med Marius Johnsen, Kristofer Hæstad og Fredrik Strømstad i spissen, har imponert kraftig i starten, og det skal godt gjøres om samtlige beholder Kristiansand som postadresse innen 2005 er over. Tromsø følte seg tvunget til å selge Morten Gamst Pedersen i fjor, noe som kostet dem en plass på seierspallen.

Noe liknende kan ikke Start gjøre, om de skal ha noe håp om edelt metall allerede denne sesongen. Flere av spillerne er, etter det de har vist så langt i år, helt sikkert i andre klubbers søkelys allerede, enten her hjemme eller utenlands.

I tillegg må Start takle det uunngåelige faktum at før eller siden vil de oppleve sportslig motgang også. Laget har hatt flyt så langt i sesongen, ikke overdrevent mye flyt, men sett i forhold til Rosenborg har det meste gått stang inn for Start. Det er bare et tidsspørsmål før stolpen vil stå i veien for makrellfotball-laget, og spørsmålet blir da hvordan de håndterer en slik motbakke. Har spillerne karakter nok til å jobbe ufortrødent videre, med samme guts og entusiasme, også når poengene uteblir?

Akkurat her ligger Tom Nordlies største utfordring. Det er en smal sak å være trener for et lag i medgang, men desto vanskeligere når det butter imot. Men den karismatiske treneren har alle forutsetninger for å lykkes med akkurat den biten. I løpet av sin trenerkarriere har han vært med på både opp- og nedturer, så han vet hva dette går ut på. Han har også skaffet seg en unik status i klubben, han nyter stor respekt i spillergruppen og på Sørlandet, og spillerne elsker å bli pushet av ham. Treningskulturen og iveren i Kristiansandslaget kan også de fleste klubbene i eliteserien bare misunne ham.

Så hvorfor blir det ikke gull til Start i år?

Noe av det vanskeligste man kan gjøre, er å spå i fotball. Ballen er så rund som den kan få blitt, cup er og blir cup, og det er ingen som sitter med noen som helst form for fasit på forhånd. Jeg drister meg likevel til et forsøk på å tippe. Jeg tror Start taper så det holder på Lerkendal på torsdag, men de kommer til å plukke poeng jevnt og trutt gjennom hele sesongen. Men som så ofte før, holder det ikke hele veien hjem. De kan, med en solid porsjon hjelp fra medvinden, ta medalje. Trolig kommer de kun til å kjempe om en Royal League-plass på det meste.

Dette skyldes rutine, eller rettere sagt mangelen på den. Start spiller også på en særdeles krevende måte, som det er vanskelig å opprettholde gjennom en hel sesong. De er avhengige av nøkkelspillere for å lykkes, og skade på en eller flere av dem, kan bli skjebnesvangert.

Rosenborg har hatt en kombinasjon av uflaks og udyktighet innledningsvis, men det er bare et tidsspørsmål før det løsner for RBK-maskineriet. Trønderne er det beste laget i Norge. De har den beste og den bredeste stallen, de kan tåle en skade eller tre i laget, i tillegg til at både rutine og vinnerkultur preger klubben.

Så beklager, Start. Det blir ikke dere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.