INTILITY STADION (Nettavisen): Vålerenga er i hardt vær om dagen, og ligger for tiden på kvalikplass etter å ha kun tatt to poeng på de siste sju kampene.

Etter søndagens 1–0 tap over Odd erkjente Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Nettavisen at klubben nå er i en krise med tanke på tabellposisjonen.

Etter kampen ble det også bekreftet at Kjetil Haug vil forlate klubben for å signere for franske Toulouse. Aron Dønnum og Taofeek Ismaheels låneavtaler utløper 30. juni, og de driblesterke kantspillerne har dermed spilt sine siste Eliteserie-kamper for hovedstadsklubben.

Joacim Jonsson bekrefter til Nettavisen at klubben nå jobber aktivt inn mot overgangsvinduet som åpner 1. august for å forsterke laget.

– Ville vært galskap

Jonsson forteller at han i de kommende ukene skal reise ut og ha flere møter angående potensielle signeringer. Spesielt bakover på banen er det et stort ønske om å forsterke stallen.

Ivan Näsbergs kontrakt med klubben går ut 1. august, og han har allerede skrevet under for greske PAOK.

– Vi jobber med fire konkrete navn på midtstopperplassen, så får vi håpe at vi klarer å lande noe der. Det er eldre typer – ledere på banen – som blir prioritert, forteller Jonsson til Nettavisen.

Tidligere Vålerenga-spiller Stefan Strandberg passer utvilsomt leder-profilen, og har tidligere uttalt at han kan være interessert i å flytte hjem til Norge.

Jonsson forteller at han gjerne skulle ha hentet landslagsstjernen til Intility, men vektlegger at stopperens gode prestasjoner i den forrige landslagssamlingen gjør det vanskeligere å få gjennom en overgang.

– Det ville vært galskap om vi ikke var interessert i han. Vi har selvfølgelig jobbet med det. Hvis jeg ikke hadde jobbet med det så kunne jeg bare ha levert inn nøklene, sier Jonsson om Strandberg.

Nettavisen er kjent med at Strandberg har vært i konkrete møter med Vålerenga-ledelsen. Blant annet i forkant av kampen mot Lillestrøm i mai.

Fagermo ble også spurt om Stefan Strandberg, men ønsket ikke å kommentere.

Dersom en overgang for Strandberg ikke vil la seg gjennomføre, vil Jonsson og Vålerenga se mot en annen rutinert ledertype.

På spørsmål om filosofien med å hente inn eldre spillere samsvarer med en langsiktig strategi svarer han følgende:

– Selvfølgelig gjør det det. Vi trenger ledere. Det er udiskutabelt, konstaterer Jonsson.

Uenig med Jonsson

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation sier til Nettavisen at han er godt fornøyd med måten VIF-stallen er satt sammen per dags dato.

– Vi må ha en kombinasjon. Det er ikke sånn at man kan se på laget vårt og si at vi har for mange unge spillere og derfor taper vi. Vi har en god kombinasjon av rutinerte spillere og unge spillere som kan utvikle seg, sier Tollås Nation til Nettavisen.

I motsetning til Jonsson så mener kapteinen at laget burde holde seg til den opprinnelige overgangsstrategien, og ikke la seg påvirke av de dårlige resultatene.

– Jeg håper at klubben ikke vil endre strategi og kjøpe inn kortsiktige løsninger bare fordi det butter litt imot nå, sier Tollås Nation.

På keeperjakt

Når Kjetil Haug forsvinner er det forventet at Oslo-klubben vil intensivere keeperjakten.

Vålerenga skal være blant klubbene som har vært i kontakt med Odd angående Leopold Wahlstedt, får Nettavisen opplyst.

Bodø/Glimt har også kommet med en konkret forespørsel på svensken, men de signerte mandag Julian Faye Lund fra Rosenborg. Også utenlandske klubber har fulgt Wahlstedt tett denne våren. Blant dem de italienske klubbene Genoa og Udinese.

Odd og Vålerenga skal ha diskutert en mulig byttehandel som vil sende Henrik Udahl pluss penger til Skien og Odd-keeperen motsatt vei. Foreløpig har ikke dette konkretisert seg til offisielle forhandlinger etter det Nettavisen vet.

Adama Diomande trente med Vålerenga tidligere i sommer og skal også være blant spillerne klubben utforsker mulighetene til å signere.

Ønsket ikke å kommentere ryktene

Nettavisen snakket med Wahlstedt etter oppgjøret mot Vålerenga søndag. Han holdt kortene tett til brystet angående egen fremtid.

– Jeg vet ikke. Det er vel bare å tenke at man skal gjøre det så bra som mulig. Om det kommer noe får man vurdere det da, uttaler Wahlstedt til Nettavisen.

– Er et skifte internt i Norge aktuelt? For eksempel Vålerenga som er på jakt etter keeper?

– Jeg ønsker egentlig ikke å snakke så mye om det så lenge det ikke har kommet noe. Nei, jeg vet ikke, sier Wahlstedt.

TV 2 har tidligere omtalt Oslo-klubbens interesse for Rosenborg-keeper André Hansen. Det er en mulighet som VIF har utforsket. Vålerenga har også forhørt seg om flere keepernavn, blant dem svenske Pontus Dahlberg i Watford.

Ikke søkt om lisens

Det norske overgangsvinduet åpner 1. august. Klubbene har lov til å bli enige om overganger før den tid, men spillere vil ikke kunne bli registrert før nevnte dato.

Vålerenga har sett på muligheten for å søke om dispensasjon til å hente inn en keeper før overgangsvinduet åpner, men har valgt å ikke gå videre med dette.

Dag-Eilev Fagermo sier til Nettavisen at det også er et bevisst valg, ettersom 20 år gamle Magnus Smelhus Sjøeng ifølge han selv er mer enn god nok til å være førstelagskeeper for Vålerenga – til tross for at han aldri har spilt i Eliteserien.

– Ja, han er veldig bra. Både han og Storm er veldig gode. Han er en fremtidig landslagskeeper, og et av de største keepertalentene jeg har sett, sier Fagermo til Nettavisen.

Vålerenga møter Bodø/Glimt i NM onsdag. Neste kamp i Eliteserien er mot bunnlaget Kristiansund søndag 10. juli.